Marc3l Napisano 20 Marca 2012 Napisano 20 Marca 2012 Mam małego zgryza z moją przerzutką Po zamontowaniu i skróceniu łańcucha okazało się, że przerzutka nie obsługuje mi dwóch najmniejszych zębatek na kasecie. Nawet gdy poluzuje linkę i przerzutka się złoży, czyli odsunie maksymalnie w kierunku "od ramy na zewnątrz" to kółko wózka zatrzymuje się na zębatce nr 3 http://img252.imageshack.us/img252/4813/dscf0173w.jpg i dalej nie da rady sie przesunąć. Przerzutka nie pasuje do ramy czy o co chodzi?
mikser10 Napisano 20 Marca 2012 Napisano 20 Marca 2012 Spróbuj poluzować takie dwie śrubeczki, to powinno pomóc
szewczykluk Napisano 20 Marca 2012 Napisano 20 Marca 2012 zacisk piasty zaloz odwrotnie tzn - ta wajcha ma byc od strony tarczy a nie przerzutki;), dobrze ustawiles literke H i L? - poczytaj o regulowaniu przerzutek, dobrales wlasciwa dlugosc lancucha?
Marc3l Napisano 21 Marca 2012 Autor Napisano 21 Marca 2012 Łańcuch nie ma tu w sumie nic do rzeczy, poniewaz nawet jak zdejmę łańcuch to przerzutka automatycznie się składa ale zatrzymuje się 6 zębatce i dwóch ostatnich w ogóle nie sięga. A śrubkami H i L to można operować w ramach najmniejszej i największej zębatki żeby ustawić maksymalny wychył wózka, więc to chyba też nie o to chodzi . Mogę sobie wkręcać i wykręcać te śrubki i jest bez zmian.
rzymo Napisano 21 Marca 2012 Napisano 21 Marca 2012 Jest jeszcze przecież trzecia śrubka regulacyjna (w okolicach mocowania do haka) Odsuwa korpus przerzutki od haka, dzięki temu kółeczka idą w dół i oddalają się od kasety.
Mod Team durnykot Napisano 21 Marca 2012 Mod Team Napisano 21 Marca 2012 Czy linka jest zamocowana do przerzutki nad śruba czy pod ( na zdjeciu wygląda jakby była nad, powinna być pod)?
Marc3l Napisano 21 Marca 2012 Autor Napisano 21 Marca 2012 Linka jest zamocowana nad śrubą, końcówka tak się zagięła i wygląda jak by było pod. Zaraz oblukam tą trzecią śrubę o której mówił rzymo.
kadargo Napisano 21 Marca 2012 Napisano 21 Marca 2012 Zdejmij łańcuch, zrób kilka zdjęć z różnych stron. Jakie masz manetki?
Mod Team durnykot Napisano 21 Marca 2012 Mod Team Napisano 21 Marca 2012 Przed chwilą sprawdzałem dokumentacje SRAMa- X7 ma mieć linke pod śrubą , X9,X0 nad. http://www.sram.com/sites/default/files/techdocs/95-7515-004-000%20-%20Rev%20A%20MTB%20Derailleurs_4.pdf
kadargo Napisano 21 Marca 2012 Napisano 21 Marca 2012 A to przepraszam bo mam tylko X0 i X9. Mój błąd.
Mod Team durnykot Napisano 21 Marca 2012 Mod Team Napisano 21 Marca 2012 Nie ma za co przepraszać..... Marc3l, proponowałbym sprawdzić, czy na sucho ( bez linki i łańcucha) układa się prawidłowo- jesli nie regulujesz śrubkami H i L oraz ową trzecią śrubką , która służy do regulacji opasania ( czyli odległość górnego kółeczka od koronki), jesli tak, zakładasz linkę, sprawdzasz dalej, jesli jest OK, to zakładasz łańcuch.
Marc3l Napisano 21 Marca 2012 Autor Napisano 21 Marca 2012 dzieki durnykocie wróce do domu to zobacze o co tam biega z tą linką i śrubką
lyndowss Napisano 21 Marca 2012 Napisano 21 Marca 2012 Ja proponuje zdjąć łańcuch, odkręcić linkę, wykręcić całkowicie śrubę H i L. Wtedy powiedz czy się nie składa. Powinna. Wydaje mi się, że za bardzo naciągnąłeś linkę.
