ponerek Napisano 4 Lutego 2012 Napisano 4 Lutego 2012 jak rozpiąć łańcuch pc58 wyczyściłem go lecz jednak nadal nie znalazłem spinki ? co robić, jak ją znaleźć, i jak rozpiąć? bez narzędzi typu rozkuwacz?
mklos1 Napisano 4 Lutego 2012 Napisano 4 Lutego 2012 Młotek, odpowiednio mały punktak lub spiłowany gwóźdź, coś do podparcia i jedziesz... Problem w tym, że to ryzykowne i mało wygodne. Próbowałem robić coś takiego lata temu, ale w ogólności było to tylko w jedną stronę - czyli skrócenie łańcucha. Zakuć już było trudno. Lepiej jednak użyć odpowiedniego narzędzia.
asp891 Napisano 4 Lutego 2012 Napisano 4 Lutego 2012 ehhh , na początku musisz wiedzieć czy masz spinkę, bo nie każdy łańcuch ją ma. Jeśli masz to jedziesz ogniwo po ogniwie i szukasz czegoś co wyróżnia się z pośród reszty to właśnie będzie spinka. Wujek google (grafika) pokaże Ci jak wygląda sipnka. Nie baw się w rozkuwanie bez rozkuwacza, możesz łatwo zniszczyć łańcuch, najtańsze rozkuwacze kosztują już 20 zł. Tak na marginesie co ile warto wymienić spinkę aby jeździć bez żadnych problemów. W tym roku przesiadałem się właśnie na spinki. Będę jeździł sporo w trudnych górskich warunkach , spinka connex'a. pozdro
tobo Napisano 4 Lutego 2012 Napisano 4 Lutego 2012 58 to łańcuch 8sp, czyli jeśli ma spinkę to jest ona srebrna w przypadku oryginalnej srama. Raczej mało prawdopodobne, żeby łańcuch srama był skuty a nie spięty spinką - chyba że to czyjś rower, robota warsztatu lub ty tak zrobiłeś, ale wtedy byś wiedział. Przy brudnym łańcuchu bywa że spinkę trudno znaleźć bo jest z wierzchu zaklejona brudem. Po rozpięciu z powodzeniem możesz użyć tej samej - sprawdzone osobiście i w pracy na łańcuchach wszelkiego typu i do różnych napędów.
Niedzwiedz1 Napisano 4 Lutego 2012 Napisano 4 Lutego 2012 Tak na marginesie co ile warto wymienić spinkę aby jeździć bez żadnych problemów. U mnie jedna i ta sama spinka miała tyle życia co łańcuch z nią używany i żadnych problemów nie miałem, no poza tym, że ciężko się rozpinała spinka srama na 8 rzędowym łańcuchu shimano, ale to podobno standard.
Ada93m Napisano 20 Lutego 2012 Napisano 20 Lutego 2012 przy temacie spinek , którą byście bardziej polecili http://allegro.pl/spinka-wippermann-connex-do-lancuchow-9rzed-i2097624079.html czy http://xtrabike.pl/322/2550,0,,,,,,,,,,,,,,,,,id,1.html . Proszę o szybką odp, jutro zamawiam.
Wodzu Napisano 20 Lutego 2012 Napisano 20 Lutego 2012 Spinki Connex uchodzą za najlepsze, natomiast KMC tańsza i też da radę, więc bierz co Ci bardziej pasuje. Kilka lat temu używałem spinek KMC i było dość trudno je rozpiąć, poza tym ok. Zwróć uwagę, że w podanej przez Ciebie aukcji spinki Connex jest mowa o dziewięciorzędowej, natomiast na fotce jest dziesiątka.
Gumis0303A2 Napisano 20 Lutego 2012 Napisano 20 Lutego 2012 ciężko się rozpinała spinka srama na 8 rzędowym łańcuchu shimano, ale to podobno standard U mnie natomiast przeciwnie. Spinka Sram'a na łańcuchu (też 8 rzędowy) Shimano bardzo lekko się rozpina. Miałem raz taką sytuacje, że wyczyszczony łańcuch założyłem na rower, zakęciłem korbą do tyłu i spinka się rozpięła Po tym "incydencie" postanowiłem zmienić spinkę na connex, którą to niestety wczoraj rozpiąłem "w akcji" gdy łańcuch się poplątał podczas przerzucania na najwyższy blat (2 km z buta do domu). Po powrocie założyłem znowu tą Srama, co nie zmienia faktu, że połączenie spinek connex wzbudza we mnie większe zaufanie.
Miliron Napisano 20 Lutego 2012 Napisano 20 Lutego 2012 KMC/SRAM/SunRace/Connex wszystkie spinki w 100% spełniają się w tym do czego zostały stworzone Jedynie spinki Shimano jakieś takie ... nie wiadomo do czego to zastosować
bogas33 Napisano 17 Kwietnia 2012 Napisano 17 Kwietnia 2012 Że pozwolę podbić temat ;-) Rozpięcie spinki do 8 rzędów którą spina się wyginając łańcuch. "Z braku laku" kumpel mnie takową poratował. Spiąć było ciężko bo wszak to holender z przełożeniami w piaście i jakby naciągnąć tam łańcuch był problem. Teraz próbuje ją rozpiąć bo muszę wyjąć koło. Męka, ale może ktoś ma pomysły?
Baryla703 Napisano 17 Kwietnia 2012 Napisano 17 Kwietnia 2012 Pewnie spinka shimano. Wygnij ogniwo na ktorym jest spinka, możesz sobie pomóc śrubokrętem Sent from my GT-I5800 using Tapatalk
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.