Skocz do zawartości

[suport] dziwne zachowanie korby

Shavo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, zaczęło się od niedzieli kiedy wybrałem się bikem w lekki teren, błoto, piach, kurz, jakaś woda. Już w trakcie wypadu coś mi nie pasowało w napędzie ale kiedy rower był cały oklejony błotem jakoś nie chciało mi się dociekać od czego to. Przyjechałem do domu, spłukałem dokładnie wodą i na drugi dzień oprócz wypłukanego do zera smaru z łańcucha irytowało mnie dziwne zachowanie korby i wyraźnie czuć było, że to z okolic suportu (po prostu brak jakby płynności i wyraźne minimalne powiedzmy przeskoki, w kręceniu korbą do tyłu nie czuć nic).Teraz łańcuch i kaseta nasmarowane a zachowanie zostało.

Co w takim wypadku radzicie?

Napisano

Najlepiej zakręć korbą bez łańcucha aby się upewnić czy to na pewno suport. Nie napisałeś jaki masz suport , jak masz jakiś pakiet to jeśli on hałasuje to zostaje Ci tylko wymiana , jeśli masz łożyska zewnętrzne to można nasmarować to nie działające i możliwe że to pomoże. Ale to przeskakiwanie może być też spowodowane zużytą korbą i łańcuchem.

PS. tak na przyszłość kasety się nie smaruje.

Napisano

witam.

link niedziała.

łańcuch sciqgnij. nie.da umyć się go.na rowerze..najlepszyjest sloik i bezyna lub ropa. benzynka mozebyc z castoramy w butelce.

z kasetę uwazaj Bo jak wypluczesz smar z bębenka to go zabijesz.

pamiętaj też o kółkach przerzutki. Bo to może.uposledzac pracę napędu.

co do samej korby sciagnij łańcuch i sprawdź jak to siekreci. co dalej zależy jaki jest przebieg, i jaki to system.

jak będzie bardzo źle... suport do zmiany.

hollowtech możesz odratowac a nawet powinieneś to dokładnie wyczyścić.

napiszjaka masz...

pozdrawiam

xMekpx

Napisano

Wężem ogrodowym, ciśnienie tyle co w wężu tylko ;)

edit: jak link nie działa jak działa?

Przebieg jakieś 1/2k km

Napisano
Czyli moim zdaniem suport umarł...

Po tak małym przebiegu? Suport prawdopodobnie jest dobry. Wyczyść napęd. Nie wpychaj brudu nigdzie. Mycie nie polega nalaniu woda na rower. Używa się do tego specjalnych specyfików, albo płynu do mycia naczyń. Jak się myjesz to tez tylko wodą się spłukujesz?

Umyj napęd. Po co piszesz temat jak nie zrobiłeś podstawowych czynności? Może po prostu piasek i błoto jest w łańcuchu i po wyczyszczeniu i nasmarowaniu będzie wszystko tak jak powinno.

Napisano

Zacząłem dzisiaj gruntownie czyścić napęd i mam pytanie, czy tylną przerzutkę po odkręceniu można swobodnie wypłukać w nafcie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...