Skocz do zawartości

[Korba/suport?] dziwne "cykanie" w czasie jazdy, niekoniecznie przy obciążeniu

migajek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

na wstępie - piszę w tym dziale, bo wydaje mi się najbardziej prawdopodobne że to wina w/w elementów.

Zjawisko polega na tym, że w czasie jazdy - pedałowania - słychać "cykanie" (jedno lub dwa "cyknięcia") w czasie ruchu lewą korbą.

Nie jestem w stanie dojść dokładnych reguł kiedy dźwięk występuje, ale zaobserwowałem że

1. występuje w czasie podjazdu na stojąco, kiedy pedałując przechylam rower prawo / lewo

2. "na sucho", tj w oparciu bokiem o murek/ścianę i stojąc w miejscu (na hamulcach), dźwięk występuje gdy mocno naciskam naprzemiennie raz lewy raz prawy pedał (mocno naciskam - na stojąco) Dźwięk występuje przy wcisnięciu lewego pedała tylko gdy wcześniej wcisnięto prawy.

3. w czasie jazdy potrafi występować nie tylko na stojąco, ale też gdy usiądę po podjeździe.

w międzyczasie wymieniłem pedały i suport (oba elementy były mocno zajeżdżone i miały swoje luzy).

Przesmarowałem i sprawdziłem dokręcenie śrub trzymających korby.

aktualnie podejrzane jest wszystko, chociaż mam wrażenie że dźwięk dobiega z okolic korby.

jeśli macie pomysły co dodatkowo zrobić / sprawdzić żeby spróbować przybliżyć diagnozę problemu - piszcie! :)

• Mod Team
Napisano

Szerokie spektrum trzeba zbadać, moga to być pedały, sztyca, sterówka ... ciężko wyczuć. Proponuje powolną eliminację każdej możliwej możliwości.

Napisano

Mam podobny problem, ale u mnie to prawy pedał wydaje dziwne dźwięki.

Próbowałeś może przełożyć korby o 180 stopni?? Może załóż inne pedały do testów

Napisano

Rozbierz jeszcze raz cały mechanizm korbowy i przesmaruj każde możliwe połączenie metal-metal. Jak to nie pomoże ja bym wziął się za sterówkę i przesmarowanie łożysk, oraz podkładek i mostka w miejscu styku z sterówką. Masz maszyny czy kulki w sterach? Czasami cykanie wywołuje łańcuch. Jak obficie posmaruje smarem łańcuch i wyjeżdżam w suchą pogodę to wylewa się lekko na zębatki i podczas nacisku na łańcuch jest takie lekkie cykanie, które spowodowane jest "sklejaniem" się (konkretniej siłą międzycząsteczkową i takie jakby chlupanie smaru). ;)

Napisano

Sprawdz czy tylne koło jest dobrze przyręcone ew. przeczyść.

Dzięki!

Zdjąłem tylne koło, przeczyściłem miejsca styku (to jest szczeliny w które wchodzi szpilka, powierzchnie przy zacisku, samą szpilkę) oraz hak przerzutki - tu również był jakiś syf przy powierzchni styku, dokręciłem / zacisnąłem porządnie i jest cisza!

pozdrawiam,

mg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...