Skocz do zawartości

[siodełko]jakie do długich wypraw

munenori

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Proszę o pmoc w wyborze siodełka do długich wypraw(takich 150-200km).Na oku mam te siodełka,czy to dobry wybór:

http://allegro.pl/siodelko-wloskie-selle-monte-grappa-america-retro-i2240735467.html

http://allegro.pl/siodelko-na-elastomerach-zelowe-de-one-se-de009-i2253845413.html

http://allegro.pl/siodlo-zelowe-author-ergogel-meskie-ambike-kurier-i2241006475.html

Trasy to przeważnie szosa,czasami przejazd leśną ścieżką,ale jak pisałem raczej długie wyprawy.

Pozdrawiam

Napisano

Powszechnie krążą opinie, że do długich wypraw najlepsze są "dechy". Po prostu kanapy na dłuższych wyprawach robią się niewygodne, można sobie wyparzyć 4 litery. Polecam coś z oferty Fizika, lub znanego i cenionego (w tej cenie używany) Selle Italia SLR.

Aha - do dechy niezbędne są spodenki z wkładką.

Napisano

Powszechnie krążą opinie, że do długich wypraw najlepsze są "dechy". Po prostu kanapy na dłuższych wyprawach robią się niewygodne, można sobie wyparzyć 4 litery. Polecam coś z oferty Fizika, lub znanego i cenionego (w tej cenie używany) Selle Italia SLR.

Aha - do dechy niezbędne są spodenki z wkładką.

Witam

Dzięki za info-a jak takie dechy sprawują sie podczas krótkich dystansów-takich do 50km?

Bo takie trasy tez są w planach.

Pozdrawiam

Napisano

Nie ma polecanych siodeł, są tylko takie które ci podpasują. Wspomniany slr to siodlo sportowe, wyjściowo model szosowy, zaadoptowany także do rowerów mtb. Żeby było na nim wygodnie wymagana jest raczej sportowa pochylona sylwetka, wtedy rozkład nacisku jest inny niż przy pozycji bardziej zrelaksowanej. Jeśli nie masz doświadczenia co ci pasuje lepiej slra nie bierz, bo przy dystansach 150-200 km cię zabije.

Mam fizika alliante, który jest kompromisem między użytkowaniem sportowym a każdym innym, wg mnie jest bardzo "neutralne".

Do jazdy długodystansowej lub dla osób które więcej km spędzają w siodle nie są zalecane dechy tylko siodła niekanapowe to wg mnie różnica.

Im bardziej wyprostowany jesteś w normalnej swojej pozycji na rowerze tym mniej dechowate siodło musisz mieć.

Proponuję, żebyś wszedł na strony znanych producentów siodeł selle san marco, selle italia, fizik i zobaczył jakie modele co do formy wagi i konstrukcji mają te firmy dla różnych zastosowań. Wg mnie szukasz siodła do trekkingu/ ogólnie pojętej turystyki raczej po nawierzchnaich ubitych, gładkich.

Napisano

Witam

Nie miałem do czynienia z żadnym siodełkiem Selle,z tych przytaczanych jedynie Author ErgoGel został wypróbowany,ale na krótkich trasach,a w sklepach w moim mieście nie ma zbyt dużego wyboru.

Czy ten Author to dobry wybór na dłuższe trasy czy jednak szyukać czegoś Selle?

Pozdrawiam

Napisano

Na dłuższe wyprawy ważne jest także, aby siodło było z materiału oddychającego. Poszycia typu skaj po prostu zaczynają parzyć 4 litery. Myślę że ciekawą alternatywą są takie piankowe nakładki. Nigdy takowych nie używałem, ale myślę że to może znacząco poprawić komfort jazdy.

Napisano

Witam

Mam taka nakładkę,zreszta z Lidl'a,spełnia swoje zadanie.

Coraz bardziej skłaniam się ku siodełku Author'a,na forum sa pochlebne o nim opinie.

Siodełka WTB to chyba inna półka cenowa,chociaż są ciekawe modele.

Pozdrawiam

Napisano

Swego czasu korzystałem z Selle Italia XR. Mimo że pianki na nim mało i wydawało mi się dość twarde to okazało się na tyle wygodne że przejeżdżając na nim 80 km bez przystanków nie odczułem żadnego większego dyskomfortu. A dodam że nie używam gaci z papersem.

Jak jednak napisał tobo nie ma polecanych siodełek są tylko te które ci podpasuja. Abstrahując jednak do XR mogę z ręką na sercu polecić siodełka ze ergonomicznym wycięciem. Nie wyobrażam sobie aby nabijak kilosy bez dobrej wentylacji. Warto też zwrócić uwagę na pokrycie. To z syntetycznej skóry jest wytrzymałe ale trzeba się przyglądnąć bo w jednych powierzchnia jest gładka a w drugich - na co kręcę nosem w moim accent'cie Derry'm - szorstka.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam

Koniec końców zdecydowałem sie na siodełko WTB PureV.Dzisiaj pierwszy długi wypad i jestem bardzo zadowolony.

Da się na nim jechać nawet bez wkładki,z wkładką jest już super.

Dziekuję wszystkim za podpowiedzi.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...