Skocz do zawartości

[wymiana napędu] w jakiej kolejności kupować

wymiennik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam w planie wymienić cały napęd. Pytanie jest czy kupić najpierw jeden element, wymienić, czy uzbierać pieniądze na wszystko i wymienić za jednym zamachem.

Jeśli pierwsza możliwość, to w jakiej kolejności, przy założeniu oczywiście, że nowy element pasuje do starych elementów (np. nowa przerzutka do starej kasety).

Z tego co wiem, to kasetę najlepiej wymieniac razem z łancuchem.

Czy można np. manetki wymienić na końcu?

Napisano

jeśli nowe części będą pod tą samą ilość biegów i w tym samym systemie (dotyczy tylnej przerzutki i manetki) to kolejność wymiany nie ma większego znaczenia. Jedynie kasetę wymienia się razem z łańcuchem i ewentualnie zębatki korby jeśli są z złym stanie

Napisano

Regulamin, pkt 2i.

Dokładnie tak zrób. ;)

W dodatku rzez zimę możesz uzbierać kasę na cały napęd i wymienić od razu cały. Takie rozwiązanie jest najlepsze. Jeżeli chcesz wymieniać partiami to tak jak napisał eloo

Jaki napęd na jaki chcesz wymienić? Coś się zmienia w biegach? Np. z 7 na 9?

Napisano

Podepnę się.

Chciałbym wymienić po sezonie zimowym cały napęd.

Zestaw jaki używam:

RAMA Giant AluxX

MECHANIZM KORBOWY Shimano M151, 42/34/24

ŚRODEK SUPORTU FSA RPM cartridge

MANETKI - Shimano ST-EF50, 24 biegi

PRZERZUTKA PRZEDNIA - Shimano Tourney

PRZERZUTKA TYLNA - Shimano Acera

KASETA/WOLNOBIEG - Shimano HG30, 11-32, 8 biegów

HAMULCE - Tektro, typu V

DŹWIGNIE HAMULCA - Shimano ST-EF50

Na tą chwilę hamulce chciałbym zastąpić zestawem Avid SD7 jednak co do reszty nie mam zielonego pojęcia, nie mam też wizji z jakim to się będzie wiązało kosztem.

Zestaw może być na 3x8 lub 3x9 (jeśli się da - sorki jeśli pytanie jest głupie ;) )

Dla podpowiedzi jeżdże głównie po szosach i z racji wagi żadnych 'wygłupów' kaskaderskich nie robię ;)

Przebieg - jakieś 3k rocznie

Jeśli mogę prosić o jakiś w miarę rozsądny zestaw to byłby wdzięczny

Napisano

Podepnę się.

Chciałbym wymienić po sezonie zimowym cały napęd.

Na tą chwilę hamulce chciałbym zastąpić zestawem Avid SD7

Jeśli mogę prosić o jakiś w miarę rozsądny zestaw to byłby wdzięczny

Jak dla mnie napęd to suport, korba z pedałami, kaseta i łańcuch, ewentualnie można zaliczyć tylną przerzutkę, ale cała reszta to już nie jest układ napędowy roweru, a hamulce wręcz przeciwnie:)

Proponuję, żebyś napisał dlaczego chcesz to wymienić, jaki jest Twój cel. Bo jeśli przejechałeś na tych częściach 3kkm i jesteś zadowolony, wszystko działa, to może bez sensu wymieniać?

Jeśli chcesz znacząco podnieść poziom roweru, to zapewne będzie Cię to sporo kosztować w porownaniu z wartością roweru. Ale jeśli chcesz dalej jeździć tak jak jeździsz, to wymień to co się zużyło na komponenty nieznacznie tylko lepsze.

Napisano

Regulamin, pkt 2i.

Wiadomo o co chodzi a czepiasz się detali. Hamulce są także elementem który chciałbym wymienić ale akurat wiem na co, stąd pytanie dotyczy samego napędu.

Niejako obie rzeczy są delikatnie powiązane tym, że uzywam klamko-manetek (których notabene chciałbym się pozbyć)

Co do samego napędu nie jestem do końca zadowolony z głośności pracy przerzutek oraz precyzji (na początku myślałem że jest to może wina złej regulacji, sam nie jestem specem w ustawianiu, stąd wszystko robi znajomy w serwisie, ale i to nie pomogło), przy czym również w wolnobiegu doszło do nieznacznego zużycia zębatek.

Zdaję sobie sprawę że taka wymiana mnie uderzy po kieszeni i pewnie bym równie dobrze mógł się zastanowić nad wymianą całego roweru ale weź pod uwagę że ciężko jest dla mnie dobrać ramę która jest i wytrzymała i duża (mówimy nadal o rozsądnych cenach) - mam 2m wzrostu i 130kg...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...