Skocz do zawartości

[kaseta] Ocena stanu zużycia zębatek

Saggi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupiłem ostatnio na allegro używany zestaw:

- Kaseta SLX

- łańcuch hg-93

Przebieg zestawu wg sprzedającego 700-800 km.

Na zdjęciach z allegro wyglądała całkiem nieźle, jednakże po przyjściu jej stan wzbudził we mnie pewne wątpliwości. Łańcuch wymieniłem na nowy hg-73, ponieważ z zestawu był za krótki (108 ogniw przy wymaganych 112). Po zamontowaniu łańcuch niemiłosiernie przeskakiwał (fakt przerzutka w pełni nie była wyregulowana co może mieć istotny wpływ na zaobserwowane zjawisko) Oto zdjęcia:

dscf0006oj.th.jpg

dscf0007d.th.jpg

dscf0008a.th.jpg

Nie zamieszczałem największych koronek, ponieważ są w stanie wręcz idealnym.

Napisano

Wyreguluj przerzutkę i sprawdź jeszcze raz. Faktycznie niektóre zębatki to są mocno zjechane. Sprzedający nie zmieniał przerzutek zbytnio, albo Cię oszukał. Taki sprzęt nie powinien w tak krótkim czasie być w takim stanie. Zużycie powinno być o ile wo ogóle widoczne to minimalnie.

Napisano

Każdy ząb wygląda jakby go spłaszczać młotkiem. Kaseta do wymiany. Szkoda łańcucha. W jakim stanie jest przód?

Przebieg zestawu wg sprzedającego 700-800 km.

Nie ma szans. Mogę zrobić fotki mojej kasety o przebiegu około 700 km (Alivio HG-30). Ledwie są zarysowania na anodowaniu... Może nie eksploatowałem jej szczególnie intensywnie, ale trudno mi sobie wyobrazić że w ciągu 700 km można doprowadzić kasetę do takiego stanu. Może sprzedający pomylił się o jedno zero i kaseta ma 7000-8000 km? :laugh:

Napisano

Nie bierz tego do siebie, ale jesteś sam sobie winien. Kupno kaset używanych czasem się opłaca. Trzeba jednak umieć ocenić stan zużycia, na podstawie zdjeć a nie opisu.

Widziałem tę aukcję. Ze zdjęć jednoznacznie można było stwierdzić, że ta kaseta nie nadaje się już do jazdy (poza 4rema największymi koronkami).

Jedyna możliwość to próba dogadania się ze sprzedawcą, zwrotu towaru albo zwrotu części zapłąconej kwoty za, moim zdaniem, ewidentne wprowadzenie w błąd.

Napisano

Link do aukcji: http://allegro.pl/kaseta-slx-lancuch-i2024394922.html

Niestety działałem zbyt pochopnie ze względu na ograniczony budżet i na moje oko nie wyglądała aż tak źle i nie będę nikogo obwiniał za mój błędny wybór, szkoda tylko 50 zł ( + nowy łańcuch + nowa kaseta czyli - 200:P)

Korba jest nówka przejechane 300m, więc nie stanowi problemu.

W takim bądź razie jaki zamiennik budżetowy SH HG-50 czy Sram PG 950 ??

A do pana sprzedającego będę dziś dzwonił, bo na maile nie odpowiada :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...