Skocz do zawartości

[łańcuch] ciągłe rozpinanie

Greegoory

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam problem przy rowerku. jeszcze w wakacje rozkuł mi się łańcuch, facet w serwisie skuł go i powiedział że będzie ok, ale warto sie zastanowić nad dłuższym bo przy tym mam za długi przekos. Posłuchałem go, zmieniłem łańcuch na shimano 9 rzędowy (koszt ok. 60 zł z tego co pamiętam). założony przez speca w sklepie, wszystko pięknie. Minęło parę dni, łańcuch pęka. i zaczął tak pękać regularnie co 2-3 dni. wróciłem sie do sklepu, założono mi spinkę, od tamtego czasu nie rozkuł się, ale strzela często łańcuch, poza tym zrobił się znów duży przekos. Co robić? zamówić lepszy łańcuch? zmiana wolnobiegu?? zaraz chce zaczynać sezon z dużą dawką motywacji, ale z takim łańcuchem, aż nie chce mi sie robić trasy, wiedząc ze 30 km od domu będę sie musiał męczyć.

Pozdrawiam i czekam na pomoc!

Napisano

Nie krzyżujesz czasem łańcucha jeżdżąc na przełożeniach w stylu 1-7 albo 3-1? Robiąc tak bardzo skutecznie niszczysz zarówno łańcuch jak i resztę elementów napędu.

W każdym razie muszę Cię zmartwić - do wymiany będzie znowu łańcuch, ponadto wolnobieg i (zależnie od stanu) korba.

Napisano

Mówisz zapewne o łańcuchu HG-53. Jeżeli to jest nowy łańcuch, to takie rzeczy raczej nie powinny się zdarzać, nawet jak się z mocnym przekosem jedzie. Mam dwa takie łańcuchy, których używam zamiennie ze spinkami KMC do 9-rzędówki. Sytuacja mogła być następująca. Łańcuch mógł zostać niepoprawnie zakuty lub niewłaściwym trzpieniem. Jeżeli po rozpięciu, łańcuch został zakuty z powrotem w tym samym ogniwie w którym się rozpiął, to najprawdopodobniej to jest przyczyna rozpadania się łańcucha. Miejsca na trzpień poprostu się wyrobiło. Z tego co kojarzę Shimano zaleca skuwanie łańcuchów specjalnymi trzpieniami. Jednak pozostałe objawy sugerują że to nie do końca problem samego łańcucha.

Napisano

Co do skuwania to prawdopodobnie za każdym razem dawali ten sam pin do skucia, a prawda taka, że za każdym razem w shimano trzeba dać nówkę sztukę inaczej jest lipa. Najlepiej faktycznie dać spinkę i spać spokojnie jak się nie wie jak poprawnie skuć łańcuch / lub "spec" tego nie wie.

Co do przekosu wytłumacz sprawę :D

Napisano

A co to znaczy, że zrobił się duży przekos ? Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić.

Może chodzi o luz na boki?

Napisano

napinacz idzie bardzo do góry... tak to nazwałem. nie krzyzowalem przerzutak nigdy, praktycznie uzywam przelozeni 2-5,6 i 3-8,9 łancuch sie rozkuwał całe ogniwo sie rozginało, musiałem rozkuc do nastepnego i dopiero skuwać bo tamto by trzeba prostowac, w taki sposób na miescie lezy koło 6 ogniw. Łańcuch był nowy, zakładany przez serwisanta tym specjalnym trzpieniem do pierwszego (i jedynego jak to chyba powinno byc) skucia. Z tego co mówili mi inni serwisanci, wystarczy ewentualnie zmienic kasete, bo nie jest zła. Powiedzcie mi, co w takim razie kupowac na sezon, jaka kaseta(wolnobieg) i jaki łancuch w rozsądnej cenie

Napisano

Skróć sobie łańcuch na odpowiednią długość, bo z tego co napisałaś to masz dużo za długi. Ci Twoi "serwisanci" tego nie zrobili. <_<

Z tego co mówili mi inni serwisanci, wystarczy ewentualnie zmienic kasete, bo nie jest zła.

Jak to mamy rozumieć? Zmień kasetę, bo jest w dobrym stanie? :blink:

Ty masz kasetę, a nie wolnobieg. Tą są dwa różne mocowania zębatek do koła.

Napisano

Skróć sobie łańcuch na odpowiednią długość, bo z tego co napisałaś to masz dużo za długi. Ci Twoi "serwisanci" tego nie zrobili. <_<

Jak to mamy rozumieć? Zmień kasetę, bo jest w dobrym stanie? :blink:

Ty masz kasetę, a nie wolnobieg. Tą są dwa różne mocowania zębatek do koła.

Własnie o tym

mowie ze łąncuch jest za krotki. npinacz jest bardzo w strone korby. Dowiedziałem sie, ze nie jest konieczna wymiana kasety bo jest w dobrym stanie

Napisano

Czy napinacz mamy rozumieć jako tylną przerzutkę? Jeśli tak, to opisz w jakiej pozycji jest przerzutka przy danych biegach (jaki jest kąt wózka przerzutki względem podłoża, np 45* itp)

Napisano

No ciągle o tym mowie ze łancuch za krotki, przy przelozeniu 3-9 kąt jest juz ponad 45 stopni na pewno. niestety nie jestem teraz obok roweru, ale w poniedziałek policze ta dlugosc lancucha

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...