IwanMT Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 Jak w temacie. http://velo.pl/produ...=1&pk=%&id=3762 w tej ramie są zintegrowane stery i nie wiem co z tym fantem zrobić. Do złożenia roweru została mi kierownica i mostek, ale kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać ^^
buryzenek96 Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 To znaczy że średnica rury sterowej wynosi 1 i 1/8 cala Jeżeli do tej ramy masz założony amortyzator,to musisz do niego dobrać odpowiedni mostek i kierownicę i gotowe
IwanMT Napisano 1 Czerwca 2012 Autor Napisano 1 Czerwca 2012 Nooo i życie staje się piękniejsze To teraz poszukam mostka. Które rodzaje mostków pozwalają w największym zakresie regulować ustawienie kierownicy?
Gość voytec Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 To znaczy że średnica rury sterowej wynosi 1 i 1/8 cala Dzizas. Nie gadaj głupot tylko jeszcze trochę poczytaj.
Fenthin Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 A tak w ogóle, to do tej ramy potrzebne są stery pół-zintegrowane. Oczywiście jak zawsze u Velo (i wielu innych), typowy błąd.
Gość voytec Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 Które rodzaje mostków pozwalają w największym zakresie regulować ustawienie kierownicy? Regulowane, ale na pewno nie nadają się do rowerów MTB. Zawsze możesz obciąć rurę sterową trochę wyżej, podłożyć podkładek pod mostek. Tak 2-3 po 0,5cm. Możesz także odwrócić mostek. IMHO najbardziej odpowiedni będzie o 6° wznosu.
IwanMT Napisano 1 Czerwca 2012 Autor Napisano 1 Czerwca 2012 o kurde....powoli wszystko przestaje kumać. Ide się przejść z psem, może jak się przewietrzę to mi się rozjaśni. Jaki mostek Wy byście sugerowali do tej ramy i http://allegro.pl/sr-suntour-raidon-r-l-air-100mm-mod-2008-super-i2359602046.html tego amortyzatora?
Gość voytec Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 o kurde....powoli wszystko przestaje kumać. A co tu do kumania. Zastosuj się do rad Fenthin'a Jaki mostek Wy byście sugerowali do tej ramy i Allegro tego amortyzatora? Ja tu nie widzę żadnej ramy. A mostek możesz dać taki
Fenthin Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 W pierwszym poście jest link do El Norte, więc to pewnie o tę ramę chodzi. Każdy mostek 1 1/8" o średnicy mocowania kierownicy pasującej do tejże będzie odpowiedni. Przy czym do XC mostek wybieraj z zakresu 90-110mm (120mm max). Ten element dobiera się do osobistych preferencji i szerokości kierownicy. Możesz wystartować z długością 100mm, kątem +/- 6 stopni. Ot taka typówka, dobra do rozpoczęcia pracy nad pozycją.
IwanMT Napisano 1 Czerwca 2012 Autor Napisano 1 Czerwca 2012 Oczywiście chodziło o rame wymienioną wcześniej. Dziękuje za pomoc .
Mod Team safian Napisano 1 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 1 Czerwca 2012 @voytec: Rozumiem, ze wiesz jaką średnicę mocowania kierownicy ma kolega? Mostek potrzebujesz ahead (czyli coś takiego jak wyżej kolega pokazał), długość i kąt nachylenia dobierz sobie sam (standardowo zwykle to jest 100 mm i 6 st), do tego mostek musi mieć mocowanie pod odpowiednią średnicę kierownicy (zmierz sobie - na środku kierownicy, 25.4 mm, albo 31,8 będzie)
Gość voytec Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 @voytec: Rozumiem, ze wiesz jaką średnicę mocowania kierownicy ma kolega? Słuszna uwaga Ja tylko sugeruję co może dać (a o to prosił).
Tofi Napisano 2 Czerwca 2012 Napisano 2 Czerwca 2012 A ja przestałem kumać cokolwiek. Mam u siebie do wymiany stery. Obecnie mam gwintowane i do zmiany brakuje mi tylko sterów, mostka i ewentualnie kierownicy, bo jakoś miałem pecha i natrafiam na same do kierownic 31mm, oraz czegoś do przycięcia sterówki i dystanse. I teraz pytanie czy te stery na (ebayu pojawia się czasem koło nich w tytule integrated) będą pasować, czy też raczej szukać zwykłych. No i właśnie przez marketingową papkę powoli coraz mniej rozumiem.
