zakol13 Napisano 8 Stycznia 2012 Napisano 8 Stycznia 2012 Witam. Chciałem dzisiaj wyczyścić kółka od wózka z przerzutki tylnej bo piszczą strasznie, ale poległem przy rozkręcaniu wózka. Jak to zrobić ? Kółka trzymają się na jakiś nietypowych śrubach (sworzniach może ?) i nie wiem jak je odkręcić, ani czym. Doradzi ktoś ? Przerzutka to Shimano 105. O taka: http://kolarki.pl/photos/przerzutka-shimano-105-szosa-kolarzowka-oldschool-1514458539.jpg Pozdrawiam Piotr
Gość Napisano 8 Stycznia 2012 Napisano 8 Stycznia 2012 Z tego co mnie wiadomo to kółka w przerzutce montowe są ma Imbus 3mm, chyba to to jakaś nie typowa przerzutka ? Może wrzuć jakieś zdjęcie śruby.
zakol13 Napisano 8 Stycznia 2012 Autor Napisano 8 Stycznia 2012 hmm chyba rzeczywiście jednak imbus pojedzie jak się przyglądnąłem. Szkoda że akurat żaden z moich kluczy nie pasuje. Trzeba arsenał wyposażyć...
RaiderX Napisano 8 Stycznia 2012 Napisano 8 Stycznia 2012 Rozkręcałem przerzutki shimano od tourney'a po deore xt i śrubki kółek były na imbus 3mm więc u ciebie też tak musi być.
zakol13 Napisano 8 Stycznia 2012 Autor Napisano 8 Stycznia 2012 tak będzie, tyle że jutro muszę po klucz jechać Dziękówa panowie
Didi Napisano 8 Stycznia 2012 Napisano 8 Stycznia 2012 Tylko kup dobry imbus a nie gumowy-najtańszy. Dla pewności przed wykręceniem pryśnij delikatnie jakimś odrdzewiaczem lub polej coca-colą lub pepsi.
lyndowss Napisano 9 Stycznia 2012 Napisano 9 Stycznia 2012 Dla pewności przed wykręceniem pryśnij delikatnie jakimś odrdzewiaczem lub polej coca-colą lub pepsi. Zupełnie zbędna operacja. W dodatku po tych napojach to będzie się przerzutka kleić i będzie trzeba czyścić. To połączenie w przerzutce odkręci bez takich wspomagaczy.
Didi Napisano 9 Stycznia 2012 Napisano 9 Stycznia 2012 Zupełnie zbędna operacja. W dodatku po tych napojach to będzie się przerzutka kleić i będzie trzeba czyścić. To połączenie w przerzutce odkręci bez takich wspomagaczy. Autor właśnie chciał wyczyścić przerzutkę. Powinno odkręcić się bez żadnych wspomagaczy. Ale czasami można się zdziwić. A poza tym napisałem "delikatnie".
zakol13 Napisano 9 Stycznia 2012 Autor Napisano 9 Stycznia 2012 ok wszystko poszło idealnie . Przerzutka czysta i nie piszczy. Dzięki jeszcze raz
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.