Skocz do zawartości

[ Problem ] Kaseta + Łańcuch HG40

maciu8484

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A co z tymi najwyższymi biegami,

macie na myśli 3-8 czy 3-1,

pod jakim względem najwyższe ?

Jeśli chodzi o łańcuch, to spinanie go tymi samymi pinami nie wchodzi w grę ?

Największymi ma się rozumieć,

wydaję mi się, że chodzi o 3-8.

według Shimano nie powinno spinac się tymi samymi pinami, powinieneś mieć nowy pin.

To co zapodał dejtrejder jest wg mnie mocno przekombinowane. No ale jeden woli córkę a drugi teściową :laugh:

Tutaj masz fragment instrukcji serwisowej Shimano dotyczącej doboru długości łańcucha.

Aby ustalić optymalną długość, należy założyć łańcuch na największą tarczę mechanizmu korbowego i największą koronkę kasety lub wolnobiegu (z pominięciem przerzutki tylnej). Następnie łańcuch naprężamy i mierzymy ilość potrzebną do zamknięcia "pętli" i do uzyskanej długości dodajemy dwa ogniwa (jedno wewnętrzne i jedno zewnętrzne), a następnie skracamy łańcuch. Tak przygotowany łańcuch przeprowadzamy normalnie przez przerzutkę i skuwamy spinką lub zapasowym trzpieniem.

UWAGA: powyższa metoda działa optymalnie przy poprawnym doborze długości wózka przerzutki tylnej oraz ustawienia górnego kółka przerzutki od kasety (optymalna odległość od szczytu zęba na kółku przerzutki do szczytu zęba na najmniejszej koronce kasety wynosi najczęściej 5-6 mm).

Największa oznacza największą ilość zębów czyli z przodu tryb 3 (najbardziej na zewnątrz) a z tyłu tryb najbardziej do wewnątrz (w zależnoći od liczby trybów na kasecie/wolnobiegu może być różna numeracja ale zwsze pierwszy od szprych :teehee: )

Napisano

Przez długi okres spinałem łańcuch tym samym bolcem, który był wysunięty z ogniwa, np po demontażu łańcucha do mycia. Nic złego z tego nie wynika. Zamiast tego możesz oczywicie użyć nowego lub podmienić rozpięte ogniwo spinką. Shimano oferuje łańcuchy hg40 ze spinką, jest ona jednak konstrukcyjnie dosyć kiepskim rozwiązaniem.

Napisano

Właśnie tak samo dzisiaj pomyślałem, że na razie użyje tego starego a przy okazji jak będę w sklepie to podmienię na nowy.

W sklepie dali mi do 8 rzędowej przerzutki łańcuch HG40 114, mam nadzieję, że jak go skrócę to nie będę musiał kupować nowego )

Chyba, że to ze sramami jest coś nie tak ..

No dobra a jak dodać odpowiednio długość wózka ?

Rozkułem łańcuch, wrzuciłem go na bieg 3-1, nie oplatając przerzutki,

nie uwzględniając wózka wyszło mi, że muszę skrócić o 10 ogniw.

Możliwe to ?

Napisano

Myślę, że jednak będzie za krótki. Daj zdjęcie jak założysz. Swoją drogą skoro Shimano każe w taki sposób dobierać długość łańcucha to nie ma się czym martwić. Najwyżej Shimano odda pieniążki....

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam ponownie.

Założyłem nowy skrócony łańcuch ale problem dalej występuje.

Pozostaje jedynie zębatka do wymiany.

Mam nadzieję, że łańcuch jest cały po tych zabiegach.

W razie czego kupię spinkę,

jakoś nie ufam do końca tym pinom.

Jeśli chodzi o kasety 8rzędowe, to czy jest sens kupować droższą o 15- 20 zł ?

Do 50 zł mi wystarczy bo nie mam jakiegoś super roweru.

W mojej hurtowni mają coś takiego http://www.cyclosport.pl/category/czesci-rowerowe-zebatki-kasety/1

Spinki do wyboru mam tylko dwie http://www.cyclosport.pl/category/czesci-rowerowe-lancuchy-akcesoria,

wezmę tą za 5, nic lepszego nie mają.

Wielkie dzięki.

Napisano

Akurat ta hurtownia jest na miejscu więc za przesyłkę nie płacę.

Co powiecie o tych kasetach, brać tą za 35 czy za 50 ?

Jest różnica ? Może ta za 50 dłużej wytrzyma ?

Napisano

A więc skrócony łańcuch, według metody Shimano wygląda tak:

post-150748-0-10767800-1335044423_thumb.jpg

Zakupiłem zębatkę

CSHG51Alivio 8 rzędową + łańcuch CNHG40 114

Generalnie teraz chodzi o niebo lepiej niż jak ze starą zębatką,

niestety dalej delikatnie przeskakuje, pod większym naciskiem.

Podobno się dotrze po ok 10-20km, zobaczymy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...