pranek Napisano 24 Lutego 2012 Napisano 24 Lutego 2012 Witam. Jakie pedały warto kupić w cenie do 50zł? Czy koniecznie powinienem kupić pedały z łożyskami maszynowymi zamiast kulkowymi? W jaki sposób zabezpieczyć je przed zapieczeniem w korbie? Z góry dziękuje za porady i odpowiedzi.
mam16v Napisano 25 Lutego 2012 Napisano 25 Lutego 2012 Witam. Jakie pedały warto kupić w cenie do 50zł? Czy koniecznie powinienem kupić pedały z łożyskami maszynowymi zamiast kulkowymi? W jaki sposób zabezpieczyć je przed zapieczeniem w korbie? Z góry dziękuje za porady i odpowiedzi. w tej cenie łozyska maszynowe to zbytek łaski cena /jakość ma welgo(zresztą wiele marek bierze od welgo) ja polecam model C128 (ok. 40PLN)bo: oś Cr/MO(łozyska uszczelniane z obu stron),lekkie ,ładne i najważniejsze symetryczne jest też tańszy o połowe model c127 z plastikowym korpusem generalnie szukaj modeli z osią Cr/MO -poznasz po 6-kątnym mocowaniu i ramką przykręcaną ,bo te odlewane z 1-kawałka alu sa badziewnie wykończone(do 50PLN)
mrkura Napisano 25 Lutego 2012 Napisano 25 Lutego 2012 Jełi chodzi o zabezpieczenie przez zapieczeniem, polecam mocno dokręcić - czyt. nie na chama, powinno wystarczyć. Oczywiście kropka smaru nie zaszkodzi.
lukaszwum Napisano 25 Lutego 2012 Napisano 25 Lutego 2012 Zabezpieczenie z doświadczenia: nie kropka, a tyle smaru stałego ile wlezie i dobrze dokręcić. Nie zdarzyło mi się, żeby mi się pedał sam odkręcił, ale zdarzyło mi się zniszczyć korbę, bo nie nasmarowałem gwintu w pedale przy przykręcaniu.
mrkura Napisano 25 Lutego 2012 Napisano 25 Lutego 2012 Wierz mi, że więcej niż "kropka" na ten gwint nie wejdzie
mam16v Napisano 25 Lutego 2012 Napisano 25 Lutego 2012 Wierz mi, że więcej niż "kropka" na ten gwint nie wejdzie Sie kupuje korby ze stalowymi gwintami i nie bedzie sie zapiekać
mrkura Napisano 25 Lutego 2012 Napisano 25 Lutego 2012 hmmmm, stalowa korba powiadasz - to jeszcze takie robią ?
tobo Napisano 26 Lutego 2012 Napisano 26 Lutego 2012 Witam. Jakie pedały warto kupić w cenie do 50zł? Czy koniecznie powinienem kupić pedały z łożyskami maszynowymi zamiast kulkowymi? W jaki sposób zabezpieczyć je przed zapieczeniem w korbie? Z góry dziękuje za porady i odpowiedzi. Tanie pedały na kulkach posiadają (jeśli posiadają) kiepskie uszczelnienia. Często jedynym jest nadmiar smaru, jednak jest to uszczelnienie dosyć iluzoryczne. Sześciokątne mocowanie dla klucza nie jest wyznacznikiem bycia ze stali cro-mo dla osi. To raczej filozofia producenta. Był na forum temat o smarowaniu gwintów pedałów, a oprócz tego to smar powinien być, łatwiej odkręcać, szczególnie że planujesz zakup tańszych pedałówi mogą one paść - wtedy podziękujesz sam sobie za posmarowanie gwintów.
