KejKej Napisano 25 Maja 2012 Napisano 25 Maja 2012 Witajcie. Jestem tutaj nowy tak więc jeżeli nie jest to dział odpowiedni na moje pytanie proszę moderatora o przeniesienie go. Ostatnio montowałem koło w swoim rowerze i wszystko przykręcone jest poprawnie jednak gdy się rozpędzam to kaseta zaczyna bić na boki i dochodzi jeszcze do tego wibracja z tyłu. Niedawno było koło centrowane tak więc chyba nie powinno tego być. Jak to naprawić? Z góry dziękuję za pomoc.
redbull1 Napisano 25 Maja 2012 Napisano 25 Maja 2012 czy na pewno kaseta ,nie wolnobieg ,bo z tego co wiem i widziałem to wolnobiegi się tak zachowują
KejKej Napisano 25 Maja 2012 Autor Napisano 25 Maja 2012 Wolnobieg. Dzięki za poprawienie. Zauważyłem też że to przenosi się na łańcuch tak samo Strasznie nie komfortowo się jeździ, bo ten tył lata. Przykręciłem to wszystko od początku i bez zmian.
KejKej Napisano 25 Maja 2012 Autor Napisano 25 Maja 2012 To co w takim razie zrobić Panowie? Mogę to jakoś ogarnąć sam czy muszę jechać na serwis?
piotrdi Napisano 25 Maja 2012 Napisano 25 Maja 2012 Jeśli jestes w stanie rozebrać piaste to zdiagnozuj co jej dolega, rozkrec wyjmij oś zobacz czy złamana, krzywa jeśli któreś z powyższych bierzesz oś idziesz do sklepu i kupujesz taką samą, przy okazji sprawdź konusy i kulki jeśli są nie równe mają wżery je także wymieniasz.
Wazaa Napisano 25 Maja 2012 Napisano 25 Maja 2012 "Pływanie" wolnobiegu, to normalne zachowanie i nie wpływa na jazdę. Tym się nie przejmuj. Wibracje koła może powodować zły zaplot szprych. Piasta nie jest centralnie w osi obręczy i bije. Miałem takie kółko. Przyłóż jakiś wskaźnik do widelca i zakręć kołem. Zobaczysz, jak jest z tą osiowością u Ciebie i czy jest równe na całym obwodzie. Jeżeli nie jest, to musisz go wycentrować. Inny, możliwy powód wibracji, to wadliwa opona. Może być grubsza w którymś miejscu i siła odśrodkowa powoduje bicie, jak przy niewyważonym kole.
lyndowss Napisano 25 Maja 2012 Napisano 25 Maja 2012 Obstawiam oś. Jak tylko będziesz mógł to zmień na kasetę, a tak to musisz się do tego przyzwyczaić. Niedokładne wykonanie też takimi objawami skutkuje. Ja mam kasetę i tez czuję przy dużych prędkościach, że mi lekko koło lata. Odchyłka piasty jest pewnie bardzo niewielka, ale przy rozwinięciu dużych prędkości odczuwalna. Wydaje mi się, że tak już budżetowy sprzęt ma. W wolnobiegach dodatkowo standardowo gnie się oś.
matiasz Napisano 25 Maja 2012 Napisano 25 Maja 2012 Sądzę ,że się mylicie to nie jest oś. Za ile kupiłeś ten wolno-bieg? Jak jakiś badziewny za 20 zł to normalka ,że biją na boki. Tak jak napisał Wazaa nie przeszkadza to w jeździe ,a z czasem (przynajmniej u mnie) zacznie przechodzić.
lyndowss Napisano 25 Maja 2012 Napisano 25 Maja 2012 To co według Ciebie? Bicie wolnobiegu, czyli jego takie specyficzne falowanie to efekt lekko nierówno naciętego gwintu. To, że zacznie przechodzić i się wyprostuje to niby dlaczego i jak to się ma stać? Wolnobieg nic nie ma do bicia koła. Każdy wolonbieg jest badziewny, a na rynku mamy do wyboru raptem 3 rodzaje. MF-TZ21, MegaRange i SunRace. Jest to po prostu gatunek wymarły.
xwiewiurx Napisano 26 Maja 2012 Napisano 26 Maja 2012 u mnie w kazdym rowerze ktory naprawiam wolnobieg bije na boki, sa to rowery tanie wiec sie do tego przyzwyczailem i stwierdzilem ze tak poprostu maja. dodam ze zaczynam dopiero wiec wiele nie widzialem. choc w moim cannondale tez leciutko bije ale to minimalnie wiec chyba tak musi byc.
Mod Team Puklus Napisano 26 Maja 2012 Mod Team Napisano 26 Maja 2012 To co obserwujemy na filmiku to rozwalenie łozyska koła, przyczyn może być kilka, zmielenie konusa, zmielenie kulek, zmielenie konusa i kulek, możliwe ze i pęknięta oś choć wydaje mi sie ze nie. natomiast Taki ruch koła nie ma nic współnego z wolnobiegiem. A i to nie jest lekki ruch koła tylko masakryczny ruch koła na boki. lekki to od 1-5mm a nie kilka cm. Rozkręcić i zobaczyć co sie dzieje.
vitesse Napisano 26 Maja 2012 Napisano 26 Maja 2012 wolnobiegi faluja, i bardziej to wina piasty niz samego wolnobiegu, w kasetach tez jest taki objaw ( moze klasy deore xt i podobnych nie ma), ale trzeba uwaznie sie przyjrzec, nie zauwazylem aby falowanie wolnobiegu mialo wplyw na jego prace
matiasz Napisano 26 Maja 2012 Napisano 26 Maja 2012 wolnobiegi faluja, i bardziej to wina piasty niz samego wolnobiegu, w kasetach tez jest taki objaw ( moze klasy deore xt i podobnych nie ma), ale trzeba uwaznie sie przyjrzec, nie zauwazylem aby falowanie wolnobiegu mialo wplyw na jego prace To wina wolnobiegu. Rozmawiałem z kolesiem ze sklepu i mówił ,że to normalne w tanich wolnobiegach. Są one robione tak ,żeby działały parę miechów. Mówił żeby nie brać wolnobiegu tylko kasetę ,ale kasy nie miałem to wziąłem wolnobieg SunRace za 26zł i faluje.
KejKej Napisano 27 Maja 2012 Autor Napisano 27 Maja 2012 Miałem podobnie jak na tym filmiku jeżeli bym przykręcił równo koło. Teraz jest "naciągnąłem" tak aby było równo, zauważyłem też że oprócz falowania wolnobiegu które przenosi się na łańcuch itp. opona też inaczej się "porusza", jakby w jednym miejscu było jej mniej. Jak odnosiłem do centowania koła to rzeczywiście mi człowiek mówił że one są trochę pogięte. Chyba czeka mnie wymiana i kół i zmiana na kasetę. Rower to jakiś no name który przeleżał 1.5 roku w piwnicy. Nawet nie wiem na jakich podzespołach jest, a ja sobie go hobbistycznie ogarniam chociaż z tego co widzę to lepszym rozwiązaniem chyba będzie kupno nowego roweru
lyndowss Napisano 27 Maja 2012 Napisano 27 Maja 2012 KejKej To o czym Ty mówisz to krzywa oś. Taka uroda rozwiązań piasty na wolnobieg.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.