Skocz do zawartości

[Napęd] Skompletowanie napędu na 2 tarczach.

matekbuster

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ponownie,

Kontynuując poszukiwania i zakupy części do mojego nowego MTB na ramie Dartmoor Street Fighter proszę Was o poradę dotyczącą dobrania odpowiednich części.

Po przeszukiwaniu sklepów z częściami, alledrogo itd. skłaniam się ku napędowi w zestawie 2x9. Ciężko mi znaleźć konkretne informacje dotyczące tego rodzaju rozwiązania więc zapytam o odpowiedź lub skierowanie do odpowiedzi na moje pytania :)

Zestaw chcę złożyć w konfiguracji: KORBY -Shimano FC-M545 175mm (36t + 22t) oraz KASETA - dowolna w systemie np. 11-32t, ŁAŃCUCH - dopasowany w zależności do kasety.

Moim celem jest rozsądne wydanie pieniędzy, nie mam ich mega nadmiaru więc staram się je wydawać efektywnie, więc odpadają np. kasety za kilkaset złotych oczywiście.

Pytania:

1. Czy napinacz w napędach dwutarczowych jest niezbędny?

2. Jak wygląda zmiana przełożeń? Czy są to zwykłe przerzutki z 3 przełożeniami?

Rozpatrywałem też montaż "zwykłego" zestawu korb Deore FC-M590 jednak nie wiem czy np. suport tej korby wytrzyma jazdę w mocnym XC/Enduro (nie nastawiam się na skoki i długie loty, raczej jazda po lasach i krótkie zjazdy; teren mało przypominający typowo górski).

Proszę o wszelkie porady dotyczące tematu. Nawet te, o których mogłem nie pomyśleć :D

Napisano
1. Czy napinacz w napędach dwutarczowych jest niezbędny?

tak

w postaci przerzutki tylnej

2. Jak wygląda zmiana przełożeń? Czy są to zwykłe przerzutki z 3 przełożeniami?

tak

skręcasz sobie regulacje na przerzutce prz. a w manetce jedną masz pustą

i tyle

• Mod Team
Napisano

Rozpatrywałem też montaż "zwykłego" zestawu korb Deore FC-M590 jednak nie wiem czy np. suport tej korby wytrzyma jazdę w mocnym XC/Enduro

Ogólnie nastaw się na to że suport oryginalny Shimano długo nie pociągnie, niezależnie od korby. Jak już padnie kup np. Accenta i będzie ok, tam podchodzą standardowe łożyska i jak oryginalne padną wymieniasz same łożyska, nie cały pakiet.

Napisano

Nie myślałeś żeby kupić napęd 2x10? Sram X.9 do przykładu.

Pewnie, że myślałem. Stan konta ogranicza moje myśli :D Dzięki, dzięki...teraz mam jakieś pewne informacje :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...