BiEj Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 Witam wszystkich forumowiczów. Zwracam się do was z pytaniem dotyczącym wiedzy podstawowej z kategorii budowy roweru Otóż, chcciałbym w swoim rowerze podnieść wyżej kierownicę. Czy jedynym elementem jaki będę musiał wymienić jest mostek, tzn. wymienić ten który jest na regulowany? Czy poradzę sobie z tym sam? Dodam, że jestem techniczny:) Chodzi o to, że moje ostatnie dłubanie przy rowerze miało miejsce jakieś 14 lat temu A teraz to jakieś nowości - stery AHEAD czy "cóś" Aha czy są różne rozmiary (średnice) mostków? Jeśli tak, to trzeba cos rozkręcać żeby wymierzyć, czy po średnicy zewnętrznej da radę określić? W załączeniu zdjęcie. Z góry dzięki za pomoc.
beskid Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 Tak będziesz musiał wymienić tylko mostek na taki o większym kącie nachylenia bo są to stery Ahead. Poradzisz sobie raczej bez problemu skoro jesteś jak to ująłeś "techniczny" Co do rozmiarów to wybierz tylko odpowiedni pod ten rodzaj sterów oraz oczywiście nachyleniu i zakładaj.
Mod Team safian Napisano 8 Maja 2012 Mod Team Napisano 8 Maja 2012 Co do rozmiarów to wybierz tylko odpowiedni pod ten rodzaj sterów oraz oczywiście nachyleniu i zakładaj. eee, jeszcze warto znać rozmiar mocowania kierownicy :>
BiEj Napisano 8 Maja 2012 Autor Napisano 8 Maja 2012 Dzięki za odzew Pytanka do tych rozmiarów: - beskid - rozumiem, że stery mają rozmiary - jak je wymierzyć? Odkręcić śrubę od sterów (nr 2 na zdjęciu)? Rozkręcić sruby mocowania i zdjąć mostek (nr 3 na zał. zdjęciu)? - safian - rozmiar mocowania kierownicy - czyli średnica "rury" kierownicy ( nr 1 na zał. zdjęciu)?
beskid Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 Kolejność odkręcania jest prawidłowa a co do rozmiaru to chodzi o to oby rura kierownicy pasowała do mostka (średnica) i tyle.
Tofi Napisano 20 Maja 2012 Napisano 20 Maja 2012 Jedynka powinna wskazywać miejsce przykręcenia kierownicy, bo w tym miejscu często kierownica jest grubsza, a właściwie to poza tym miejscem jest cieńsza. Na ebayu widziałem przejściówkę która umożliwiała podniesienie mostka.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.