Skocz do zawartości

[Wolnobieg]9 rz. zamiast 7, czy można?

Kapii

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

mam pytanie, mam wolnobieg 7-o rzędowy i brakuje mi przelożeń czy mogę zamontować 9-o rzędowy wolnobieg?(oczywiście ze zmianą lańczycha i manetki).

Proszę o porady.

Napisano

Już są wolnobiegi na 9

http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=wolnobieg+9

Ale czy warto ?

Miałem kiedys wolnobieg na 8 ... i szybko przeskoczy łem na kasete.

Nie wiem jak się sprawuje ta 9`ątka ale moim zdaniem rozsądniej zmienic system na kasete.

Jak ci brakuje przełozeń stawiam ze jezdzisz wiecej ... awaryjnośc oski na wolnobiegach przemawia w takim układzie jednak za zmianą koła/piasty na bębenek + kaseta.

Pozdro

Napisano

Jeśli tylko nie dotyka do widełek to może tak być i będzie działać kwestia tylko regulacji przerzutki. A jak brakuję Ci przełożeń? Chcesz mieć szybsze przełożenia czy większą "swobodę" tzn częściej zmieniać biegi?

Zresztą tak czy tak też radzę przejść na kasetę, bo w kasetach najmniejsza zębatka ma 11T, a wybierzesz tylko ilość rzędów. Może wystarczy zostać przy 7.

Napisano

9 i 8 ma tą samą szerokość ,,, zębatki są gęściej upakowane ...

W ramie mojego starego Gianta miescilo sie 7 i 8 na wolnobiegu miesci sie teraz 9 na kasecie nie widze przeciwwskazań żeby sie nie zmiesciło.

Plus kasety to większy wybór i rozpietość przełożeń ...

W kasecie najmniejsza zebatka 11 to norma w wolnobiegach jest chyba tylko 1 model którego praktycznie nie da sie kupić tak to najmniejsza 13 albo 14.

Jak sam widzisz na alledrogo wolnobiegów na 9 jest kilka ... kaset kilkaset.

Jak wolnobiegi na 9 nie będą sie sprzedawały to szybko z rynku znikną ... albo będą kosztowały kosmiczne pieniadze ...

Przy takiej modernizacji rozsądniej jest przejść na kasete.

Pozdro

Napisano
W ramie mojego starego Gianta miescilo sie 7 i 8 na wolnobiegu miesci sie teraz 9 na kasecie

no bo 9 na kasecie jest do tego zaprojektowane ;) , ja pytam o wciśnięcie 9 do wolnobiegu :blink:

Napisano

Na samym początku ci napisalem ze 8 i 9 mają tą samą szerokość ...

Jak ktoś wyprodukuje wolnobieg na 9 który sie nie zmiesci na standardowej piaście to strzeli sobie w stope.

Zębatki w dziewięciu przełozeniach są gęściej upakowane ... zewnetrzna szerokosć musi być taka sama inaczej indeksacja na manetce sie zgubi.

Pozdro

Napisano

brakuje mi przelożeń w tym sensie że jak jadę po drodze rowerowej (w świnoujściu jest ich dużo :)) to przy 45 kmh już sie prawie nie rozpędzam a pedaluje jak glupi a mam jeszcze pare w nogach, z drugiej strony dużo jeżdżę po lesie i plaży. i tutaj też muszę mieć pole manewru między biegami.

Napisano

Co do predkosci to większy zysk daje zmiana z tyłu najmniejszej zebatki z 13/14 na 11 niz z przodu z 44/42 na 48.

W tym wypadku wybór masz ograniczony wolnobieg jak już pisalem chyba tylko 1 i do tego prawie niedostępny.

Kaseta to praktycznie każda posiada zebatke 11.

W teren rozpietosc kaset jest chyba do 36 zebiw na największej zebatce.

Wolnobiegi z zebatkami powyzel 30 z to tez nie problem.

Wykosztuj sie raz a dobrze i przeskocz na kasete ... Daje to w przyszlosci wiekszy manewr serwisowy w razie awarii.

Wolnobieg na 9 przełożeni w większości sklepów jest niedostępny kaseta bedzie praktycznie w kazdym.

TapaTtalk'nięte z Andka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...