Skocz do zawartości

[rama] rama z amortyzatorem do 400-500 zł - możliwe?

Poplop

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeśli nowy, tylko XCR. Choć ja polowałbym na Raidona Air lub zwiększył budżet.

Stery muszą być odpowiednie do głowki ramy. Są stery:

- ahead (po prostu, nazywane tez zewnętrznymi lub wbijanymi)

- pół-zintegrowane

- zintegrowane

Napisano

Jeśli nowy, tylko XCR. Choć ja polowałbym na Raidona Air lub zwiększył budżet.

Stery muszą być odpowiednie do głowki ramy. Są stery:

- ahead (po prostu, nazywane tez zewnętrznymi lub wbijanymi)

- pół-zintegrowane

- zintegrowane

Założyciel tego tematu nie jest zbytnio zorientowany, jak napiszesz w powyższy sposób to mu utrudnisz życie :)

Wszystkie stery noszą oznaczenie "ahead", półzintegrowane również wymagają wbicia misek, bo takie posiadają.

Napisano

Wiem, tu chodzi bardziej o nazwy wykorzystywane przez producentów/sprzedawców. Czesto stery zewnętrzne opiaywane są właśnie jako a-head.

Analogicznie, często pół-zintegrowane znajdziesz jako zintegrowane.

I o ile pierwsze ma jakieś odwzorowanie w historii (gdy powstawał system a-head, stosowano wyłącznie stery zewnętrzne, stąd nazwa dla odróżnienia od sterów klasycznych), tak drugie to zwykły błąd.

Napisano

Generalnie nie ważne jakie stery (klasyczne, pólzintegrowane czy zintegrowane) będzie montował, mocowanie widelca z nie gwintowaną rurą sterową odbywa się za pomocą mostka A-head, a luz kasuje się "kapslem" sterów poprzez odpowiednie dociśnięcie mostka.

Mostek dobiera się do średnicy rury sterowej amortyzatora i do średnicy kierownicy.

Napisano

A co do rozmiaru ramy - według podklejonego tematu z obliczeń wynika że potrzebuje ramy 18".

Wzrost: 178 cm

Waga: 76 kg

Od podłogi do krocza: 80 cm

A mi się wydaje że dla mnie dobra będzie rama 19"-19,5". Jak to w końcu jest?

Napisano

Ramy są różne, niektóre ramy 18" są dłuższe niż inne 20" najlepiej było by się przymierzyć, rama 18" będzie OK. również OK. może być rama 19" zależnie od upodobań ...

Napisano

Mam trzy rowery, rozmiary ram od 19 do 20,5 cala :) Trudno określić jaki rozmiar liczbowo będzie dobry dla ciebie, ale raczej przy twoim wzroście 19 i w góre to nie, 18tka jeśli już.

Napisano

Niestety nie mam możliwości przymierzenia ramy.

A jak obliczyć ile rama ma cali? Co trzeba zmierzyć i przez co podzielić/pomnożyć żeby otrzymać wynik w calach?

Bo chcę zmierzyć trzy ramy ale nie wiem jak to przeliczyć na cale.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...