rs8 Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 Witam, zakupiłem korbę Shimano FC-M542 jaką dobrać do niej przerzutkę? Obstawiam że mam ciąg górny, bo uchwyty na pancerz schodzą po rurze podsiodłowej. Jeszcze jedno pytanie odnosnie korby, chciałbym aby współpracowała z wolnobiegiem 7biegowym, troche ma już przejechane lecz 100km temu załozyłem nowy łancuch, czy tym wolnobiegiem nie zaszkodze korbie? Na razie chciałbym żeby współpracowało to wszytsko na 7biegach ale po wakacjacj chciałbym się przesiąść na 9.
mekp Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 Witam. Jeśli wolnobieg przyjął nowy łańcuch to będzie ok. Myślę że do wakacji nie zrobisz 5kkm żeby zajechać korbę więc nic nie powinno się stać. Dbaj o regularną wymianę łańcucha i myślę że ten okres do wymiany tyłu jakoś przezimujesz Na przyszłośc polecem jednak wymianę wszystkiego na raz. pozdrawiam xMekpx
Baryla703 Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 Jak szukasz tańszej przerzutki to ja bym szukał deore.
Wazaa Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 Z 7-rzędowym wolnobiegiem nie będzie Ci chodzić, bo to 9-rzędowa korba, przeznaczona do wąskiego łańcucha. Taki się nie zmieści na szerokich zębatkach wolnobiegu. Różnica między 7, a 9 rzędowym napędem jest taka, że w obszarze 7 trybów, upakowano 9. Możliwe jest to dlatego, że tarcze są odpowiednio węższe, a także odległość między nimi. Z tego powodu, łańcuch również musi być wąski. Na wolnobiegu, będzie przeskakiwał, bo nie ułoży się dobrze w zębatce, tylko obejmie same szczyty zębów.
Baryla703 Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 Z tego co wiem to 9 rzędowa korba obsługuje 8 rzędową kasetę i łańcuch wiec czemu by nie miała obsłużyć 7rzędowego łańcucha?
Wazaa Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 Dziwna logika: Jeżeli 9 rzędowa korba obsłuży 8 rzędową kasetę, to czemu nie 7? Idąc dalej, to dlaczego nie 6? Pozostaje Ci tylko założyć i spróbować.
Baryla703 Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 Wnioskuję z tego że napęd 7,8 ma tą samą grubość łańcucha
piotrdi Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 Węższe łańcuchy 9-ki będą hulać na 8-7-6 rzedowych kasetach/wielotrybach, ale na odwrót już nie. Dla przykladu powiem, że do mojego roweru miejsko zimowego wrzucam wszystkie części jakie zostają po głównym rowerze i tak mam tam wielotryb 6rzedowy korbe Deore i lancuch xtr i wszystko działa jak należy.
Wazaa Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 A to ciekawe. Aż spróbuję kiedyś założyć stare koło z wolnobiegiem siódemką i sprawdzę, czy nie będzie trzeszczeć.
doms Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 Z 7-rzędowym wolnobiegiem nie będzie Ci chodzić, bo to 9-rzędowa korba, przeznaczona do wąskiego łańcucha. Taki się nie zmieści na szerokich zębatkach wolnobiegu. Różnica między 7, a 9 rzędowym napędem jest taka, że w obszarze 7 trybów, upakowano 9. Możliwe jest to dlatego, że tarcze są odpowiednio węższe, a także odległość między nimi. Z tego powodu, łańcuch również musi być wąski. Na wolnobiegu, będzie przeskakiwał, bo nie ułoży się dobrze w zębatce, tylko obejmie same szczyty zębów. Kolego nie pisz bzdur. Kaseta/wonowieg 7 rzędowy jest węższa od 8/9 rzędowej kasety. Zanim zaczniesz pisać o układaniu się łańcucha na szczytach ząbków weź do ręki łańcuch 7/8 rzędowy i 9 rzędowy i dokonaj pomiarów. Zobaczysz wtedy jakie bzdury i dlaczego wypisujesz.
rs8 Napisano 24 Kwietnia 2012 Autor Napisano 24 Kwietnia 2012 Czyli żeby to wszytsko "hulało" prawidłowo to muszę przejść na 9biegów?
nemo2009 Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 żeby to wszytsko "hulało" prawidłowo to muszę przejść na 9biegów? Taki temat już istnieje,podpięty,przeczytaj.
