jareklodz Napisano 26 Stycznia 2012 Napisano 26 Stycznia 2012 Witam, poszukuję od jakiegoś czasu sztycy karbonowej w rozmiarze 30,9x400mm. Wybór dość ograniczony, a koszty znaczne. Zastanawiam się na zastosowaniem redukcji bo w rozmiarze 27,2 podaż znacznie większa. Czy Ktoś używa takiego rozwiązania? Zależało by mi na rozwianiu wątpliwości czy zastosowanie redukcji nie będzie powodować obsuwania się sztycy. Karbonu nie dokręcę na maxa z obawy na uszkodzenie. Rama Speca Stumpjumper alu M5. Chyba że Ktoś posiada takową sztycę w rozsądnych pieniądzach lub zna jakieś inne rozwiązanie? To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.
yamaha1 Napisano 26 Stycznia 2012 Napisano 26 Stycznia 2012 A nie zastanawiałeś się czy nie lepiej poszukać jakiejś sztycy ALU 30,9 w zbliżonej masie do tej "upatrzonej" karbonowej ? Myślę, ze dla bezpieczeństwa przed złamaniem ,a ograniczonym budżecie lepiej wziąć coś ciut cięższego ale tak żeby to było bez kombinacji z przejściówkami!
Pysiek Napisano 26 Stycznia 2012 Napisano 26 Stycznia 2012 Dokładnie. yamaha1 dobrze mówi. Alu sztyca nie będzie aż taka lekka, ale na pewno lepiej będzie z alu sztycą niż z z redukcjami.
yamaha1 Napisano 26 Stycznia 2012 Napisano 26 Stycznia 2012 A i jeszcze jedno jak dodamy wagę sztycy karbo do wagi przejściówki to wyjdzie koło wagi sztycy alu
topol Napisano 26 Stycznia 2012 Napisano 26 Stycznia 2012 Poza tym redukcja odnosi się zawsze z większej na mniejszą.Nie redukujemy śr mniejszej na większą.
elkaziorro Napisano 26 Stycznia 2012 Napisano 26 Stycznia 2012 Poza tym redukcja odnosi się zawsze z większej na mniejszą.Nie redukujemy śr mniejszej na większą. Ale kolega jareklodz chce właśnie zredukować z większej na mniejszą, tylko niefortunnie napisał tytuł posta
kazafaza Napisano 26 Stycznia 2012 Napisano 26 Stycznia 2012 HELLo-: Przejsciowke uzywalem, choc w alu ramie z alu sztyca(przejsciowka tez alu). Na poczatku bylo elegancko choc sztyca troche nurkowala, wiec zredukowalem ilosc smaru i dokrecilem troche mocniej zacisk(nie polecam z karbonem z wiadomych wzgledow). Niestety po jakims czasie zaczelo sie najgorsze: trzeszczenie okrutne, szczegolnie denerwujace na podjazdach, pomagalo tylko dosmarowanie niwielka iloscia smaru zeby znowu uniknac efektu opuszczania sztycy. Koniec koncow wkurzylem sie i zamontowalem taki rozmiar jak podsiodlowka i mam problem z glowy! Nie polecam przejsciowek, szczegolnie jesli chodzi o karbon, tak jak wspomnial yamaha1 gra nie warta swieczki! p.s.: jaka jest waga/cena tej karbonowej sztycy? POZDRo-:ver
jareklodz Napisano 26 Stycznia 2012 Autor Napisano 26 Stycznia 2012 Bardzo dziękuję za szybkie odpowiedzi, z tytułem posta to faktycznie pomyliłem. Co do sztyc alu, to nie jest kwestia wagi tylko amortyzacji/redukcji drań. Jak się d.. do czegoś przyzwyczai a konkretnie kręgosłup to ciężko się przestawić. Mam dobrą sztycę alu thomsona, ale wspomnienie po karbonowym bontragerze pozostało więc kombinuję. Mam obawy właśnie a propos trzeszczenia itp. Tak czy inaczej dzięki za info. Co do ceny za 30,9x400mm to bez 400 PLN będzie trudno.
Sol Napisano 26 Stycznia 2012 Napisano 26 Stycznia 2012 Jeżeli miałbym wybierać sztycę karbonową a sztycę alu o zbliżonej wadze, to zdecydowanie biorę karbon. Żeby nie było, że jestem gołosłowny - jeżdżę od paru sezonów na EC90x400, ważę 85 kg bez ekwipunku i sztyca nigdy dała jakicholwiek oznak słabości - a lekko nie miała. Jakoś średnio jestem przekonany czy mógłbym to samo powiedzieć o 200g puszce po piwie, poza Thomsonem.
kazafaza Napisano 26 Stycznia 2012 Napisano 26 Stycznia 2012 ...troche OT ale dzis wrzucilem sztyce SDG(alu) z karbonowym Bel Air w systemie I-Beam i jest naprawde przewygodnie - siodlo milo buja na boki podczas krecenia, na wybojach wyraznie lepiej tlumi niz moj poprzedni Bontrager(podobny ksztalt, waga, to samo ze sztyca), i zaoszczedzilem kilka gramow na wymianie(czego nie moge powiedziec o kasie)...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.