Przemek95 Napisano 18 Grudnia 2011 Napisano 18 Grudnia 2011 Witam panownie. Ze dwa mieśiące temu miałem awarię tzn.pęk hak i przerzutka weszła w koło.Dzis wymieniłem cztery szprychy, wymieniłem łożyska na nowe, wszystko przeczyściłem , potem wyymieniłem kasete wstawiłem nowy hak i przerzutkę. Przy składaniu zauważyłem luz w kasecie.Co mam zrobić? pozd-rower
lyndowss Napisano 18 Grudnia 2011 Napisano 18 Grudnia 2011 Jeżeli to jest lekki luz to taki ma być i nic masz z tym nie robić.
dovectra Napisano 18 Grudnia 2011 Napisano 18 Grudnia 2011 masz kasetę? czy wolnobieg? wymieniałeś łożyska, to sugeruje strarą piastę i wolnobieg. zakładając ,że to kaseta jaki jest to luz? czy zębatki względem siebie latają, czy też całość względem piasty? pozdro
Przemek95 Napisano 18 Grudnia 2011 Autor Napisano 18 Grudnia 2011 Chyba znalazłem probłem, bębenek na który nachodzi kaseta ma luz wymieńic go na nowy, czy sprubować dokręcić?
lyndowss Napisano 18 Grudnia 2011 Napisano 18 Grudnia 2011 Spróbuj dokręcić. Nowego nigdzie nie dostaniesz. Jeżeli nic nie pomoże to kupno co najmniej całej piast. Może być używana, byle bębenek pasował.
Aurox Napisano 18 Grudnia 2011 Napisano 18 Grudnia 2011 pochodź po rowerowych Weź stary na wzór i pytaj, najlepiej tam gdzie są serwisy przy sklepach Z nowym będzie ciężko ale używany w dobrym stanie znajdziesz. Bo w sieci na pewno nie kupisz.
dovectra Napisano 18 Grudnia 2011 Napisano 18 Grudnia 2011 Spróbuj dokręcić. Nowego nigdzie nie dostaniesz. Jeżeli nic nie pomoże to kupno co najmniej całej piast. Może być używana, byle bębenek pasował. znajdź na forum opis budowy, w skrócie dokręca się nie do piasty tylko bieżnię na takie dwa wpusty. albo rozkręca wyjmuje jedną z podkladek pod bieżnią i skręca
M333 Napisano 18 Grudnia 2011 Napisano 18 Grudnia 2011 1. Jaki to model piasty, kasety? 2. Czy ten luzy w czymkolwiek przeszkadza? Czy masz pewność, że przed skrzywieniem haka nie występował? Prawie wszystkie tańsze piasty (głównie shimano) mają luz pomiędzy bębenkiem a korpusem. W użytkowaniu to nie przeszkadza. Ja przynajmniej nie zaprzątam sobie tym głowy. Moja sugestia. Odkręć kasetę, dokręć dużym imbusem bębenek. Zamontuj kasetę, porządnie dokręcając pierścień kasety. Ciesz się jazdą.
Przemek95 Napisano 18 Grudnia 2011 Autor Napisano 18 Grudnia 2011 Regulamin forum, pkt 2i 1 nie znam modelu pasty wiem tyle że shimano, kaseta shimano alivio CS-HG40-8 11-30 2 luz przeszkadza mocno, nie mam pewności Tak jak radzicie dokręcę bębenek
Aurox Napisano 18 Grudnia 2011 Napisano 18 Grudnia 2011 to nic nie da, nigdy nie widziałem żeby się poluzował na miejscu styku z piastą. ale ciągle się ucze... przewiduje że na darmo wyjmiesz kulki i ośkę, ale własne doświadczenia są najlepsze
lyndowss Napisano 18 Grudnia 2011 Napisano 18 Grudnia 2011 znajdź na forum opis budowy, w skrócie dokręca się nie do piasty tylko bieżnię na takie dwa wpusty. albo rozkręca wyjmuje jedną z podkladek pod bieżnią i skręca Prosiłbym po polsku. Chyba wiem o co Ci chodzi. Takiego klucza na 99% nie posiada. Sam szukałem i nawet w profesjonalnym serwisie rowerowym powiedzieli, że sami nie mogli znaleźć. Dorabiali sobie na własną rękę u tokarza. http://img374.imageshack.us/img374/2475/klucz2zivg2.jpg Przemek95 Może pokaz jakieś zdjęcia jak to wygląda, lub jakiś filmik być wrzucił? Być może niepotrzebnie się martwisz.
