Gryziion Napisano 24 Maja 2012 Napisano 24 Maja 2012 Witam Mam problem co do wyboru przerzutki, a mianowicie SLX GS czy SGS. Nie do końca orientuję się czym one się różnią. Do tych części: KASETA Shimano DEORE CS-HG50-9 11-32/ ŁAŃCUCH HG53 / Manetki shimano SLX SL-M660 / KORBA SHIMANO ALIVIO FC-M411 42-32-22T. Coś czytałem o jakiejś maksymalnej pojemności gdzie GS ma podajże 34T a SGS 45T. Szczerze mówiąc nie mam zielonego pojęcia na co to się przekłada. Mam nadzieję że ktoś kto się na tym dobrze zna doradzi mi co mam wybrać.
redbull1 Napisano 24 Maja 2012 Napisano 24 Maja 2012 slx gs szybciej wrzuca biegi ,do twojej kasety wybrał bym slx gs a co do gs a sgs to w gs jest krótszy ten wózek co są kółeczka a w sgs dłuższy
Gryziion Napisano 24 Maja 2012 Autor Napisano 24 Maja 2012 No dobra, ale czy ten wózek dłuższy na coś się przekłada oraz ta większa pojemność? Pytam się ponieważ różnica w pojemności jest całkiem spora (przynajmniej mi się tak wydaje), ale nie mam zupełnie pojęcia co ona daje.
goncik Napisano 24 Maja 2012 Napisano 24 Maja 2012 slx gs szybciej wrzuca biegi ,do twojej kasety wybrał bym slx gs a co do gs a sgs to w gs jest krótszy ten wózek co są kółeczka a w sgs dłuższy A GS i SGS wybierasz po tym jaką różnicę masz między największą i najmniejszą zębatką. Im różnica jest większa tym dłuższy wózek trzeba wybrać...
Gryziion Napisano 24 Maja 2012 Autor Napisano 24 Maja 2012 No dobra, ale różnica w zębatkach z mojego osprzętu jaki podałem to sugeruje abym wybrał SGS czy GS? Pytam się bo nie wiem od jakiego progu w różnicy trzeba wybrać większy wózek.
Wazaa Napisano 24 Maja 2012 Napisano 24 Maja 2012 Pojemnośc przerzutki, liczy się ze wzoru: Duża tarcza korby – mała tarcza + duża zębatka kasety – mała zębatka W Twoim wypadku, to (42-22)+(32-11)=20+21=41 A więc, musisz szukać przerzutki, o pojemności co najmniej 41 T
razorjack Napisano 3 Października 2012 Napisano 3 Października 2012 tak czy inaczej lepiej wziąć ze średnim (GS), mniejsza pojemność oznacza tylko że na maksymalnym przekosie (najmniejsza zębatka z tylu i najmniejsza z przodu) lancuch nie zostanie caly wybrany. a GS dziala jak ktos wspomnial lepiej, lepiej naciaga lancuch (mniej brzdakania) i mniejsza szansa ze sie wkreci w szprychy
Mod Team Puklus Napisano 3 Października 2012 Mod Team Napisano 3 Października 2012 Spokojnie można brać średni.
Sagitt77 Napisano 3 Października 2012 Napisano 3 Października 2012 Mam właśnie SLX GS z taką kasetą jak Twoja i działa bez zarzutu.
Mod Team Puklus Napisano 3 Października 2012 Mod Team Napisano 3 Października 2012 A takie pytanie dasz rade wrzucić 3x2 i 3x1?
razorjack Napisano 4 Października 2012 Napisano 4 Października 2012 A takie pytanie dasz rade wrzucić 3x2 i 3x1?czemu miałby nie dać? i co to za ustawienie? od której strony liczysz zębatki ?
dziobolek Napisano 4 Października 2012 Napisano 4 Października 2012 Może raczej "wskazania" manetek powinno się podawać, wtedy nie ma zamieszania.
mixchris Napisano 4 Października 2012 Napisano 4 Października 2012 Nie polecam średniego wózka do napędu gdzie pojemność wynosi aż 41. To nie prawda, że biegi lepiej się zmieniają jedyny plus to to, że przerzutka mniej skacze na wybojach. Jednak osobiście widzę w tym więcej minusów niż plusów. Nie wykorzystasz wszystkich przełożeń, trzeba pamiętać o tym by nie robić ostrych przekosów bo można rozwalić przerzutkę i łańcuch a na maratonach można się zapomnieć... z twoją korbą, kasetą i przerzutką GS łańcuch będzie bardzo napięty co nie wpływa dobrze na jego żywotność a musi tak być bo inaczej na najmniejszej koronce z przodu i z tyłu łańcuch będzie wisiał, oczywiście tak się nie jeździ ale zawsze Radzę Ci zrób tak jak zaleca producent bo będziesz miał z tym więcej kłopotów niż zalet. Sporo już było takich tematów na forum GS vs. SGS i jest tyle samo zwolenników co i przeciwników. Jako zwolennik pełnowartościowego napędu musiałem dodać swoje trzy grosze Czuwaj!
Mod Team Puklus Napisano 4 Października 2012 Mod Team Napisano 4 Października 2012 czemu miałby nie dać? Pytam bo nie liczyłem a u siebie przy dobrze dobranym łaćuchu moge wrzucić góra 3x3 przy kasecie 11-34.
mixchris Napisano 4 Października 2012 Napisano 4 Października 2012 Tak się tylko zapytam co to znaczy "dobrze dobrany łańcuch" przy niekonwencjonalnym połączeniu podzespołów napędu? Bez problemu mógł byś obsłużyć wszystkie biegi przy 3x9 i przerzutce GS tylko na niektórych przełożeniach łańcuch będzie zwisał tz. będzie za luźny a to dlatego iż wózek jest za krótki i nie naciąga odpowiedniej ilości łańcucha... w tym momencie skraca się łańcuch aby przerzutka miała odpowiedni naciąg, niestety gdy to robimy pozbawiamy się możliwości korzystania ze wszystkich biegów gdyż łańcuch będzie za krótki aby je obsłużyć. Dla tego też wymyślono coś takiego jak pojemność przerzutki dzięki której wiemy jaki wózek pasuję do jakiego napędu. Przy tak niekonwencjonalnej kombinacji trzeba sobie wybrać na czym nam bardziej zależy tz. czy bardziej będzie nam przeszkadzać zwisający łańcuch ale obsługa większej ilości biegów czy bardzo napięty ale kompromisem będzie mniejsza ilość biegów do wykorzystania. Tutaj już każdy przypadek jest indywidualny...
dziobolek Napisano 5 Października 2012 Napisano 5 Października 2012 Oczywiście że można, ale to nie oznacza, że tak powinno być z definicji. Właśnie po to dobiera się odpowiedni wózek, aby opisywane powyżej zjawiska nie występowały. Dla mnie zwisający łańcuch, to jest "problem", tak samo, jak za krótki łańcuch skutkujący brakiem obsługi wszystkich zębatek.
Sagitt77 Napisano 10 Października 2012 Napisano 10 Października 2012 A takie pytanie dasz rade wrzucić 3x2 i 3x1? Mam akurat napęd 2x9 (42/28) i zębatka 42T, umieszczona w miejscu środkowej, jest w stanie pracować z całą kasetą. Gdy miałem 3x9 (44/32/22) to 44T mogła pracować z połową kasety. A założyciela tematu nadal mogę zapewnić, że SLX GS będzie dobrze pracowała z jego napędem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.