mam16v Napisano 26 Lutego 2012 Napisano 26 Lutego 2012 hmmmm, stalowa korba powiadasz - to jeszcze takie robią ? a gdzie ja pisałem o stalowych korbach ?? Tanie pedały na kulkach posiadają (jeśli posiadają) kiepskie uszczelnienia. Często jedynym jest nadmiar smaru, jednak jest to uszczelnienie dosyć iluzoryczne. Sześciokątne mocowanie dla klucza nie jest wyznacznikiem bycia ze stali cro-mo dla osi. To raczej filozofia producenta. Był na forum temat o smarowaniu gwintów pedałów, a oprócz tego to smar powinien być, łatwiej odkręcać, szczególnie że planujesz zakup tańszych pedałówi mogą one paść - wtedy podziękujesz sam sobie za posmarowanie gwintów. dlatego warto zainteresowac się welgo bo pod wzgledem jaskości/ceny nie mają konkurencji
pranek Napisano 27 Lutego 2012 Autor Napisano 27 Lutego 2012 Co sądzicie zatem o tych pedałach? http://www.######.pl/product-pol-17582-Pedaly-CITY-srebrno-czarne-tworzywo-aluminium-lozyska-kulkowe.html http://www.######.pl/product-pol-17583-Pedaly-TOWNY-srebrne-aluminiowe-lozyska-kulkowe.html Czy któreś z tych podanych w linkach powyżej są warte zakupu i nadają się do roweru mtb? Pytam o nie bo zależy mi na tym aby nogi mi się nie ześlizgnęły podczas deszczu.
lukaszwum Napisano 27 Lutego 2012 Napisano 27 Lutego 2012 Prędzej City. Powinny dobrze trzeć o buty, z tym że będą niszczyć obuwie. Pedały podobne wizualnie to Town połamałem w rowerze miejskim w niecały miesiąc. Z tym że ważę 85 kg i lubię jeździć po mieście na stojaka. Teraz, od ponad roku używam czegoś podobnego do Pedały BMX aluminium VP-559 9/16" srebrne, wymienne piny | CZĘŚCI ROWEROWE | Pedały | Pedały | Profesjonalny sklep sportowy rowerowy w sieci! Rowery, sprzęt, akcesoria i części. i doskonale trzymają, nawet w deszczu. Tylko że niszczą słabe podeszwy i są bardzo ciężkie. Jakiś czas po kontuzji, gdy jeździłem góralem po mieście zamiast mieszczuchem, bo mieszczuch był dla mnie za ciężki, używałem pedałów podobnych do tych Pedał BMX alu 9/16" srebrne łożyska kulkowe | CZĘŚCI ROWEROWE | Pedały | Pedały | Profesjonalny sklep sportowy rowerowy w sieci! Rowery, sprzęt, akcesoria i części. tylko całkowicie plastikowych i przeźroczystych. Nie rozpadły się w 1,5 miesiąca i przyzwoicie trzymały. Jednak wtedy jeździłem bardzo spokojnie.
elton29 Napisano 28 Lutego 2012 Napisano 28 Lutego 2012 Miałem te VP-559 i stwierdzam że są bardzo dobre tylko mależy te piny po zakupiesprawdzić i dokręcić ew.bosię pogubić mogą.
pranek Napisano 3 Marca 2012 Autor Napisano 3 Marca 2012 Czy te pedały warto kupić? http://www.######.pl/product-pol-12016-Pedaly-LITHIUM-czarne-aluminiowe-lozyska-kulkowe.html Pytam bo wydaje mi się, że skoro kosztują prawie 60zł to powinny być dobrej jakości. Czy ktoś z was testował te pedały i może o nich coś więcej powiedzieć?
truskawka Napisano 4 Marca 2012 Napisano 4 Marca 2012 Czy te pedały warto kupić? Pedały LITHIUM czarne, aluminiowe, łożyska kulkowe | CZĘŚCI ROWEROWE | Pedały | Pedały | Profesjonalny sklep sportowy rowerowy w sieci! Rowery, sprzęt, akcesoria i części. Pytam bo wydaje mi się, że skoro kosztują prawie 60zł to powinny być dobrej jakości. Czy ktoś z was testował te pedały i może o nich coś więcej powiedzieć? spokojnie powinny wystarczyć, tylko nie kupuj z tego linka co podałeś bo przepłacisz w centrum rowerowym są za 49 zł tu też http://allegro.pl/nowe-pedaly-accent-lithium-super-lekkie-264g-i2118869152.html ja cały zeszły sezon używałam używane accenty ale axium (mają łożyska mechaniczne) i jestem z nich bardzo zadowolona, także podejrzewam że te lithiumy (rozważałam zakup) też powinny dać radę
nemo2009 Napisano 5 Marca 2012 Napisano 5 Marca 2012 Może BMX Fishbone bite.Można je kupić za 55 zł w sklepie Unibike.
elton29 Napisano 8 Marca 2012 Napisano 8 Marca 2012 Ma vp tyle że model z spd a te podobno na maszynach:) Zadzwoń i zapytaj http://allegro.pl/pedaly-aluminiowe-vp-196-i2189438355.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.