wymiennik Napisano 18 Listopada 2011 Napisano 18 Listopada 2011 Witam. Mam w planie wymienić cały napęd. Pytanie jest czy kupić najpierw jeden element, wymienić, czy uzbierać pieniądze na wszystko i wymienić za jednym zamachem. Jeśli pierwsza możliwość, to w jakiej kolejności, przy założeniu oczywiście, że nowy element pasuje do starych elementów (np. nowa przerzutka do starej kasety). Z tego co wiem, to kasetę najlepiej wymieniac razem z łancuchem. Czy można np. manetki wymienić na końcu?
eloo Napisano 18 Listopada 2011 Napisano 18 Listopada 2011 jeśli nowe części będą pod tą samą ilość biegów i w tym samym systemie (dotyczy tylnej przerzutki i manetki) to kolejność wymiany nie ma większego znaczenia. Jedynie kasetę wymienia się razem z łańcuchem i ewentualnie zębatki korby jeśli są z złym stanie
CMIK Napisano 18 Listopada 2011 Napisano 18 Listopada 2011 Idzie zima, więc zakatuj zimą stary napęd i dopiero na wiosnę wymień wedle potrzeb/marzeń.
lyndowss Napisano 18 Listopada 2011 Napisano 18 Listopada 2011 Regulamin, pkt 2i. Dokładnie tak zrób. W dodatku rzez zimę możesz uzbierać kasę na cały napęd i wymienić od razu cały. Takie rozwiązanie jest najlepsze. Jeżeli chcesz wymieniać partiami to tak jak napisał eloo Jaki napęd na jaki chcesz wymienić? Coś się zmienia w biegach? Np. z 7 na 9?
mxdanish Napisano 21 Listopada 2011 Napisano 21 Listopada 2011 Podepnę się. Chciałbym wymienić po sezonie zimowym cały napęd. Zestaw jaki używam: RAMA Giant AluxX MECHANIZM KORBOWY Shimano M151, 42/34/24 ŚRODEK SUPORTU FSA RPM cartridge MANETKI - Shimano ST-EF50, 24 biegi PRZERZUTKA PRZEDNIA - Shimano Tourney PRZERZUTKA TYLNA - Shimano Acera KASETA/WOLNOBIEG - Shimano HG30, 11-32, 8 biegów HAMULCE - Tektro, typu V DŹWIGNIE HAMULCA - Shimano ST-EF50 Na tą chwilę hamulce chciałbym zastąpić zestawem Avid SD7 jednak co do reszty nie mam zielonego pojęcia, nie mam też wizji z jakim to się będzie wiązało kosztem. Zestaw może być na 3x8 lub 3x9 (jeśli się da - sorki jeśli pytanie jest głupie ) Dla podpowiedzi jeżdże głównie po szosach i z racji wagi żadnych 'wygłupów' kaskaderskich nie robię Przebieg - jakieś 3k rocznie Jeśli mogę prosić o jakiś w miarę rozsądny zestaw to byłby wdzięczny
CMIK Napisano 21 Listopada 2011 Napisano 21 Listopada 2011 Podepnę się. Chciałbym wymienić po sezonie zimowym cały napęd. Na tą chwilę hamulce chciałbym zastąpić zestawem Avid SD7 Jeśli mogę prosić o jakiś w miarę rozsądny zestaw to byłby wdzięczny Jak dla mnie napęd to suport, korba z pedałami, kaseta i łańcuch, ewentualnie można zaliczyć tylną przerzutkę, ale cała reszta to już nie jest układ napędowy roweru, a hamulce wręcz przeciwnie:) Proponuję, żebyś napisał dlaczego chcesz to wymienić, jaki jest Twój cel. Bo jeśli przejechałeś na tych częściach 3kkm i jesteś zadowolony, wszystko działa, to może bez sensu wymieniać? Jeśli chcesz znacząco podnieść poziom roweru, to zapewne będzie Cię to sporo kosztować w porownaniu z wartością roweru. Ale jeśli chcesz dalej jeździć tak jak jeździsz, to wymień to co się zużyło na komponenty nieznacznie tylko lepsze.
mxdanish Napisano 22 Listopada 2011 Napisano 22 Listopada 2011 Regulamin, pkt 2i. Wiadomo o co chodzi a czepiasz się detali. Hamulce są także elementem który chciałbym wymienić ale akurat wiem na co, stąd pytanie dotyczy samego napędu. Niejako obie rzeczy są delikatnie powiązane tym, że uzywam klamko-manetek (których notabene chciałbym się pozbyć) Co do samego napędu nie jestem do końca zadowolony z głośności pracy przerzutek oraz precyzji (na początku myślałem że jest to może wina złej regulacji, sam nie jestem specem w ustawianiu, stąd wszystko robi znajomy w serwisie, ale i to nie pomogło), przy czym również w wolnobiegu doszło do nieznacznego zużycia zębatek. Zdaję sobie sprawę że taka wymiana mnie uderzy po kieszeni i pewnie bym równie dobrze mógł się zastanowić nad wymianą całego roweru ale weź pod uwagę że ciężko jest dla mnie dobrać ramę która jest i wytrzymała i duża (mówimy nadal o rozsądnych cenach) - mam 2m wzrostu i 130kg...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.