Skocz do zawartości

[siodło] siodło do dużej wagi i długich wypraw

bigwalus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Poszukuje dla siebie wygodnego siodełka rowerowego do roweru trekingowego.

Jest pierwsze ale .... moja waga - 100-105 kg (lato-zima).

Po drugie musi być bardzo wygodne i nadawać się na długie wyprawy (tj 60-70km codziennie przez 4-5 dni jazdy) z pełnym obciążeniem (tj sakwy).

Waga samego siodła jest bez znaczenia.

Cena - muszę się zamknąć w 200 zł.

W tej chwili jeżdżę na jakimś standardowym dodanym do Meridy 20-v. Przy takich wyprawach o jakich piszę nie sprawdza się (boli dupsko)

Napisano

Do długich wypraw może się sprawdzić SelleRoyal Fraccia albo SelleRoyal Shore. Jeśli nie istotna dla Ciebie waga ze wskazaniem na Shore :)

Napisano

To drugie zdecydowanie odpada, to jest do roweru miejskiego raczej.

Ja konkretnego modelu Ci nie podam, bo dla mnie "deski" są najwygodniejszymi siodełkami, ale doradzę, żebyś nie kupował za szerokiego siodełka. Wydają się być wygodne, ale po kilkudziesięciu km ich szerokość zaczyna przeszkadzać, pojawiają się bóle w pachwinach a z czasem i obtarcia.

Napisano

doradzę, żebyś nie kupował za szerokiego siodełka. Wydają się być wygodne, ale po kilkudziesięciu km ich szerokość zaczyna przeszkadzać, pojawiają się bóle w pachwinach a z czasem i obtarcia.

Racja. Sam jeżdżę na długie trasy dość często i mam takie szerokie siodło - przez kilkaset pierwszych kilometrów było do zniesienia ale teraz często zdarzają mi się jakieś obtarcia itp. Zauważyłem, że takie "kanapy" szybko się zużywają, np. się wgniatają czy coś w tym stylu i już nie są tak dostosowane do czterech liter:) Także zastanawiam się nad zmianą:) pozdrawiam

Napisano

Te dwa siodełka są zdecydowanie za wąskie i za twarde jak na twoją wagę.

Polecam Brooksy na sprężynach:

http://allegro.pl/rower-siodelko-skora-brooks-i2109214305.html

http://allegro.pl/siodelko-siodlo-brooks-b67s-jedyne-takie-hit-i2153688053.html

ewerntualnie beż Brooks B17 standard.

Z tańszych polecam te: http://velo.pl/produkty/wyprzedaz/?m=0&pk=%&id=1137 używałem go 3lata i byłem z niego zadowolony, ale zmieniłem na Brooksa i teraz jestem jeszcze bardziej zadowlony :D

Napisano

No własnie nie mogę znaleśc info czy Selle Italia ma osobny model siodełek do rowerów trekingowych ? Niby właśnie przy tym o którym piszę Wodzu jest napisane że turystyczne ale czy to jedeny model ?

Zasadniczo boję się troszkę tego że przy swojej wadze i wzroście (198cm) mam dośc sporą ........... i nie mogę tez kupić za małego siodełka. Bo myślałem jeszce też nad C2 flow za 199 zł. Ale wydaje się być bardzo sportowe........

Napisano

Bigwalus- na pewno Onda XP jest bardziej turystyczno- trekkingowe niż C2, które jak sądzę zaskoczy Cię twardością i sportowym charakterem. Selle Italia produkuje siodła rekreacyjne jako Sportourer, ale to, które Ci podałem, tj. Onda XP pod względem wygody im nie ustępuje (jak wspominałem, sprawdzone przez kilku ciężkich bikerów, jedżdżacych raczej turystycznie niz sportowo).

Napisano

Dzisiaj byłem oblookać siodełka w sklepie.