Wazaa Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 Faktycznie napisałem bzdury. Okazało się, że kaseta 9-ka jest ponad 1 cm szersza od wolnobiegu 7. I na oko, wąski łańcuch, też wydaje się dobrze leżeć na zębach. Sprzedawca w sklepie powiedział mi, że absolutnie, moja stara korba, siódemka, nie będzie pracować z łańcuchem Dura Ace, no i przyjąłem to za pewnik. Widać, zna swój fach i wie, na czym polega handel. A tak, na marginesie, kolego doms, nas, bikerów cechuje przede wszystkim wysoka kultura. Nie to, co, nie przymierzając, motocykliści, czy inni automobiliści, rozbijający się na drogach i swoje racje mógłbyś przedstawiać w bardziej delikatnym tonie. Zarzucanie komuś, że plecie bzdury, choć uzasadnione, nie należy do dobrego tonu i odstaje trochę od etyki cyklistów.
mekp Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 Czyli żeby to wszytsko "hulało" prawidłowo to muszę przejść na 9biegów? Tymczasowo możesz "przezimować" przez wolnobieg na 7 lecz pamiętaj o zmianie łańcucha co ok 500-800km żeby nie wyrobić zębatek korby. pozdrawiam xMekpx
doms Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 Faktycznie napisałem bzdury. Okazało się, że kaseta 9-ka jest ponad 1 cm szersza od wolnobiegu 7. I na oko, wąski łańcuch, też wydaje się dobrze leżeć na zębach. Sprzedawca w sklepie powiedział mi, że absolutnie, moja stara korba, siódemka, nie będzie pracować z łańcuchem Dura Ace, no i przyjąłem to za pewnik. Widać, zna swój fach i wie, na czym polega handel. A tak, na marginesie, kolego doms, nas, bikerów cechuje przede wszystkim wysoka kultura. Nie to, co, nie przymierzając, motocykliści, czy inni automobiliści, rozbijający się na drogach i swoje racje mógłbyś przedstawiać w bardziej delikatnym tonie. Zarzucanie komuś, że plecie bzdury, choć uzasadnione, nie należy do dobrego tonu i odstaje trochę od etyki cyklistów. Dziękuję za lekcję. W takim razie przepraszam za ton mojej wypowiedzi jeśli był Twoim zdaniem obraźliwy. Obiecuję poprawę
Gość ANDRIUBIKER Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 wolnobieg czy kaseta od 5-ciu biegow az do 8-miu biegow jest za kazdym razem szersza, dopiero bebenek na kasety 8,9,10 biegow jest taki sam i tu na tej samej szerokosci jest upchniete wiecej trybow, do 8-ki wlacznie tryby sa dokladane czyli bebenek jest coraz szerszy,-taki sam lancuch jest na 5,6,7,8 biegow, dopiero 9-tka ma inny i 10-tka jeszcze inny, co do kompatybilnosci, nie pojezdzisz na waskim lancuchu jesli masz kasete czy wolnobieg 5,6,7,8....wiec jesli jeszcze nie chcesz zmieniac wolnobiegu, to kup 8-kowy lancuch, (korba 9-tka spokojnie na tym bedzie jezdzic,) tylna przerzutka musi miec kolka 10 zebow, lub 11 zebow ale z podkladkami dystansowymi, i czasami problem stwarza przednia przerzutka, tu kwestia jest taka ze inne katy pracy maja przerzutki hiper drive c, i przerzutki pod korby z koronkami 44,32,22, i na to zwroc uwaga, wszystkie nowsze przednie przerzutki maja uniwersalny ciag (gora/dol) a w starszych musisz na to zzwrocic uwaga, jak rowniez na srednice obejmy na rore podsiodlowa....reasumujac korby mega 9 pracuja normalnie z szerokimi lancuchami, ale juz korby z koronami ig nie beda pracowac z lancuchami 9-tkowymi,
vitesse Napisano 28 Kwietnia 2012 Napisano 28 Kwietnia 2012 ANDRIUBIKER przerzutka tylnia nic nie musi to autora tematu, korbe kupiles conajmniej o kilka klas lepsza niz masz rower, czeka Cie troche rzeczy do wymiany by przejsc z wolnobiegu na kasete, i tak jak ktos wspomnial dbaj o lancuch bo szkoda korby, jesli ten padnie kup juz pod 9tke
Gość voytec Napisano 3 Maja 2012 Napisano 3 Maja 2012 Przede wszystkim kasety są montowane na wielowypust a wolnobiegi są nakręcane. Pierwsze co musisz zrobić to zakupić odpowiednią piastę. Jeśli jednak twój "wolnobieg" to HG30 to jest to najwyklejsza kaseta 7sp.
