Skocz do zawartości

[przerzutka/piasta] Nexus 3 czy 7?

hermes

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich na forum, bo to mój pierwszy post. Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś ma jakieś doświadczenie w używaniu przerzutek wbudowanych w piastę typu Nexus. Posiadam rower miejski wyposażony w taką przerzutkę Nexus 3 - czyli trzybiegową. Niestety po trzech latach bardzo intensywnego używania oraz bardzo kiepskiego serwisu, który się za nią wziął przerzutka nadaja się do wymiany. Obecnie waham się czy wybrać opcję tańszą - czyli drugą taka samą piastę (250 zł wraz z kołem i manetkami) czy zainwestować w droższą 7 biegową (prawie 500 zł :/).

Napisano

Jeśli potrzebujesz większej ilości biegów to wybór jest jeden. Natomiast jeśli 3 były ok, to nie ma sensu ich zwiększania. Piasty 3-biegowe są dużo żywotniejsze.

Napisano

Ja zdecydowalem sie na wersje 3-biegowa - chce miec jakis zapas biegow gdy uzywam roweru do turystyki gorskiej lub do wozenia dzieciaka, jako standard rower ten byl(jeszcze chwilowo jest;) singlem, wiec wiem ze takie przelozenie zadowoli mnie w zupelnosci. Jesli pasowalo Ci rozlozenie biegow w poprzedniej piascie to moze lepiej pozostac przy tanszym modelu?

POZDRo-:ver

Napisano

Jeżeli nie potrzebne ci 7 biegów wybierz 3 biegową jak miałeś taką i ci nie przeszkadzała i nie wiem czy opłaca się kupować za 250 zł drożej 7 biegową.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...