Skocz do zawartości

[Rower] Limber FX3 Agile - czy warto?

dannyB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie;

Jestem początkującym rajderem i przymierzam się właśnie do zakupienia pierwszego "poważniejszego" roweru. Nie mam zbyt wiele funduszy, ale z drugiej strony dopiero będe zaczynał swoją przygodę z jazdą "nie tylko po mleko i bułki". Wpadł mi w oko taki oto rower:

http://www.limber.pl/2012_bike_fx3.php

Konkretnie ta zielona wersja. W tej kwocie to najlepszy sprzęt jaki mi zaoferowano w moim lokalnym sklepie. Co o nim myślicie? Bo przyznam się, że mi się on podoba, ale nie bardzo wiem co myśleć o reszcie (tzn. poza wyglądem :D). Da radę na tym trochę pojeździć?

Napisano

Słabiutki ten rowerek, podaj fundusz i swoje wymiary. Może coś lepszego się trafi.

Zaproponowano mi 1100 zł plus kask. Wiem, że to niezbyt duży budżet, ale na razie chcę sobie pojeździć tak 20-30 km po lesie ze 2-3 razy w tygodniu. Z tego co sprzedawca mówił to będzie można spokojnie upgrade sprzętu robić jak będę miał fundusze. Mój wzrost to 180 cm, waga 100 kg :blush:

Napisano

Trochę ważysz. Ja bym się rozejrzał może za czymś używanym z tym budżetem? I raczej widelec 100mm.

Napisano

Ja akurat ze swojej strony mogę szczerze polecić Limbera. Sam zajeżdżam VX7 Pro 2011 i nie mogę narzekać. Zrobiłem już kilka dobrych setek kilometrów i nic nie stuka, nic nie puka. Jedynie co mogę Ci doradzić to możesz się jeszcze o cenę potargować, choć może być ciężko bo to nowa kolekcja...

Napisano
http://www.mudserwis.com/kross-2011-level-a2-p-1393.html Ja bym się za tym porozglądał. Pewniejszy niż Limber, sprawdzona konstrukcja i lepszy osprzęt (kaseta zamiast wolnobiegu - dlaczego kaseta - poszperaj na forum, temat wałkowany miliony razy). No i ma amortyzator... no dobra, coś co się ugina i jakoś tam pracuje i nie łamie się przy normalnej eksploatacji - czego nie można powiedzieć o amortyzatorze z Limbera. naprawdę lepiej dopłacić do takiego Krossidła, niby popularny, masowy wręcz, ale sprawdzony - nie bez powodu.
Napisano

No niestety 200 zł to na chwilę obecną dla mnie bardzo dużo i budżet 1100 zł jest raczej ostateczny. Z drugiej strony czy to nie jest tak, że sprzęt się w końcu i tak zużyje i wymieni a rama pozostanie? Bo generalnie to rama tego Limbera jest naprawde fajna - na żywo powaliła mnie na kolana. Na używkę raczej się nie zdecyduję - byt słabo się znam, by odróżnić złom od okazji. Nowy rower to gwarancja itd.

adii22 - a dlaczego Limber niepewny? miałeś jakieś złe doświadczenia z nim (ew. znajomi)? W sumie to chyba nowa marka na rynku, ale po tych nielicznych wpisach na necie raczej ludzie pozytywnie się o niej wypowiadają...

Napisano
a dlaczego Limber niepewny?

Naprawę nie kupuj tego roweru bo się nie opłaca, osprzęt i amor jest na bardzo niskim poziomie. Za tą cenę można kupić coś lepszego. Jeśli byś chciał używany to na pewno byśmy ci coś doradzili.

Napisano

X2 ma kiepski osprzęt, ale ten V6 to niezła a na pewno lepsza propozycja niż Limber :)

Dlaczego nie polecam Limbera?

1) Popatrz na ich ofertę: nie mają żadnego roweru z wyższej półki, najlepszy jest na XCR i Alivio (chyba że coś przeoczyłem)

2) Owszem, są młodą marką, każda kiedyś taka była, jednak też jest to pewna doza niepewności

3) Popatrz na oferty innych producentów i co oferują w tej samej cenie: no właśnie, klasę wyższe komponenty.

4) Wolnobieg to zło wcielone, każdy wolnobieg to kondensowane zło z promienia 500km! A na serio faktycznie poczytaj o różnicy między wolnobiegiem a kasetą. W skrócie: kaseta trwalsza i sztywniejsza

No, ja tymczasem idę trollować dalej o Krossie... :D

Napisano

Decyzja chyba zapadła i jutro się udam po zakup tego cuda http://www.limber.pl/2012_bike_vx7.php . Sprzedawca zaproponował mi cenę nie do odrzucenia i kupię ten sprzęt na raty. Co o tym rowerze myślicie? Jeśli podrzucicie mi coś z Kellysa lub Gianta, co byłoby równie fajne to jeszcze się zastanowię. Tylko te dwie marki, bo rower chcę kupić u siebie, na raty.

PS: Tak przeglądałem nasz ukochany portal aukcyjny i sprzedawcy naprawdę ciepło się wypowiadają o marce Limber. Ja wiem, że to marketing, że chca sprzedać swój towar i w ogóle, ale gorliwość wydaje się być szczera :) Np. tu: http://allegro.pl/limber-vx7-pro-alu-rama-super-lekki-tarczowka-p-n-i2113501363.html

Napisano

Ten vx7 już trochę lepszy od tego którego zaproponowałeś na początku, przynajmniej ma jakiś amortyzator :D

Natomiast co do tej aukcji to trochę ten opis naciągnięty.. "Limber Najlepsza Polska marka Rowerowa"

Rób jak uważasz.

Napisano

Skoro bierzesz na raty to dołóż trochę i kup sprzęt z prawdziwego zdarzenia, a nie jakiś wynalazek mało znanej firmy. Od siebie mogę polecić również któregoś z Krossów, z pewnością byś się nie zawiódł.

Napisano

No więc stałem się szczęśliwym posiadaczem Limbera VX7 Pro. Troszkę już nim pojeździłem, choć jak widać za oknem, aura nie sprzyja. Naprawdę fajna maszyna. W sklepie mi wszystko złożyli, dokrecili tak, że mucha nie siada :) Domyślam się, że roweru nie można oceniać po 50 km, ale naprawdę bezproblemowo się toczy. Ma fajną geometrię - ani zbyt pochylony nie jeżdżę, ale także nie wyprostowany. Jak na razie jestem baaaaardzo zadowolony i wszystkim malkontentom polecam Limbera - może i nowa marka, ale rowery mają solidne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...