matekbuster Napisano 18 Lutego 2012 Napisano 18 Lutego 2012 Witam ponownie, Kontynuując poszukiwania i zakupy części do mojego nowego MTB na ramie Dartmoor Street Fighter proszę Was o poradę dotyczącą dobrania odpowiednich części. Po przeszukiwaniu sklepów z częściami, alledrogo itd. skłaniam się ku napędowi w zestawie 2x9. Ciężko mi znaleźć konkretne informacje dotyczące tego rodzaju rozwiązania więc zapytam o odpowiedź lub skierowanie do odpowiedzi na moje pytania Zestaw chcę złożyć w konfiguracji: KORBY -Shimano FC-M545 175mm (36t + 22t) oraz KASETA - dowolna w systemie np. 11-32t, ŁAŃCUCH - dopasowany w zależności do kasety. Moim celem jest rozsądne wydanie pieniędzy, nie mam ich mega nadmiaru więc staram się je wydawać efektywnie, więc odpadają np. kasety za kilkaset złotych oczywiście. Pytania: 1. Czy napinacz w napędach dwutarczowych jest niezbędny? 2. Jak wygląda zmiana przełożeń? Czy są to zwykłe przerzutki z 3 przełożeniami? Rozpatrywałem też montaż "zwykłego" zestawu korb Deore FC-M590 jednak nie wiem czy np. suport tej korby wytrzyma jazdę w mocnym XC/Enduro (nie nastawiam się na skoki i długie loty, raczej jazda po lasach i krótkie zjazdy; teren mało przypominający typowo górski). Proszę o wszelkie porady dotyczące tematu. Nawet te, o których mogłem nie pomyśleć
dovectra Napisano 18 Lutego 2012 Napisano 18 Lutego 2012 1. Czy napinacz w napędach dwutarczowych jest niezbędny? tak w postaci przerzutki tylnej 2. Jak wygląda zmiana przełożeń? Czy są to zwykłe przerzutki z 3 przełożeniami? tak skręcasz sobie regulacje na przerzutce prz. a w manetce jedną masz pustą i tyle
Mod Team sznib Napisano 18 Lutego 2012 Mod Team Napisano 18 Lutego 2012 Rozpatrywałem też montaż "zwykłego" zestawu korb Deore FC-M590 jednak nie wiem czy np. suport tej korby wytrzyma jazdę w mocnym XC/Enduro Ogólnie nastaw się na to że suport oryginalny Shimano długo nie pociągnie, niezależnie od korby. Jak już padnie kup np. Accenta i będzie ok, tam podchodzą standardowe łożyska i jak oryginalne padną wymieniasz same łożyska, nie cały pakiet.
Adam0148 Napisano 18 Lutego 2012 Napisano 18 Lutego 2012 Nie myślałeś żeby kupić napęd 2x10? Sram X.9 do przykładu.
matekbuster Napisano 18 Lutego 2012 Autor Napisano 18 Lutego 2012 Nie myślałeś żeby kupić napęd 2x10? Sram X.9 do przykładu. Pewnie, że myślałem. Stan konta ogranicza moje myśli Dzięki, dzięki...teraz mam jakieś pewne informacje
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.