Oglądałem i macałem Sportourer FLX Men i Sportourer ZOO Gel Flow

Z tych dwóch zdecydowanie lepiej prezentował się ZOO Gel ale był bez otworu a ja celuję w siodełko z otworem bo mimo wszystko odczuwam nacisk na prostatę przy dłużej jeździe.

Po przejrzeniu netu, poczytaniu opini i obmacaniu siodełek w sumie stanęło na dwóch modelach:

1. Sportourer Garda Men Gel Flow

2. Sportourer FLX Men Gel Flow

Nie rozumiem tylko dlaczego Garda jest aż daleko wycięta. FLX wydaje się teoretycznie lepsze kształtem ale boje się go troszkę bo ten FLX nie gelowy który dzisiaj widziałem był strasznie bardzo mocno twardy...........

Napisano

Na pewno nie bierz kanap, na których siedzi się całym tyłkiem, przy jeździe parę godzin dzień w dzień otarcia pewne.

Z wąskimi jest ryzyko, bo szerokość musi pasować do rozstawu kości kulszowych przy danym nachyleniu tułowia, siodełko wygodne przy nachylonej pozycji sportowej może już takie nie być przy wyprostowanej trekkingowej.

Ktoś polecał skórzane siodełka Brooksa - to dobry wybór, jeśli masa się nie liczy. Potencjalnie takie siodła są najwygodniejsze na długie trasy, skóra oddycha, a poza tym formuje się pod wpływem ciepła i potu idealnie "pod zad" ;).

• Mod Team
Napisano

Kłosiu przy Brooksie potrzeba trochę czasu i samozaparcia zanim skóra siodełka uformuje się do d... Ale później klękajcie narody. Znajomy nabył takowe biorąc kredyt hipoteczny pod zastaw domu :D i po miesiącu się poddał sprzedając drugiemu za pół ceny. Ten był twardszy i się zaparł. Dzisiaj jeździ bardzo zadowolony .

Napisano

Mialem poprzednio SI Shiver bez otowru i nie moglem sie za bardzo z nim dogadac. Pomimo szerokosci 143 czy 145 szerokosci ma stosunkowo waski przod i juz po kilku godzinach mialem problemy z cierpnieciem czesci krocza, ktora sie tam znajduje. Moja waga lata pomiedzy 105-108 bez plecaka...Siodelko bylo ustawiane pod roznymi katami, przesuwane przod - tyl,itd. Po czasie kupilem WTB Pure nie pamietam czy Lite, czy Race/ i to jest to. Zero problemow z dretwieniem, podgiety tyl pomaga przy podjezdzaniu. Siodelko ma jednak minus, ze zmasakrowalo mi nie tyle krocze co czesc ud, ktore sie z nim lacza, wychodzi, ze ciut za serokie. Problem moze nie byl tyle z siodelkiem, co robieniem w upale 43-46'C w sloncu ponad 200km po gorach w jednym ciagu i wysoce prawdopodobne, ze kazde by zrobilo ze mna tak samo.

Cena siodelka jest stosunkowo niska, wiec nawet jak sie nie trafi, to nie bedzie zal wywalonych pieniedzy.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Nie podałeś w jakiej pozycji jezdzisz na swoim treckingu i zakładam że nie bieżesz tego pod uwagę przy zakupie siodła z to duży błąd. W temacie przewineły się siodełka turystyczne ale o sportowym zacięciu jak i kowadła typu brooks. Sam mam brooksa imperial i trafnie już ktoś go opisał, jak masz czas i zaparcie to go złamiesz jak nie to on ciebie. Sam oglądam siodła serii Sporturer i wydają się dobre, jest pare modeli do wyboru i różne szerokości cena też dobra bo kupowanie siodła to zawsze jakieś ryzyko więc jeśli dokładnie nie wiemy na co się zdecydować to lepiej szukać wśród umiarkowanie drogich siodełek bo na jednym, dwóch i więcej zakupów tychże może się nie skończyć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...