Aurox Napisano 18 Grudnia 2011 Napisano 18 Grudnia 2011 można rozkręcić pilnikiem dużym płaskim, założyć dźwignie z francuza i wio! gwint jest lewy z tego co pamiętam, kulek około 40 ( z podłogi zebrałem tylko 36 ;D)
Przemek95 Napisano 18 Grudnia 2011 Autor Napisano 18 Grudnia 2011 spróbowałem dokręcić nic nie pomaga Prosiłbym po polsku. Chyba wiem o co Ci chodzi. Takiego klucza na 99% nie posiada. Sam szukałem i nawet w profesjonalnym serwisie rowerowym powiedzieli, że sami nie mogli znaleźć. Dorabiali sobie na własną rękę u tokarza. http://img374.imageshack.us/img374/2475/klucz2zivg2.jpg Przemek95 Może pokaz jakieś zdjęcia jak to wygląda, lub jakiś filmik być wrzucił? Być może niepotrzebnie się martwisz. Niestety nie mam ja zrobic foty, moge jedynie wrzucić fote po zamontowaniu kasety http://photo.bikestats.eu/zdjecie,236758,nowy-naped-kaseta-przerzutka-hak.html
bpjl Napisano 21 Lutego 2012 Napisano 21 Lutego 2012 Takiego klucza na 99% nie posiada. Sam szukałem i nawet w profesjonalnym serwisie rowerowym powiedzieli, że sami nie mogli znaleźć. Dorabiali sobie na własną rękę u tokarza. http://img374.images...klucz2zivg2.jpg Ja zrobiłem sobie taki "klucz" z kawałka stalowego płaskownika który chwytam francuzem Działa w 100% jak na razie Wiem, muszę przyciąć ten płaskownik bo trochę długi Ale to już szczegół. --------------------------------------------------- No ale do rzeczy. Dlaczego się wtrącam i odświeżam temat. Otóż mam luż na kasecie. Nie chodzi ani na boki ani w pionie. Poprosto jakos tak się huśta. Tutaj Filmik na którym jakos tam widać o co mi chodzi - . Nic się nie przesuwa w tą czy tamtą. Poprostu huśta się.Z góry mówię że bębenk jest mocno przykręcony do piasty.
Hanzo Napisano 21 Lutego 2012 Napisano 21 Lutego 2012 W tym temacie masz pokazane jak rozkręcić i potem złożyć bębenek: http://www.forumrowe...036#entry800036 Jeżeli masz duży luz spróbuj wyjąć jedną albo dwie cienkie podkładki. Ilość podkładek może być rożna, czasami są trzy czasami dwie.
bpjl Napisano 21 Lutego 2012 Napisano 21 Lutego 2012 Kiedyś korzystając z tego z koleji poradnika - Serwis piasty z ĹoĹźyskami kulkowymi i bÄbenka na przykĹadzie piasty Shimano FH-M580 | mtbikes.pl - rowery, rower, vortal rowerowy czyściłem bębenek bo syf kleił zapadki i przepuszczały. Po zabiego trzymały jak nowe. Szczęście nie zdążyły się wyrobić. Z tego co pamietam to tych podkałedke mam tam od cholery (oryginalnie), jedną grubszą i cały zestaw cieniutkich.Po zabiegu trzymały jak nowe Zdjąłem piastę i rzeczywiście bębenek się bardzo delikatnie kolebie. Usunięcie jednej (albo dwóch) z tych podkładek powinno to zniwelować?
lyndowss Napisano 22 Lutego 2012 Napisano 22 Lutego 2012 spróbowałem dokręcić nic nie pomaga Serwis bębenka. Dla pewności możesz wrzuć wideo o co Ci tak właściwie chodzi, bo lekki luz bębenek będzie miał zawsze. Resztę masz już w Twoim temacie.
bpjl Napisano 22 Lutego 2012 Napisano 22 Lutego 2012 spróbuj wyjąć jedną albo dwie cienkie Poskutkowało. Kaseta siedzi jak skała. Dzięki: -------------------- Ilość podkładek może być rożna, czasami są trzy czasami dwie U mnie była (od nowości żeby nie było) 1 grubsza i 5 cienkich [sic!]
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.