Skocz do zawartości

[suport] dobranie suportu i korby

whitefox

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

Mam mały problem z wymianą suportu i korby ( oraz przerzutki przedniej), problem polega na tym... że nie jestem pewny czy wymieniony sprzęt będzie ze sobą współgrał.

Suport - długość 127mm, mufa 68mm ( mierzone suwmiarką).

Korba - na kwadrat, jakiś chińczyk podejrzewam. Niektóre zęby mocno zeszlifowane ( jeden nawet chyba urwany w połowie)

Przerzutka przednia - Shimano TY-18 (wytarta w jednym miejscu przez łańcuch).

Podsumowując: wpadłem na pomysła żeby wymienić: suport, korbę i przerzutkę przednią ( łańcuch już zakupiony... dodam że tylnia kaseta/wolnobieg 6 rzędowy w stanie dobrym/bardzo dobrym).

Niestety w sklepie rowerowym nie mieli długości mojego suportu, natomiast na Allegro znalazłem suportu o takiej długości ale nie mogę znaleźć korby pod 127mm na kwadrat.

Niechce się wbić w koszty zamawiając coś co nie będzie pasowało... więc wole zapytać ludzi którzy w tym "siedzą":

Czy jakbym zmienił na suport 122mm i odpiewednią korbę pod tą długość, pasowało by ?

Wymieniać przerzutkę przednią? ( jest jednak w jednym miejscu wyrobiona i może wpływać na pracę napędu)

Ewentualnie macie jakiś link/źródło gdzie można dostać korbę pod suport 127mm ?

p.s sytuacja wygląda tak ( kilka zdjęć)

Galeria zdjęć aukcji Allegro - Suport i korba Galerie Allegro.pl

Napisano

To nie jest tak, że musisz mieć taki sam suport, co w starej korbie. Do każdej korby dedykowany jest suport o odpowiedniej długości i wcale nie znaczy, że musi mieć 127mm. Przede wszystkim szukaj korby, która będzie pasować do twojego napędu i łańcucha, i do niej dobierz odpowiedni suport, a nie do ramy.

Napisano

właśnie i tutaj mam "zgryz", przeczesałem forum, i czasami taka konfiguracja nie pasuje tzn. krótsza ośka w suporcie, w sensie łańcuch ociera o ramę ( trójkąt) , albo przerzutka nie działa poprawnie ( za mało miejsca ) itp.

Nie jestem wstanie ocenić jaka jest linia łańcucha i jak to wyliczyć... ale tak myślę sobie że długość ośki 122mm będzie pasować no nie ? niby inny wymiar , ale licząc te 5mm różnicy, czyli 2,5mm na stronę - to nie wiele.

... waham się.

Napisano

Suport dopasowywujemy do korby nie do ramy, Jak będziesz miał spasowany suport z korbą, wtedy wszystko bez problemu gra. Poproś sprzedawcę korby, żeby dopasował Ci odpowiedni suport. My tak zawsze robimy na prośbę klienta i wysyłamy komplet. Nie ma co gdybać bo różne(firmy) suporty mają różnie klin ścięty i u shimano może pasować 127, z de one 123, a z accenta np. jeszcze inny do tej samej korby. Mam czasami takie takie rodzynki na serwisie :)

Gość ANDRIUBIKER
Napisano

dokupie jeszcze przerzutkę przednią, i wezmę suport 122mm i dobraną korbę

dzięki wielkie, za pomoc :)

a ja jeszcze zapytam czy to musi byc korba na kwadrat?? przy dzisiejszych cenach korb i suportow octalink, to chyba mija sie z celem na kwadracie jezdzic, kupujesz korbe acera lub alivio, na octalink, do tego suport, na allegro kpl takli wyniesie kolo 150pln, a jest o niebo lepszy, i bez problemu ze stozkami, dlugosciami,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...