Skocz do zawartości

[2000 zl] accent peak 29

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam, zamierzam kupic rower - niestety zaden z dostepnych na rynku w tym przedziale cenowym nie powala.

Bardzo spodobala mi sie rama accent peak 29 http://www.velo.com.pl/produkty/?m=1&pk=%&id=3344 i chcialbym zlozyc rower na podstawie tej ramy. Czy jest sens skladania? moglby mi ktos napisac jakie czesci wybrac aby zmiescic sie w budzecie 2000 zl (max 2200). Oczywiscie wiem ze nie bedzie to rower gornych lotow ale z roku na rok chcialbym w ta ramke coraz bardziej inwestowac. pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Jest sens składania, to fajna rama, pod 26 jest bardzo lekka, pod 29 chyba ciekawszej za podobne pieniądze nie znajdziesz. Jedyne co bym Ci poradził od siebie to zrobić sobie arkusz w excelu i podliczyć koszty wybranych części ale moim zdaniem bardzo trudno będzie Ci się zmieścić w 2tys o ile chcesz brać części nowe a już tym bardziej jeśli mają być chociaż ze średniej półki.

Przecież 5-6stów spokojnie zostawisz za amor, nie orientuję się jak wygląda w tej chwili rynek podstawowych modeli pod 29cali ale wydaje mi się że za wiele to ich nie ma. Możesz być zmuszony kupić jakiś wyższy model i sądzisz ze 900-800zł starczy ci na resztę roweru? Same tarczówki to już masz ze 3-4stówy.. sensowne koła też coś koło tego.

Wiadomo można dać coś gorszego ale chyba nie jest to specjalnie dobre wyjście albo używane części i to chyba jedyna opcja która Cie ratuje.

Napisano

witam, zamierzam kupic rower - niestety zaden z dostepnych na rynku w tym przedziale cenowym nie powala.

Bardzo spodobala mi sie rama accent peak 29 http://www.velo.com....=1&pk=%&id=3344 i chcialbym zlozyc rower na podstawie tej ramy. Czy jest sens skladania? moglby mi ktos napisac jakie czesci wybrac aby zmiescic sie w budzecie 2000 zl (max 2200). Oczywiscie wiem ze nie bedzie to rower gornych lotow ale z roku na rok chcialbym w ta ramke coraz bardziej inwestowac. pozdrawiam

Co rozumiesz przez "nie powala" np Unibike Evolution to całkiem dobry sprzęt jak za tą ceną do 2000zł spokojnie utargujesz

Powiedz najpierw jakie są twoje oczekiwania odnośnie sprzętu,... gdzie będziesz tym jeździł, jaki masz styl jazdy, co jest dla ciebie najważniejsze (geometria? trakcja ?, waga?, wygląd?, cena?)

No i czy masz już jakieś części które możesz użyć do składania

Napiszesz, to się pomyśli co się z tej kwoty da się złożyć lub kupić gotowego.

Napisano

rower bedzie uzywany do dojazdow do pracy, wycieczek po lesie, raz na miesiac wypad w gory.

Wiem ze mnie zaraz wyzwiecie od glupkow ale liczy sie dla mnie wyglad i wszelkiej masci wielkie napisy na ramie i dziwne kolory mnie poprostu draznia - dlatego stawiam na ta rame. Docelowo wydaje mi sie ze osprzet na Deore (Sram jesli tanszy ale z tej samej polki) bylby dla mnie odpowiedni. Amortyzator poki co najtanszy + moze w tym roku tarcze tylko na przod?

Z posiadanych czesc mam mostek oraz kierownice.

• Mod Team
Napisano

Ta rama jest tylko pod tarcze więc miałbyś rower bez 1 hamulca. Może pomyśl nad widelcem sztywnym zamiast amorka puki co.

Deore byłoby ok ale teraz pytanko, dojazdy do pracy i góry co jakiś czas to trochę sprzeczne idee, bo jak za dobrze wyposażysz rower który stoi sobie gdzieś przypięty to ryzykujesz ze szybko zniknie, jak za słabo to w górach będziesz chciał czegoś ciekawszego.

Napisano
Wiem ze mnie zaraz wyzwiecie od glupkow ale liczy sie dla mnie wyglad

No to jest nas dwóch

Fakt że wybrałeś sobie baaardzo szerokie spektrum użytkowania co niestety nie wróży dobrze budżetowi

Tak przy okazji załączyłem kosztorys mojego Peak29"

peak29sk%25C5%2582adanie.jpg

Nie wiem jak dać plik XLS - mówi mi że nie mam uprawnień :sweat:

Jeżeli rower ma być zarówno do dojazdów jak i do górek to tanio nie będzie

Skończysz na tym że złożysz górala który będzie używany też do dojazdów :icon_confused:

rama Peak 29 to 669zł

amortyzator XCR to 400zł

Stery jakie 80zł

Korba Alivio

suport jakiś najtańszy Octalink

Koła .... możesz zobaczyć na Allegro czasami sprzedają komplety, ale te tanie to raczej do extremalnej jazdy się nie nadają

Ale normalna jazda po górkach będzie ok

Kiera i mostek - można używane - tu raczej nie ma co się zepsuć

opony... hmmmm..... może by się skusić na jakieś najtańsze

i tak dalej

zrób sobie takie podliczenie i zobacz co wyjdzie i zacznij kombinować :thumbsup:

Jak tak zbierałem części i kombinowałem przez 5 miesięcy :sweat:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...