rafal0582 Napisano 27 Marca 2012 Napisano 27 Marca 2012 Witam. Ostatnio kumpel oddał mi rower w celu jego regulacji. Z hamulcami i przerzutką przednią nie było problemu, natomiast tylnej po prostu nie daję rady ustawić. Nie powiem że jestem zielony w tym temacie bo ten zabieg powtarzałem już kilkanaście razy, ale tutaj mam jakiś wyjątkowy problem. Wiadomo, wszystko wedle schematu - wkręcenie baryłki przy pancerzu, podpięcie linki, regulacja skoku przerzutki śrubkami L i H. Ciekawie zaczyna się przy regulowaniu prawidłowego zmieniania biegów. Gdy naciągnę linkę tak, żeby na pierwszej koronce manetka wskazywała 1, to zrzucając biegi do 5 jest wszystko ok, lecz po zmienieniu np. z 6 na 7 łańcuch spada na 8. Wiadomo - linka za słabo naciągnięta. Po odkręceniu baryłki przy pancerzu biegi od 5 do 8 chodzą wyśmienicie, jednakże po wrzuceniu np. na 2 wskakuje 1 i wyświetlacz na manetce pokazuje 2. Czyli linka za mocno naciągnięta. Jak popuszczę linkę do od nowa zaczyna się zabawa. Wiadomo że nie luzuje/podkręcam linki o np. 5 obrotów tylko robię to stopniowo powiedzmy co ćwierć obrotu. Po prostu jest taki punkt że albo dobrze chodzi dół albo góra. Rower podobno był przerabiany z 7 na 8 biegów, zmieniona została kaseta i manetka. Przerzutka Acera została taka sama (bo ona powinna chyba obsługiwać 7/8 biegów?). Dodam tylko, że manetka i przerzutka jest Shimano a kaseta SRAMa. Na moje oko coś jest nie tak z indeksowaniem, wygląda na to że skok przerzutki jest ciut większy niż odległość między koronkami. Macie jakieś propozycje rozwiązania tego problemu?
mklos1 Napisano 27 Marca 2012 Napisano 27 Marca 2012 Miałem identyczny problem gdy miałem 7-rzędową manetkę i 6-biegowy wolnobieg (w osprzęcie shimano). Jeden bieg był pusty ze względu na różnicę w skoku. Z tego co wiem stary osprzęt Shimano i SRAM były między sobą niekompatybilne. Nie wiem jak jest obecnie. Zapewne jest podobnie - przecież to konkurencja. W moim przypadku różnicy skoku nie udało się rozwiązać.
lyndowss Napisano 27 Marca 2012 Napisano 27 Marca 2012 wkręcenie baryłki przy pancerzu, podpięcie linki, regulacja skoku przerzutki śrubkami L i H Kolejność jest zła. Najpierw ustawiasz wychylenie śrubą H na najmniejszej koronce. Potem wkręcasz śrubę baryłkową do końca. Przykręcasz linkę do przerzutki z lekkim luzem. Potem odkręcasz lekko śrubę, żeby zlikwidować luz linki i na poszczególnych biegach ewentualnie korygujesz baryłką. Na końcu ustawiasz maksymalne wychylenie śruba L. Różnicy w tym czy to kaseta Shimano czy SRAM na pewno nie ma, bo ludzie jeżdżą na kasetach SRAM'a i reszcie Shimano nikt się nie skarży. 6, a 7 biegów z tyłu ma inny skok. 7 i 8 z tego co wiem ma taki sam skok. Rzeczywiście z tego co opisujesz to wychodzi tak, że chyba ma inny skok. Według mnie nie powinna. Jak przerzuci o dwa biegi to rzęzi z tyłu czy jest normalnie? Jeszcze mam taki pomysł, żebyś sprawdził pancerze tak dla pewności.
rafal0582 Napisano 28 Marca 2012 Autor Napisano 28 Marca 2012 Z tą kolejnością to coś pomotałem przy pisaniu posta ale wiadomo o co chodzi. Wracając do tej sprawy to jest dokładnie tak jak mówiłeś - jak wrzuci o dwa biegi to rzęzi łańcuch. Wczoraj jeszcze tak dla pewności sprawdziłem indeksowanie bez łańcucha. Sprawa wygląda tak, że jeśli powiedzmy kaseta (patrząc na nią od tyłu) ma "umownie" szerokość 5 cm, to skok przerzutki (czyli odległość wychylenia przerzutki z pozycji 1 do 8) wynosi proporcjonalnie do kasety około 5.5 cm. Czyli jednak padło indeksowanie. I tutaj moje pytanie, może to być wina przerzutki czy manetki? A może jednak kasety? Sam już nie wiem co jest grane. Póki co kolega zabrał "pół na pół" wyregulowany rower i póki co nie mam możliwości sprawdzenia pancerzy. Dzięki za odpowiedzi i czekam na kolejne porady.
dejtrejder Napisano 28 Marca 2012 Napisano 28 Marca 2012 Owszem, mam propozycję rozwiązania tego problemu: wymień linki i pancerze. W przeciwnym razie będziesz tak sobie kręcił tą śrubką do usranej śmierci Przyczyna jest prawie zawsze ta sama...
Qr3ak Napisano 28 Marca 2012 Napisano 28 Marca 2012 Krzywy hak w ramie od przerzutki. Sprawdź czy kółka przerzutki i kaseta są w jednej lini. Ma być prosto (nie miej więcej prosto).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.