Pavvell Napisano 30 Maja 2012 Napisano 30 Maja 2012 Jest problem ze zmianą biegów w rowerku Giant MTX 150. Od pewnego czasu nie mogę jej tak wyregulować żeby dobrze zmieniała wszystkie przełożenia. Albo rzęzi i nie włącza 4>3, a po podkręceniu linki przełącza od razu 3>1, z pominięciem 2 biegu. Zmieniając w drugą stronę (1>2>3>4>5) działa bez zarzutu. Wymieniłem pancerz i linkę - bez zmian. Na kierownicy jest manetka z napisem "RevoShift". Na przerzutce jest napis SiS. Chyba zużyta jest sama przerzutka? Gdzie kupić 5-biegową?
Qr3ak Napisano 30 Maja 2012 Napisano 30 Maja 2012 W każdym sklepie rowerowym. Tak nawiasem możesz kupić sobie coś lepszego np: shimano Alivio albo Altus z 7 bądź 8 sp jest kompatybilne z tym co masz. Na pewno dłużej pojeździsz.
Pavvell Napisano 30 Maja 2012 Autor Napisano 30 Maja 2012 Mogę spokojnie założyć 8-biegowa przerzutkę zamiast 5-biegowej? A diagnoza? Czy coś jeszcze może być powodem złej zmiany biegów? (Hak jest prosty). Pancerz który zastosowałem nie jest zbudowany z pęku podłużnych drutów, tylko jest zwijaną spiralką, jak hamulcowy. Ale jest to pancerz do przerzutek, w zestawie była cienka linka przerzutkowa z dwiema przerzutkowymi końcówkami (niepotrzebna do odcięcia). Oryginalny pancerz był z podłużnych drucików i przerzutka już źle działała.
Greg000 Napisano 30 Maja 2012 Napisano 30 Maja 2012 Najczesciej problemem jest linka lub zuzyty wielotryb/wolnobieg. Widzialem zwykle SIS w rowerach 8 letnich ktore dzialaly bardzo dobrze.
Qr3ak Napisano 30 Maja 2012 Napisano 30 Maja 2012 Jaki luz ma ta przerzutka na sworzniach, jak Ci wózek lata na boki po centymetrze to wywal i kup nową. Pancerze mogą takie być, tylko oby nie za długie - zbyt krótkie też nie. Łańcuch dobry?. Z biegiem czasu łańcuch się zużywa nie tylko, że się rozciąga ale także traci sztywność poprzeczną, która to ma wpływ na zmianę przełożeń.
Pavvell Napisano 30 Maja 2012 Autor Napisano 30 Maja 2012 Faktycznie, wielotryb jest zużyty, otwory pomiędzy zębami są wyraźnie owalne, ale łańcuch nie przeskakuje. Łańcuch zapewne też jest zużyty. Z wielotrybu można odkręcić nakrętkę i zdjąć wszystkie zębatki oddzielnie, ale domyślam się że kupuje się cały zestaw zębatek z terkoczącym bębenkiem. Kupię jeszcze 5-biegowe wielotryby?
Qr3ak Napisano 30 Maja 2012 Napisano 30 Maja 2012 Kupię jeszcze 5-biegowe wielotryby? Tak. Samych zębatek nie. Wymień także łańcuch. http://allegro.pl/wolnobieg-5-rzedowy-nowy-tanio-i2336829389.html
Pavvell Napisano 30 Maja 2012 Autor Napisano 30 Maja 2012 Warto kupić ten wolnobieg? Żaden producent do niego się nie chce przyznać. Jednynie napis "made in China" można odczytać. Muszę zobaczyć czy nie zmieszczę 6 rzędowego wolnobiegu. Bo jak rozumiem, jeżeli zmieści się między kołem, a ramą to mogę taki nakręcić? Najwyżej w przyszłości manetkę wymienię na 6 pstrykową.
iza121 Napisano 30 Maja 2012 Napisano 30 Maja 2012 6 rzędowy wejdzie, 7 rzędowy też - z tego co wiem to one się różnią szerokością między zębatkami, sam wolnobieg ma tą samą szerokość - jeśli coś mi się pomyliło to przyjmę to na klatę
Qr3ak Napisano 30 Maja 2012 Napisano 30 Maja 2012 Możesz 6 i 7. Jak będziesz zmieniał wolnobieg to sprawdź także czy masz prostą oś w piaście.
