Skocz do zawartości

[korba] Deore MC 542 i suport Tokena - problem?

zibra

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Posiadam taki zestawik, czesci nowe. Serwisant przy zmianie czesci na te elementy mial duzy problem z odpowiednim ustawieniem wszystkiego tak, zeby przod dobrze chodzil. Skonczylo sie na tym, ze moglem praktrycznie jezdzic na srodkowym blacie. Serwisant stwierdzil, ze to dlatego iz suport Tokena ma troche wieksza szerrokosc bodajze. Przy mufie 68mm mialem 2 podkladki z lewej strony i zadnej z prawej. Kolega z forum napisal mi, ze powinno byc inaczej - 2 podkladki z prawej strony i 1 z lewej.

Rozkrecilem wiec wszystko w domu (dzieki M333 za klucze!) i przenioslem do nowej ramy (z taka sama szerokoscia mufy). Na ramie nie ma lakieru, lozyska wkrecaly sie rowno i bez problemu. Gdy jednak dalem 1 podkladke z lewej strony to zaslepka wchodzaca do ramienia korby ledwo dotykala gwintu. Musialem to wszystko dosyc mocno skrecic, ale sie udalo. Nie podoba mi sie natomiast jak dziala sama korba na sucho bez lancucha - troche szumi i przy mocnym zakreceniu robi moze 2.5 obrotu.

Czy gdzies cos zle zrobilem, za mocno dokrecilem, uzylem niepotrzebnie podkladek? A moze to ma tak chodzic (pierwszy raz rozkrecalem korbe)?

Moze ktos ma ten suport Tokena i powie jak to jest z tymi podkladkami? No i dlaczego korba chodzi jak chodzi - ma byc bezszelestna/bardziej sie krecic?

• Mod Team
Napisano

Jak masz taki suport:

http://allegro.pl/token-suport-mtb-tk877ex-i2255033468.html

to standardowo 2 podkładki po stronie napędu, jedna po drugiej przy mufie 68mm. Może dla pewności zmierz mufę :)

Jak włożysz korbę i założysz lewe ramie plastikową nakrętką dokręcasz tak żeby korba nie miała luzów, nie za mocno, bo jak za mocno ściśniesz łożyska będą ciężko chodziły i długo nie pożyją.

Napisano

Wyglada wiec na to, ze wszytsko zrobilem prawidlowo (tak, ten suport). Wlasnie ta nakretka ledwo weszla na gwint i moze rzeczywiscie za mocno dokrecilem? Skoro podkladki maja byc tak jak mowisz to nie wiem gdzie jeszcze moze byc problem poza zbytnim dokreceniem. Przyjde z pracy to poluzuje troche choc obawiam sie ze moze byc wtedy niedokrecone jak nalezy heh

Napisano

W systemach z zewnętrznymi łożyskami nie dokręcaj śrub mocujących na siłę. To służy jedynie zlikwidowaniu luzów, jak w sterach. Skręcisz słabo, będą latać, skręcisz za mocno, będą ciężko się kręcić. Trzeba znaleźć optymalną siłę.

• Mod Team
Napisano

Też mam Deorkę i suport Accenta. Po włożeniu lewego ramienia jest sporo gwintu na nakrętkę plastikową, więc coś chyba u Ciebie nie tak... Zmierz jeszcze dla pewnosci mufę, może masz 73mm? Jak jednak będzie 68mm możesz postukać gumowym młotkiem w prawe ramię korby, możliwe że nie doszło do końca.

Napisano

Poluzowalem ten kapsel, ktory wchodzi w ramie korby i jest lepiej. Obroty to jakies 3-3.5. Towarzyszy temu odglos takiego swistu czy szumu. Czy to normalne? Tzn. zakrecenie korba powoduje jakis odglos lozysk itp czy tez powinno byc absolutnie bezglosne przy tego rodzaju suporcie? Nawet przy drobnym ruchu korba jest to szemranie.

Miski suportu tez dokreca sie sie z wyczuciem czy bardziej do oporu (bez zbytniej przesady oczywiscie)?

Napisano

odkrecilem sruby mocujace lewe ramie i wyciagnalem ten zacisk ktory wchodzi w ramie korby. Bez tego korba kreci sie bezszelestnie i bardzo dlugo (jak na ceramikach hehe). Wyglada wiec na to, ze suport jest zamontowany prawidlowo i lozyska kreca sie idealnie. Gorzej jak zaczne skrecac calosc w lewym ramieniu.

EDIT: Wyglada na to, ze temat rozwiazany - kwestia odpowiedniej sily dokrecenia 2 srubek i tego kapsla na ramieniu korby. Nic na sile tylko delikatnie, az zacznie pojawiac sie zbyt mocny scisk czy ocieranie. Korba kreci sie jak szalona.

