Skocz do zawartości

[przerzutki] Zmiana biegu w SRAM S7 - Czy trzeba przestać pedałować ?

KolosalnyKlon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czaję sie na zakup roweru dla narzecoznej, który jest wyposażony w przerzutkę SRAM S7. Mój kolega który miał do czynienia z taką przerzutką twierdzi, że jej dużym minusem jest to, że żeby przerzucić bieg, należy przestać pedałować.

Czy on ma zepsutą tą S7 czy to prawda ?

Z góry dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam

Paweł

Napisano

Możesz zmieniać nawet pod obciążeniem pedałując pod górę.

Edit. Nie zauważyłem że to ta wbudowana w piastę. To już tak na 100% pewny nie jestem.

Napisano

Jeździłem trochę na rowerze z tą piastą (wypożyczony) i gość z wypożyczalni powiedział żeby "dawać na luz" jak się zmienia bieg, bo piasta długo nie pociągnie przy zmianie pod obciążeniem. Nie wiem na ile w tym prawdy ale tak stawałem się robić, choć i z obciążeniem zmieniała bez problemu biegi.

Napisano

Moja mama ma przerzutkę w piaście Sram (niestety nie wiem jaki model) i faktycznie jest jak piszesz. Jak pedałujesz to cały jedzie na 'poprzednim' biegu, dopiero jak odpuścisz to przerzuca i znów można deptać. W rowerze miejskim nie jest to chyba aż taka wada - trzeba się troszkę przyzwyczaić - dla mnie kwestia 2-3km.

Napisano

Mam doświadczenia z Shimanowską Inter8. Najlepiej nie pedałować, ale da się i pedałując z wyczuciem.

Unikam zmiany biegu pod dużym obciążeniem, ale czasami się trafi. Przy zrzucaniu na lżejszy po prostu nie wchodzi + głośniejsza praca i lekki opór. Wrzucając na szybszy czuć opór na manetce i efekty przypominające niedociśnięte sprzęgło przy zmianie biegu w samochodzie ;)

Z jednej strony to wada, że wypada odpuścić. Z drugiej stojąc w miejscu można dowolnie żonglować przełożeniami.

Napisano

Więc jednak się myliłem. Niniejszym przepraszam za zamieszanie.

Dzięki, że w ogóle ktoś stara się pomóc, założyłem jeszcze wątek http://www.forumrowerowe.org/topic/113645-do-800-zl-trekking-damski-do-miasta-i-na-lesne-drogi/page__fromsearch__1 ale tam raczej nikt się nie kwapi doradzić, więc jestem pod wrażeniem szybkiej pomocy w tym temacie.

Pozdro

Paweł

• Mod Team
Napisano

To coś mniej wiecej jak zmian biegów bez sprzęgła, tam nie skacze lancuch z koła na koło tylko koła zębate zahaczają o inne koła zębate kręcące sie z inną prędkością i o ile w rowerze to i siły i prędkości nie są jakieś wielkie darcie biegów na chama pewnie zedrze zęby i przestanie działać.

Mnie w cale nie dziwi luz przy zmianie biegu, ja tak staram sie nawet robić redukując u siebie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...