Skocz do zawartości

[łańcuch] ilość ogniw

Pepe91

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

mam korbę trekingową 48-28 i do tego chcę założyć kasetę11-32. tylko teraz nie wiem jakiej długości ma być łańcuch. orientuje się ktoś jaki powinien być? dodam że przerzutka tylna to alivio.

Napisano

Aby ustalić optymalną długość, należy założyć łańcuch na największą tarczę mechanizmu korbowego i największą koronkę kasety lub wolnobiegu (z pominięciem przerzutki tylnej). Następnie łańcuch naprężamy i mierzymy ilość potrzebną do zamknięcia "pętli" i do uzyskanej długości dodajemy dwa ogniwa (jedno wewnętrzne i jedno zewnętrzne), a następnie skracamy łańcuch. Tak przygotowany łańcuch przeprowadzamy normalnie przez przerzutkę i skuwamy spinką lub zapasowym trzpieniem.

UWAGA: powyższa metoda działa optymalnie przy poprawnym doborze długości wózka przerzutki tylnej oraz ustawienia górnego kółka przerzutki od kasety (optymalna odległość od szczytu zęba na kółku przerzutki do szczytu zęba na najmniejszej koronce kasety wynosi najczęściej 5-6 mm).

Z instrukcji Shimano

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...