Skocz do zawartości

[kaseta] Orginalny Dystans do kasety

qb41

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zakupiłem ostatnio komplet kół oraz kasetę 7rz a, że piasta była na kasetę 9rz musiałem kupić dystans. Dogadałem się ze sprzedającym i powiedział, że dystans założy i będzie ok. Koła zamontowałem i okazało się, że nie da się wyregulować przerzutki ponieważ dystans założony na bębenek jest jakiś kombinowany i kaseta chodzi jakby zcentrowana i na przed ostaniej i największej zębatce przyciera troche łańcuch. Pojechałem do serwisu w swoim mieście i serwisant powiedział żebym zakupił orginalny dystans i wszystko się naprawi. Gdzie mogę kupić taki dystans przez internet? Koła kupiłem przez sklep allegro Mbike ale niechce się z nimi rozwodzić bo koła już są w rowerze. Kaseta 7rz Acera.

Z góry dziękuję

• Mod Team
Napisano

Ja bym sam zrobił, z kawałka plastikowej rurki byle równo obciąć bo taki dystans ciężko znaleźć, myślę ze można by było zastosować zębatkę z kasety 8 rzędowej ktora na bedenek zachodzi dać ja przed kasete ale taka kosztuje ok 15zł wiec to sie mija z celem chyba ze od kogoś wymajstrujesz stara uzywaną.

Napisano

Ja w sklepie rowerowym, w którym często coś kupuje dostałem taki dystans za parę złoty, albo nawet za darmo. nie pamiętam. Plastikowe dystanse do kasety SRAM'a też się spisują.

Napisano

Przyglądałem się jeszcze raz tej kasecie i nasuwa mi się takie pytanie: czy na pewno jest to ten dystans czy może być krzywy bębenek? wolałbym aby to był tylko dystans bo mniej z tym problemu bym miał.

• Mod Team
Napisano

To jest bardzo mało prawdopodobne, włóż sama kasetę i zakręć na leżąco, czyli trzymając piaste/koło tak by kaseta była na gorze. jak masz suwmiarkę to zmierz dystans czy na całym obwodzie ma stałą wartosć grubości.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wracam z tmatem. Sprawdziłem wszystko i okazało się, że cały bębenek mi faluje podjechałem do serwisu i koleś powiedział i, że jest to fabryczny defekt i nic nie da się z tym zrobić. Co o tym sądzicie ??

Napisano

Ok już wszystkiego się dowiedziałem, piasta jest źle wyfrezowana i nie da się jej naprawić i teraz nie chcąc zakładać nowego tematu poradźcie mi proszę jakąś w miarę piastę może być z mocowaniem na tarcze w miarę nie drogą. Teraz mam Novatec NT-802.

Chciałbym aby była na maszynach ale nie koniecznie i 32 szprychy.

• Mod Team
Napisano

No słuchaj, zdarza sie ze któryś model jest wadliwy padło na ciebie :P Ja tam kiałem z zaciskiem był krzywo wyfrezowany.

http://allegro.pl/shimano-deore-fh-m535-cl-tyl-32otw-i2356521839.html deore CL

http://allegro.pl/piasta-tyl-novatec-nt-802-32h-398g-na-maszynach-i2342702611.html taki sam novatec

http://allegro.pl/nowa-tylna-piasta-shimano-deore-fh-m590-32otwory-i2333917958.html deore nowszy model

http://allegro.pl/chosen-mtb-v-brake-tyl-czarna-anoda-a5017b-maszyny-i2342867232.html chosen i zasadniczo jaką chcesz, shimano są na kulkach.

Napisano

Wielkie dzięki, myślę, że którąś z piast deore wybiorę.

Zastanawiam się tylko bo na zdjęciach tego nie widzę czy one są dobrze uszczelnione?

Napisano

Kupiłeś nowe koła, piasta ma wadę fabryczną a ty chcesz wymienić piastę na własny koszt, ja miałem taką sytuację z piastą shimano, odesłałem na reklamację i dostałem sprawną piastę. Co ciekawe kupiłem samą piastę a koło zaplatałem gdzie indziej.

Napisano

Zgadza się koła są nowe ale nie mam żadnego paragonu do nich a koleś powiedział mi, że jak nie mam paragonu to mi tego na gwarancji nie zrobią. Nie mam zamiaru się denerwować i wolę naprawdę dołożyć parę groszy i zmienić piastę u siebie w jakimś serwisie. Za wysyłkę bym musiał zapłacić a co oni by mi z tym zrobili? nie mam pojęcia nie fajnie mnie załatwili ale czasem się człowiek napali i wychodzą później problemy :(.

• Mod Team
Napisano

Deore moze nie są szczytem szczelności ale są przyzwoicie uszczelnione, o ile nikt tego nie pogiął ale w nowej będzie ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...