Skocz do zawartości

[mostek] Wymiana - pytania laika: jak? sam? jaki?

BiEj

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów.

Zwracam się do was z pytaniem dotyczącym wiedzy podstawowej z kategorii budowy roweru :)

Otóż, chcciałbym w swoim rowerze podnieść wyżej kierownicę. Czy jedynym elementem jaki będę musiał wymienić jest mostek, tzn. wymienić ten który jest na regulowany? Czy poradzę sobie z tym sam? Dodam, że jestem techniczny:) Chodzi o to, że moje ostatnie dłubanie przy rowerze miało miejsce jakieś 14 lat temu :) A teraz to jakieś nowości - stery AHEAD czy "cóś" ;)

Aha czy są różne rozmiary (średnice) mostków? Jeśli tak, to trzeba cos rozkręcać żeby wymierzyć, czy po średnicy zewnętrznej da radę określić?

W załączeniu zdjęcie.

Z góry dzięki za pomoc.

post-144207-0-01523800-1336501474_thumb.jpg

Napisano

Tak będziesz musiał wymienić tylko mostek na taki o większym kącie nachylenia bo są to stery Ahead. Poradzisz sobie raczej bez problemu skoro jesteś jak to ująłeś "techniczny" :laugh:

Co do rozmiarów to wybierz tylko odpowiedni pod ten rodzaj sterów oraz oczywiście nachyleniu i zakładaj.

Napisano

Dzięki za odzew :)

Pytanka do tych rozmiarów:

- beskid - rozumiem, że stery mają rozmiary - jak je wymierzyć? Odkręcić śrubę od sterów (nr 2 na zdjęciu)? Rozkręcić sruby mocowania i zdjąć mostek (nr 3 na zał. zdjęciu)?

- safian - rozmiar mocowania kierownicy - czyli średnica "rury" kierownicy ( nr 1 na zał. zdjęciu)?

post-144207-0-93492100-1336510158_thumb.jpg

Napisano

Kolejność odkręcania jest prawidłowa a co do rozmiaru to chodzi o to oby rura kierownicy pasowała do mostka (średnica) i tyle.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jedynka powinna wskazywać miejsce przykręcenia kierownicy, bo w tym miejscu często kierownica jest grubsza, a właściwie to poza tym miejscem jest cieńsza. Na ebayu widziałem przejściówkę która umożliwiała podniesienie mostka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...