Niestety nigdy nie odkrecalem takich elementow przy rowerze wiec stad troche laickie pytania. Jak widac jednak praktyka czyni mistrza:)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Odswiezam, bo dzis mialem przygode:D Przy wjezdzie do lasu nacisnalem mocniej na pedaly i ciach, ramie korby poszlo w dol heh. Wyglada na to, ze ta sruba mocujaca juz wczeniej mi wyleciala, a pozniej nastapilo to co opisalem. W zwiazku z tym zamieszczam zdjecie jak to wyglada u mnie po zamocowaniu ramienia - odleglosc gwintu sruby mocujacej od ramienia. Czy jest prawidlowa? Nie za daleko?:

http://www.voila.pl/164/7lnmp/index.php?get=1&f=1

Jak juz wczesniej wspominalem mam mufe 68mm, suport Tokena - 2 podkladki z prawej i 1 z lewej.

Druga sprawa, gdzie mozna kupic ta srube mocujaca? Czy ta sruba pasuje?:

http://www.formicki-bike.pl/produkt.php?kod=1220&&id_pod_kat=48&&id_kat=2&&id_pp=0

Ewentualnie taka:

http://allegro.pl/amoeba-sruba-do-lewe-ramienia-korby-korba-kolor-i2244292781.html

Czy ta srube mocujaca dokrecamy z duzym wyczuciem, a 2 srubki imbusowe z calej sily? Moze te 2 srubki byly zbytnio poluzowane, a nie powinny?

• Mod Team
Napisano

Wyglada na to, ze temat rozwiazany - kwestia odpowiedniej sily dokrecenia 2 srubek i tego kapsla na ramieniu korby. Nic na sile tylko delikatnie, az zacznie pojawiac sie zbyt mocny scisk czy ocieranie. Korba kreci sie jak szalona.

Tu może być pies pogrzebany. Bo była to kwestia odpowiedniego dokręcenia kapsla, natomiast te 2 śruby ściskające ramię powinne być skręcone bardzo mocno (ale bez przesady). Jak miałeś je za słabo dokręcone nic dziwnego że się ramię obkręciło.

Śruba od Formickiego będzie pasować.

Napisano

Jak ramie ci się okreciło na osi to jak wyglada wielowpust ?

Na nowej korbie shimano masz zawsze naklejki z informacją o sile dokrecenia 2 śrub mocujacych ramie na osi ...

Duża plastikowa ma za zadanie skrecic do kupy wszystko tak zeby nie bylo luzu na łożyskach, potem dokręcasz 2 małe ... i w tym momencie duza jest właściwie niepotrzebna.

Musiałbym sprawdzić u siebe ale wydaje mi sie ze oś jest chyba za daleko od krawedzi ramienia ... ale to dam znac wieczorkiem jak to u mnie wygląda.

Pozdrawiam

Napisano

Dlatego zaznaczylem, ze mam suport tokena, bo on jest chyba szerszy niz shimanowski. Jak bede w domu to zmierze dl. Mufy z miskami suportu z podkladkami i fajnie jakby ktos porownal ja u siebie. Wielowpust wyglada ok.

Napisano

Sprawdze dam znać jak to wyglada na suporcie "firmowym" od Shimano i jak to wyglada na suporcie "niefirmowym" od Accenta.

Ale jak juz pisałem wieczorkiem.

Ze wzgledyu na łożyska teoria mówi że Accent i Token to to samo.

Pozdro

Napisano

Ok, tylko mufe nie sprawdzalem na oko i ma 68mm. Nie ma mnie teraz w domu, ale pozniej dosle dowod rzeczowy. Jak to wyglada w innych suportach? Nikt nie ma tokena? Jesli jest rzeczywiscie szerszy to jak dac podkladki?

• Mod Team
Napisano
Na moje oko masz mufę 73mm jedną podkładkę mniej i powinnno być ok.

Nie może mieć 73mm. Szerokosć całości to 96 mm, szerokość jednej miski to 11mm- Zostaje 74 mm minus trzy podkładki po 2 mm- ma 68 mm.

Proponuję usunać jedną podkładkę po stronie non drive ( lewa strona).

Wg Tokena jest dobrze poskładane

http://www.evanscycles.com/product_document/file/4ca/272/055/507/token-external-bottom-bracket-installation-manual.pdf

co nie znaczy ,że nie można spróbować.

Napisano

A czy bez tej sruby mocujacej mozna jezdzic na mocno skreconych 2 srubach imbusowych? Ta sruba mocujaca w koncu trzyma cala korbe czy tylko likwiduje luzy?

• Mod Team
Napisano

Jeśli byłaby niepotrzebna, to Shimano pewnie by o tym napisało. Zresztą nie jestem przekonany ,czy po skręceniu imbusów da się tą śrubę wykręcić- nawet jeśli by się dało to po co?

Napisano

Jak już jest to oczywiście że nie ma sensu jej wykręcać ale z technicznego punktu widzenia nie spełnia już żadnej funkcji. Czy da się ją wykręcić to inna sprawa. Tego nie wiem, nie próbowałem bo i po co?

Napisano

Stoje na takim samym stanowisku jak kadargo

Ta sruba jest koniecznie potrzebna w prawidłowym procesie skręcenia układu, skasowaniu luzu łożysk podobnie jak gwiazdka i kapsel w sterach ...

Dwie małe śrubki ramienia cały układ stabilizują podonbie jak śrubki mostka ...

Po skręceniu całości śrubę da sie wykręcić (mi się udało) ... jest niepotrzebna ... podobnie jak kapsel ... pozostają tylko kwestie estetyczne :)

Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...