Skocz do zawartości

[Łańcuch] rozpięcie

ponerek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

jak rozpiąć łańcuch pc58 wyczyściłem go lecz jednak nadal nie znalazłem spinki ? co robić, jak ją znaleźć, i jak rozpiąć? bez narzędzi typu rozkuwacz? :)

Napisano

Młotek, odpowiednio mały punktak lub spiłowany gwóźdź, coś do podparcia i jedziesz... Problem w tym, że to ryzykowne i mało wygodne. Próbowałem robić coś takiego lata temu, ale w ogólności było to tylko w jedną stronę - czyli skrócenie łańcucha. Zakuć już było trudno. Lepiej jednak użyć odpowiedniego narzędzia.

Napisano

ehhh , na początku musisz wiedzieć czy masz spinkę, bo nie każdy łańcuch ją ma. Jeśli masz to jedziesz ogniwo po ogniwie i szukasz czegoś co wyróżnia się z pośród reszty to właśnie będzie spinka. Wujek google (grafika) pokaże Ci jak wygląda sipnka.

Nie baw się w rozkuwanie bez rozkuwacza, możesz łatwo zniszczyć łańcuch, najtańsze rozkuwacze kosztują już 20 zł.

Tak na marginesie co ile warto wymienić spinkę aby jeździć bez żadnych problemów. W tym roku przesiadałem się właśnie na spinki.

Będę jeździł sporo w trudnych górskich warunkach , spinka connex'a. pozdro

Napisano

58 to łańcuch 8sp, czyli jeśli ma spinkę to jest ona srebrna w przypadku oryginalnej srama. Raczej mało prawdopodobne, żeby łańcuch srama był skuty a nie spięty spinką - chyba że to czyjś rower, robota warsztatu lub ty tak zrobiłeś, ale wtedy byś wiedział.

Przy brudnym łańcuchu bywa że spinkę trudno znaleźć bo jest z wierzchu zaklejona brudem.

Po rozpięciu z powodzeniem możesz użyć tej samej - sprawdzone osobiście i w pracy na łańcuchach wszelkiego typu i do różnych napędów.

Napisano
Tak na marginesie co ile warto wymienić spinkę aby jeździć bez żadnych problemów.

U mnie jedna i ta sama spinka miała tyle życia co łańcuch z nią używany i żadnych problemów nie miałem, no poza tym, że ciężko się rozpinała spinka srama na 8 rzędowym łańcuchu shimano, ale to podobno standard.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Spinki Connex uchodzą za najlepsze, natomiast KMC tańsza i też da radę, więc bierz co Ci bardziej pasuje. Kilka lat temu używałem spinek KMC i było dość trudno je rozpiąć, poza tym ok.

Zwróć uwagę, że w podanej przez Ciebie aukcji spinki Connex jest mowa o dziewięciorzędowej, natomiast na fotce jest dziesiątka.

Napisano
ciężko się rozpinała spinka srama na 8 rzędowym łańcuchu shimano, ale to podobno standard

U mnie natomiast przeciwnie. Spinka Sram'a na łańcuchu (też 8 rzędowy) Shimano bardzo lekko się rozpina. Miałem raz taką sytuacje, że wyczyszczony łańcuch założyłem na rower, zakęciłem korbą do tyłu i spinka się rozpięła :D Po tym "incydencie" postanowiłem zmienić spinkę na connex, którą to niestety wczoraj rozpiąłem "w akcji" gdy łańcuch się poplątał podczas przerzucania na najwyższy blat (2 km z buta do domu). Po powrocie założyłem znowu tą Srama, co nie zmienia faktu, że połączenie spinek connex wzbudza we mnie większe zaufanie.

Napisano

KMC/SRAM/SunRace/Connex wszystkie spinki w 100% spełniają się w tym do czego zostały stworzone

;) Jedynie spinki Shimano jakieś takie ... nie wiadomo do czego to zastosować :D

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Że pozwolę podbić temat ;-)

Rozpięcie spinki do 8 rzędów którą spina się wyginając łańcuch.

"Z braku laku" kumpel mnie takową poratował. Spiąć było ciężko bo wszak to holender z przełożeniami w piaście i jakby naciągnąć tam łańcuch był problem. Teraz próbuje ją rozpiąć bo muszę wyjąć koło. Męka, ale może ktoś ma pomysły? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...