Skocz do zawartości

[Korba] Nie mogę ściągnąć lewego ramienia

jasinski21444

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam . Zakupiłem taki ściągacz do korby bb665f7a3d9c.jpg wkręciłem go itp . Zaciągłem go z całej siły jednak korba nie zeszła . Teraz mam problem ponieważ nie mogę tego odkręcić .

Zrobiłem tak:

Dużą nakrętkę wkręciłem w ramię korby i zaciąlem z całej siły. Śrubę zakręciłem z całej siły. Korba nadal siedzi.

MAcie jakiś pomysł jak ściągnąć tę korbe ?

Napisano

Śruba wypychająca mogła zostać nieprecyzyjnie wykonana, mogła też być za duża/mała średnica trzpienia wypychającego. Może być niekompatybilny z niektórymi korbami.

Spróbuj wykręcić ściągacz z korby, dokładnie obejrzyj całość, zobacz na czym śruba się opiera. Taki ściągacz to prosta konstrukcja- łatwo zauważyć gdzie jest błąd.

Napisano

wyciągnąłeś podkładkę z pod śruby dokręcającej korbę?

jak to nie możesz odkrecić? musisz coś źle robić

popsikaj dookoła wd40 lub czyms podobnym

Napisano
Jak korba była zamocowana przez kilka lat to trzeba troche siły użyć

Korba nie była zdejmowana nigdy a zamocowana prawdopodobnie przy produkcji roweru czyli w 1992r. Była mocno zapieczona.

Napisano

Na przyszłość. W momencie, gdy mniejsza śruba zaprze się o wałek suportu, trzeba więcej siły włożyć w odkręcenie, korba nie zejdzie "tak o". Oczywiście do pewnych granic, nie chcemy zerwać gwintu. Jeśli nie idzie, można potraktować te okolice jakimś WD-40 i/lub pojeździć bez śrub mocujących.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...