Pavvell Napisano 30 Maja 2012 Autor Napisano 30 Maja 2012 Ten wolnobieg z allegro ma zakres 14-28, a mój 14-24. W przerzutce nie dopatrzyłem się śruby B, pytanie czy większa zębatka się zmieści? Na szerszy wielotryb jednak nie ma za dużo miejsca, co widać na załączonej fotografii. Na pewno 6tryb nie jest szerszy niż 5tryb? Łańcuch do 7-8 rzędowych trybów jest trochę węższy niż do 5trybów, a widzę że trudno jest znaleźć łańcuch do 5trybu. Co radzicie? Kupić chiński 5tryb, czy przerabiać wszystko na 6tryb? (pamiętajmy że to rower dziecięcy)
iza121 Napisano 30 Maja 2012 Napisano 30 Maja 2012 zdecydowanie wejdzie 28, gdybym miała na cokolwiek zmieniać to zmieniałabym na 7 (jeszcze jest sporo części, 6 już zamiera, 5 tym bardziej), nie mniej jednak jeśli nie masz nic innego do wymiany jak ten wolnobieg + przerzutka (ta i tak będzie 7-8rz) to zmieniłabym na razie sam wolnobieg+łańcuch i dokupiła tylko tą przerzutkę jeśli będzie to konieczne (bo może się okazać, że przerzutka, jednak jest ok)
gandw1 Napisano 30 Maja 2012 Napisano 30 Maja 2012 Nie chcę tu robić pseudo-reklamy, ale na szybko znalazłem wolnobieg 5-rz. Sunrace (lepsze to niż 'China'), i łańcuch Shimano bo pisałeś że ciężko coś markowego znaleźć ;-): Allegro Allegro Chyba że chcesz się bawić w przerabianie na 6-rzędów, ale jeszcze pewnie trzeba by zmienić manetkę.
Pavvell Napisano 30 Maja 2012 Autor Napisano 30 Maja 2012 No rzeczywiście , można spokojnie kupić 5 rzędowe wolnobiegi i łańcuchy. Właśnie to zrobiłem, za kilka dni okaże się czy przerzutka odzyskała sprawność.
zekker Napisano 31 Maja 2012 Napisano 31 Maja 2012 6 rzędowy wejdzie, 7 rzędowy też - z tego co wiem to one się różnią szerokością między zębatkami, sam wolnobieg ma tą samą szerokość - jeśli coś mi się pomyliło to przyjmę to na klatę Kiedyś zmieniałem 6 na 7 i było ciężko upchnąć w ramie. Musiałem dać szerszą podkładkę, żeby rozgiąć widełki.
iza121 Napisano 31 Maja 2012 Napisano 31 Maja 2012 akurat z 6 na 7 też kiedyś zmieniałam i nie było żadnego problemu (a rower był dość stary - z czasów, kiedy o 7 jeszcze nie słyszeli specjalnie w PL przynajmniej)
piotrpki Napisano 31 Maja 2012 Napisano 31 Maja 2012 a spojrzyj jeszcze czy tryb nie pływa, co z tego jak go zmienisz skoro następny zrobi tak samo.
Pavvell Napisano 31 Maja 2012 Autor Napisano 31 Maja 2012 A tryb pływa gdy...? Luz na wolnobiegu jest mały, wielotryb kręci się równo, wyraźne bicie ma zębatka przy korbach (muszę to podprostować).
Mod Team Puklus Napisano 1 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 1 Czerwca 2012 Gdy coś jest krzywo, krzywo nakręcony, krzywa oś, skrzywione łożysko ...
Pavvell Napisano 4 Czerwca 2012 Autor Napisano 4 Czerwca 2012 Krzywa oś nie może powodować bicia, przecież oś się nie kręci.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.