migajek Napisano 22 Maja 2012 Napisano 22 Maja 2012 Cześć, na wstępie - piszę w tym dziale, bo wydaje mi się najbardziej prawdopodobne że to wina w/w elementów. Zjawisko polega na tym, że w czasie jazdy - pedałowania - słychać "cykanie" (jedno lub dwa "cyknięcia") w czasie ruchu lewą korbą. Nie jestem w stanie dojść dokładnych reguł kiedy dźwięk występuje, ale zaobserwowałem że 1. występuje w czasie podjazdu na stojąco, kiedy pedałując przechylam rower prawo / lewo 2. "na sucho", tj w oparciu bokiem o murek/ścianę i stojąc w miejscu (na hamulcach), dźwięk występuje gdy mocno naciskam naprzemiennie raz lewy raz prawy pedał (mocno naciskam - na stojąco) Dźwięk występuje przy wcisnięciu lewego pedała tylko gdy wcześniej wcisnięto prawy. 3. w czasie jazdy potrafi występować nie tylko na stojąco, ale też gdy usiądę po podjeździe. w międzyczasie wymieniłem pedały i suport (oba elementy były mocno zajeżdżone i miały swoje luzy). Przesmarowałem i sprawdziłem dokręcenie śrub trzymających korby. aktualnie podejrzane jest wszystko, chociaż mam wrażenie że dźwięk dobiega z okolic korby. jeśli macie pomysły co dodatkowo zrobić / sprawdzić żeby spróbować przybliżyć diagnozę problemu - piszcie!
Mod Team Puklus Napisano 22 Maja 2012 Mod Team Napisano 22 Maja 2012 Szerokie spektrum trzeba zbadać, moga to być pedały, sztyca, sterówka ... ciężko wyczuć. Proponuje powolną eliminację każdej możliwej możliwości.
marekw Napisano 22 Maja 2012 Napisano 22 Maja 2012 Mam podobny problem, ale u mnie to prawy pedał wydaje dziwne dźwięki. Próbowałeś może przełożyć korby o 180 stopni?? Może załóż inne pedały do testów
lyndowss Napisano 22 Maja 2012 Napisano 22 Maja 2012 Rozbierz jeszcze raz cały mechanizm korbowy i przesmaruj każde możliwe połączenie metal-metal. Jak to nie pomoże ja bym wziął się za sterówkę i przesmarowanie łożysk, oraz podkładek i mostka w miejscu styku z sterówką. Masz maszyny czy kulki w sterach? Czasami cykanie wywołuje łańcuch. Jak obficie posmaruje smarem łańcuch i wyjeżdżam w suchą pogodę to wylewa się lekko na zębatki i podczas nacisku na łańcuch jest takie lekkie cykanie, które spowodowane jest "sklejaniem" się (konkretniej siłą międzycząsteczkową i takie jakby chlupanie smaru).
zafkiel Napisano 23 Maja 2012 Napisano 23 Maja 2012 Sprawdz czy tylne koło jest dobrze przyręcone ew. przeczyść.
migajek Napisano 26 Maja 2012 Autor Napisano 26 Maja 2012 Sprawdz czy tylne koło jest dobrze przyręcone ew. przeczyść. Dzięki! Zdjąłem tylne koło, przeczyściłem miejsca styku (to jest szczeliny w które wchodzi szpilka, powierzchnie przy zacisku, samą szpilkę) oraz hak przerzutki - tu również był jakiś syf przy powierzchni styku, dokręciłem / zacisnąłem porządnie i jest cisza! pozdrawiam, mg
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.