Skocz do zawartości

[kaseta] Co da zmiana z Alivio na SLX ?

ManiakRowerowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie mam pytanie. Posiadam rower Unibike Flite 2011. Do tej pory nic w nim nie zmieniłem, i oto pytanie. Czy jest w sens zmieniać w nim korbe ? Jeśli tak to co da zmiana z Alivio na SLX? Poprawi się komfort jazdy czy jak?

Wysłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk

Napisano

Będziesz jeździł 5km/h szybciej :D...........

Ja osobiście nie widzę różnicy w Alivio (octalink) a Slx poza wagą. Podobno jest inna sztywność - ja nic takiego nie zaobserwowałem, ale możliwe że jak ktoś jest bardzo ciężki to zobaczy różńicę.

Napisano

Chodzi ci o zmianę kasety czy korby? Bo w temacie masz kasetę, a piszesz o korbie.

Co do korby to może być lepsza sztywność i wytrzymałość (zintegrowana oś - inny system mocowania). I oczywiście waga niższa.

Co do kasety to przede wszystkim lżejsza, ale i wytrzymalsza.

Napisano

Temat - kaseta, tresc - korba...

Jesli chodzi o korbe to Hollowtech II jest sztywniejsze od Octalink, ale najlepiej bedzie jak poszukasz na forum opinii na ten temat, bo bylo juz nie raz poruszane.

Napisano

Kolego rozczaruję cię ale kasety stalowe deore są wytrzymalsze od slx. To samo z korbą. Stalowe zębatki alivio są wytrzymalsze od aluminiowych z Slx

Napisano

Sorry, pomyliłem się w temacie ;)

Czyli taki biker "amator" dużo jeżdżę, jeździłem w maratonach ale tak rekreacyjnie, raczej nie odczuję dużej zmiany między Alivio Octalink a SLX, poza wytrzymałością i wagą ?

Bo SLX to jest w końcu zakup w granicach 400 zł.

Napisano

A SLX to może nie jest stalowa kaseta? :rolleyes:

Przyznaję się do błędu. Myślałem, że 3 ostatnie zębatki są aluminiowe. Dzięki za korektę.

Napisano

A może Deore ? , też jest na HT, a jest w granicach 280zł

W kwestii formalnej. Deore m590 NIE jest w konstrukcji Hollowtech 2, slx m660 jest. W praktyce to niewielka różnica, w teorii oraz nazewnictwie większa.

Do autora tematu. Oba rozwiązania (octalink oraz zint. oś) mają swoje plusy i minusy. Przy takim niewymagającym użytkowaniu z obu systemów powinieneś być zadowolony.

Napisano

Witam.

Hollowtech 2 jest trochę szytwniejszy lecz ma sporą wadę... Łożyska. Suport w teorii jest uszczelniony lecz w praktyce trzeba o niego dbać bo łatwo go zabić.

pozdrawiam

xMekpx

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...