maciej30 Napisano 4 Czerwca 2012 Napisano 4 Czerwca 2012 Witam, jestem tu nowy dlatego pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Jakieś 2 miesiące temu kupiłem pierwszy rower od chyba 10 lat, wybór padł na Kross Hexagon V3 sugerowałem się głównie ceną i wyglądem. Tak naprawdę nie wiedziałem czego mi potrzeba, a jazda przed sklepem nie bardzo odzwierciedla warunki w jakich użytkuję swój rower. Po przejechaniu około 200 Km mogę powiedzieć że jestem zadowolony z wyboru jest tylko jedno małe ale i tu pytanie do was. W jaki sposób zmienić Kasete/wolnobieg? - Shimano Tourney TZ21 14-28T, na 8 rzędową. Łańcuch na jakim jeżdżę to - KMC Z50, wyczytałem że przerzutka tylna Shimano Altus M310 obsługuje 8 biegów a jeśli chodzi o klamkomanetke Shimano Tourney ST-EF51 wiem że występują w wersji 8 biegowej. Proszę o wyczerpującą odpowiedź wraz z sugerowanymi cenami. Z góry dziękuję i jeszcze raz pozdrawiam.
Mod Team Puklus Napisano 4 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 4 Czerwca 2012 Węższe łańcuchy 9-ki będą hulać na 8-7-6 rzedowych kasetach/wielotrybach, ale na odwrót już nie. Dla przykladu powiem, że do mojego roweru miejsko zimowego wrzucam wszystkie części jakie zostają po głównym rowerze i tak mam tam wielotryb 6rzedowy korbe Deore i lancuch xtr i wszystko działa jak należy. Tutaj cie zaskoczę bo też ja tak jeżdżę miałem nawet najszerszy lancuch jaki widziałem o szerokości niemal że 7.4mm a działał pięknie z kaseta 9 rzędową. Aby przejść z 7 rzędów na 9 mają przerzutkę obsługującą 8-9 (7 tez na 99% da rade) potrzebujesz wiadomo kasety 9 rzędowej, manetek i tyle. Korba może być jakakolwiek do MTB. Jeżeli natomiast masz wolnobieg to jak już pisali wymiana piasty, lub całego koła na "kasetowe". Przy nowej kasecie wypada nowy lancuch mieć.
afly Napisano 4 Czerwca 2012 Napisano 4 Czerwca 2012 @Puklus, jeżeli druga część Twojej wypowiedzi dotyczyła użytkownika maciej30 - to niestety chce przejsc na napęd 8-biegowy. W takim przypadku, pierwsze co musi zmienić w kolejności to piastę (lepiej chyba od razu koło kupić) + kaseta np 11-32 oraz kupić nowy łańcuch (chyba że stary w bardzo dobrym stanie). Następnie manetki (chociaż od biedy rezygnując z jednego biegu na jakiś czas mozesz operowac 7-biegowymi).
Mod Team Puklus Napisano 4 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 4 Czerwca 2012 Moja wypowiedź tyczyła sie autora tematu, jednakowoż sytuacja jest analogiczna do 8 rzędowego napędu, potrzeba koła ( piasty), kasety, nowego lancucha, no tyle ze w tym przypadku nie konieczna jest wymiana manetek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.