Mod Team Puklus Napisano 2 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 2 Czerwca 2012 Jedne i drugie to "takie same" stery, najpopularniejsze ... no kiedyś takie były W obu przypadkach wbija sie je w rame, są zewnętrzne. świniaki czyli FSA PIG mają dolną miskę większą z racji że sa to stery co cięższego zastosowania choć nie ukrywam ze wyglądają troche jak tapered jednak w tapered dolna miska ma średnice mocowania 1.5" mocowania w główce. I teraz cie musze lekko zmartwić, bo 99% sterów gwintowanych sa pod 1" ... niestety pozostałości dawnych czasów. Ale są też 1 1/8" na gwint, rzadkie to zjawisko jedną sa bo sam osobiście takie miałem. Jeżeli masz główkę przystosowana pod 1 1/8" nie ma problemu jak 1" to masz problem.
Tofi Napisano 2 Czerwca 2012 Napisano 2 Czerwca 2012 Euro spoko - 1 i 1/8 na mur-beton. Obecny mostek ma 1 cal bez kilku setnych, więc wchodzi w sterówkę 1 i 1/8, więc jeżeli do jutra rana rower dalej będzie stał w szopie to... no tak... nie mam piły.
Mod Team Puklus Napisano 2 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 2 Czerwca 2012 Nie wiem poco ci piła natomiast stery możesz kupić w zasadzie jakie ci sie zywnie podoba od badziewia za 15zł po ultra super hiper itd za 200zł czy wiecej dopasuj sobie cene, wage i kolor. Dobrze by też było aby posiadły już łożyska maszynowe.
Tofi Napisano 2 Czerwca 2012 Napisano 2 Czerwca 2012 Celuję w łożyska ACB, ze względu na wygodę - im mniej grzebania tym lepiej, jak na razie nie mam zapasowego roweru, a potrzebuję jakoś do pracy dojeżdżać. Jeżeli dorobię się 29era to będę mógł wybredzać z wagą.
tobo Napisano 2 Czerwca 2012 Napisano 2 Czerwca 2012 Regulowane, ale na pewno nie nadają się do rowerów MTB. Zawsze możesz obciąć rurę sterową trochę wyżej, podłożyć podkładek pod mostek. Tak 2-3 po 0,5cm. Możesz także odwrócić mostek. IMHO najbardziej odpowiedni będzie o 6° wznosu. Mostek regulowany bez problemu nadaje się do mtb (bo i czemu miałby się nie nadawać), jego minusem jest spora waga i wygląd. Z punktu widzenia użyteczności nie ma jednak najmniejszego problemu by taki zamontować i używać. Celuję w łożyska ACB, ze względu na wygodę - im mniej grzebania tym lepiej, jak na razie nie mam zapasowego roweru, a potrzebuję jakoś do pracy dojeżdżać. Jeżeli dorobię się 29era to będę mógł wybredzać z wagą. Najważniejszym elementem każdych sterów jest nie to jakie są łożyska tylko to jak uszczelnione są stery jako takie. Bieżnia nabijana na widelec powinna posiadać uszczelkę i być tak duża jak średnica główki, czyli kryć od spodu całość, inaczej stery szybko ci zgniją, nawet jak będą na maszynach, bo woda pryskająca spod przedniego koła i tak wciśnie się do łozyska i je zarżnie. Bez odpowiedniego uszczelnienia uszczelnienie samego łożyska daje bardzo iluzoryczną ochronę.
Gość voytec Napisano 3 Czerwca 2012 Napisano 3 Czerwca 2012 Mostek regulowany bez problemu nadaje się do mtb (bo i czemu miałby się nie nadawać), jego minusem jest spora waga i wygląd. Z punktu widzenia użyteczności nie ma jednak najmniejszego problemu by taki zamontować i używać. Zamontować to się da to pewne. Nie bardzo widzę jedak przyszłości dla takiego mostka jeśli chodzi o trwałość. Pewnie wszystko jednak zalęży od stylu jazdy i jakości samego mostka.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.