Pepe91 Napisano 7 Marca 2012 Napisano 7 Marca 2012 mam korbę trekingową 48-28 i do tego chcę założyć kasetę11-32. tylko teraz nie wiem jakiej długości ma być łańcuch. orientuje się ktoś jaki powinien być? dodam że przerzutka tylna to alivio.
javman Napisano 7 Marca 2012 Napisano 7 Marca 2012 111 ogniw bym dal w ciemno, ale poszukaj sobie na forum wzorów do obliczania dlugosci łańcucha
lyndowss Napisano 7 Marca 2012 Napisano 7 Marca 2012 Po co jakieś wzory? Przeciągasz łańcuch przez największa zębatkę z przodu, największą zębatkę z tyłu i przez tylną przerzutkę. Naciągasz jak tylko można łańcuch do siebie i do tej długości powinieneś skrócić. W FAQ masz ten podane dwie inne i równie proste metody. http://www.forumrowerowe.org/topic/41823-lancuch-vademecum/
mixchris Napisano 7 Marca 2012 Napisano 7 Marca 2012 A ja polecam skorzystać z kalkulatora http://www.forumrowerowe.org/topic/104660-lancuch-kalkulator-dl-lancucha/
Przeor Napisano 7 Marca 2012 Napisano 7 Marca 2012 Aby ustalić optymalną długość, należy założyć łańcuch na największą tarczę mechanizmu korbowego i największą koronkę kasety lub wolnobiegu (z pominięciem przerzutki tylnej). Następnie łańcuch naprężamy i mierzymy ilość potrzebną do zamknięcia "pętli" i do uzyskanej długości dodajemy dwa ogniwa (jedno wewnętrzne i jedno zewnętrzne), a następnie skracamy łańcuch. Tak przygotowany łańcuch przeprowadzamy normalnie przez przerzutkę i skuwamy spinką lub zapasowym trzpieniem. UWAGA: powyższa metoda działa optymalnie przy poprawnym doborze długości wózka przerzutki tylnej oraz ustawienia górnego kółka przerzutki od kasety (optymalna odległość od szczytu zęba na kółku przerzutki do szczytu zęba na najmniejszej koronce kasety wynosi najczęściej 5-6 mm). Z instrukcji Shimano
Pepe91 Napisano 8 Marca 2012 Autor Napisano 8 Marca 2012 A ja polecam skorzystać z kalkulatora [łańcuch] Kalkulator dł. łańcucha - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa dzięki jakoś nie mogłem tego tematu znaleźć ale mi świtało że takowy był. wole tak policzyć żeby się nie okazał za krótki. temat można zamknąć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.