kitof26 Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Witam Mam problem kiedy jadę na moim rowerze ( Scott scale 70 2012) to pod obciążeniem czuje w korbie jak by coś chrabąściło lecz zauważyłem że powód nie leży w korbie lecz w kasecie lub przerzutce tylniej. Tak jak by łańcuch nie dobrze się zazębił. Lecz rower jest nowy ma dopiero przejechane 250km. Smarowałem go 2 dni temu. Olejem Shimano na suche warunki. Proszę o szybką pomoc przerzutka przednia - Shimano Deore, FC-M590, 34.9mm przerzutka tylnia - Shimano SLX, RD-M662 SGS, Shadow Type, 27 Speed kaseta- Shimano CS-HG20-9, 11-34T reszta osprzętu na http://www.scott.pl/product.php?id_cat=569&id_prod=3020 dzięki Krzysztof
rzezniol Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Na nowych komponentach często występuje takie zjawisko ... łańcuch zębatki muszą sie z sobą dotrzeć/ułożyć. Wydaje mi sie że to jest problemem u ciebie W obu mam rowerach nowy napęd ... Giantem do tej pory przejechałem około 400 km i zjawisko ustąpiło niemal cąłkowicie ( występuje tylko na mniej uzywanych przełożeniach), w Cubie mam niecałe 300 i jeszcze czuje to dość wyraźnie ... Jak jeździsz na wysokich kadencjach (nie siłowo) to czas docierania się wydłuża. Pozdro
Grand231 Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Nie ma się czym przejmować napęd musi się dotrzeć, Problem byłby podejrzewam mniejszy gdyby łańcuch, korba i kaseta były z tej samej grupy np Deore - gdyż łańcuch i kaseta miały by wówczas taką samą twardość wykonania i podejrzewam że prawowały by razem lepiej.
lyndowss Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Od razu wyreguluj przerzutki i sprawdź naciąg linek. Nowe linki się po krótkim czasie wyciągają i trzeba je naciągnąć.
kitof26 Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Napisano 8 Kwietnia 2012 Dzięki wielkie Zaraz wezmę rower i zobacze
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.