Marc3l Napisano 21 Marca 2012 Autor Napisano 21 Marca 2012 Zdjąłem łańcuch, odczepiłem linkę i wygląda to tak http://img12.imageshack.us/img12/5097/dscf0177ko.jpg wszystko jest poluzowane i odkręcone a wózek nadal nie sięga najmniejszej zębatki Można go ruszyć tylko w stronę koła, na zewnątrz zasięg kończy sie przed ostatnimi najmniejszymi zębatkami i dalej nie idzie http://imageshack.us/clip/my-videos/854/ees.mp4/
Mod Team durnykot Napisano 21 Marca 2012 Mod Team Napisano 21 Marca 2012 Mar3l, czy mozesz zrobić zdjęcie stojąc "twarzą" do kasety? BTW- co to za rama? Jakaś CroMo czy stalówka?
Marc3l Napisano 21 Marca 2012 Autor Napisano 21 Marca 2012 Dobra, zrobiłem zdjąłem całą przerzutkę z ramy, powykręcałem wszystkie śrubki i zacząłem wszystko od nowa. Trochę dokręcania i regulacji i śmiga elegancko. Dzięki za pomoc durnykocie i lyndowss
gogollo Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 Ja proponuje zdjąć łańcuch, odkręcić linkę, wykręcić całkowicie śrubę H i L. (...) Mój drogi, to nie sh*tmano. Tutaj wykręcenie śrubek regulacyjnych powoduje wadliwą pracę przerzutki. W Sramie pomyśleli i gdy przypadkiem śrubka regulacyjna wykręci się bardziej niż powinna, to przerzutka nie obsługuje skrajnych przełożeń. W sh*tmano ma się to w podobnym przypadku tak, że przerzutka ląduje między szprychami.
lyndowss Napisano 24 Marca 2012 Napisano 24 Marca 2012 Nie wiem o co Ci chodzi gogollo . Wiem, że jeżeli się wykręca śruby H i L to wtedy przerzutka nie działa prawidłowo, ale nie o to mi chodziło tylko, żeby zobaczyć czy ma ten skok. Wykręciłem przed chwilą całkowicie śruby w Shimano, które Twoim zdaniem jest gorsze i przerzutce się nic nie stało. Nie odbiła w szprychy ani nic podobnego. Stwierdzam, że piszesz jakieś bzdury, albo tak, że nie można tego zrozumieć. Bez obrazy.
gogollo Napisano 26 Marca 2012 Napisano 26 Marca 2012 To napiszę jeszcze raz, co by było zrozumiale napisane. Jeżeli wykręcisz śrubki regulacyjne w Shimano (mam na myśli śrubki 'H' i 'L'), teoretycznie nic się nie stanie. W praktyce, gdy np. za mocno naciągniesz linkę przy regulacji, bądź przy wrzucaniu łańcucha na największą zębatkę kasety, może Ci wciągnąć przerzutkę w szprychy (bo ta tak naprawdę nie jest zblokowana). Jeżeli zaś wykręcisz śruby regulacyjne w przerzutce Sram'oskiej, to przerzutka nie będzie obsługiwała skrajnych przełożeń (tak jakby śruby regulacyjne były wkręcone za mocno). To właśnie zapobiega takim przypadkom jak wkręcenie przerzutki w szprychy. Oczywiście abstrahuję od historii typu krzywy hak, rama, etc. Czy teraz jest wystarczająco zrozumiale napisane?
lyndowss Napisano 27 Marca 2012 Napisano 27 Marca 2012 Czy teraz jest wystarczająco zrozumiale napisane? Tak, teraz napisałeś zrozumiale. Tylko ja chciałem, żeby zrobił tak na próbę. Nie, żeby tak jeździł. Nawet jeżeli tak jest to i tak powinno się ruszyć. Poza tym, jesteś pewien, że taki system ma SRAM? Nie za bardzo mam pomysł jakby to miało działać i mogłoby powodować problemy przy regulacji jeżeli musiałby być rzeczywiście duży wychył przerzutki.
kadargo Napisano 27 Marca 2012 Napisano 27 Marca 2012 Ja również jestem zainteresowany taką próbą a najlepiej pokazem wideo.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.