szewczykluk Napisano 13 Listopada 2011 Napisano 13 Listopada 2011 Witam, mam pytanko czym dociąć pancerze - na alledrogo są odpowiednie kombinerki do nich ale szkoda mi wydawac około 70 zeta , macie jakieś sposoby na to?próbowałem zwykłymi szczypcami ale końcówka pancerza widać że jest skrzywiona i boje się że linka nie będzie płynnie chodzić, drugie pytanko jak to jest z odpowiednią długością pancerza - na oko tne aby było ok i długość pasowała czy trzeba trochę więcej zostawić?i trzecie pytanko te osłonowe gumki przy pancerzu tylniej przerzutki trzeba zostawić czy zamiast niej można dać zwykłą tą zaślepkę plastikową( chodzi mi o te podłużne gumki w ostatniej częsci pancerza) dzieki i pozdrawiam
OKO Napisano 13 Listopada 2011 Napisano 13 Listopada 2011 W 90% sklepów dotną ci na żądaną długość pancerze podczas zakupu.
Piksel Napisano 13 Listopada 2011 Napisano 13 Listopada 2011 Ale mimo wszystko warto zainwestować w obcinaczki, bo są naprawdę przydatne.
szewczykluk Napisano 13 Listopada 2011 Autor Napisano 13 Listopada 2011 w sklepie ok tylko ze ja na spokojnie w domciu sobie przymierzyc;), w sklepie za dopasowanie i dociecie 15 zeta od przerzutki zawolali - wiec 30 za obie no chyba bedzie trza kupic osprzet, niektorzy stosuja boshke do dociecia - ktos uzywal;)??i jakie koncowki do pancerzy stosujecie?zwykle plastiki ?gumowe?czy tez uszczelniajace?
Mod Team Puklus Napisano 13 Listopada 2011 Mod Team Napisano 13 Listopada 2011 Ja docinam szlifierką kontową idealne cięcie, precyzyjne i gładkie
enkoder Napisano 13 Listopada 2011 Napisano 13 Listopada 2011 szewczykluk, do przerzutek plastikowe, a do hamulców koniecznie z wkładką teflonową, bo tam występują duże siły
Mod Team michuuu Napisano 13 Listopada 2011 Mod Team Napisano 13 Listopada 2011 Tarcza najlepiej 1mm grubości oczywiście do metalu.
szewczykluk Napisano 13 Listopada 2011 Autor Napisano 13 Listopada 2011 ok dzieki, pytanie czy zamiast koncowek gumowych mozna dac plastikowe?rozumie ze te gumowe lepiej uszczelniaja?chodzi mi o ostatni odcinek pancerza na tyl i przod
M333 Napisano 13 Listopada 2011 Napisano 13 Listopada 2011 Długość pancerzy: nie za długie, nie za krótkie. Popatrz na zdjęcia, będziesz wiedział co mam na myśli. Cięcie pancerzy: jeżeli nie masz dobrych "szczypiec" do cięcia (niekoniecznie dedykowanych) to, podobnie jak poprzednik, sugeruję szlifierkę kątową wraz z wąską tarczą do stali. Kątówka umożliwia idealne przecięcie pancerza bez wysiłku.
szewczykluk Napisano 13 Listopada 2011 Autor Napisano 13 Listopada 2011 ok dzieki, prosze tylko jeszcze o pomoc w doborze koncowek do pancerzy- jakies sugestie?
Mod Team Puklus Napisano 13 Listopada 2011 Mod Team Napisano 13 Listopada 2011 jakiej tarczy uzywasz? Najcieńszej, chyba coś koło 1mm
Pasiasty Napisano 13 Listopada 2011 Napisano 13 Listopada 2011 A jakieś polecane modele obcinaczek? Nie muszą być typowo do pancerzy, chodzi mi o coś co je gładko utnie. Podajcie prosze jakieś linki.
lyndowss Napisano 13 Listopada 2011 Napisano 13 Listopada 2011 http://allegro.pl/tenaco-szczypce-tnace-boczne-knipex-76-03-125-i1925574774.html Te powinny być dobre. Nie pamiętam czy takimi dokładnie, ale ucinałem nim linkę taką jak do np. przerzutki ale o średnicy 1cm. Nie jestem w 100% pewien czy to Ci dobrze utnie pancerze. Moja pewnośc to 90% KNIPEX na 100% bardzo dobra firma. Szlifierka kątowa to dobry pomysł. Nie wpadłem na to. Jednak to trochę przerost formy nad treścią, ale taką operacje robi się bardzo rzadko. W Dobrych Sklepach Rowerowych ucięli mi i przymierzyli na miejscu z rowerem pancerze bez żadnej dopłaty. Jednak ja pancerze kupowałem u nich. 30zł za dwie przerzutki to zdzierstwo! Metalowe zakończenia są do hamulców, a plastikowe do przerzutek. Lepiej, żebyś dał gumowa uszczelniającą, ale zaślepka plastikowa nie jest zła. Mam i nic się nie dzieje.
enkoder Napisano 13 Listopada 2011 Napisano 13 Listopada 2011 Oprócz Knipex-a szukaj niemieckiej f-my LUX, Haupa, potem Wiha ale jeśli chodzi o wszelkiego typu obcinaczki, szczypce itp., to Knipex się w tym specjalizuje. Obcinaki z linku, który zapodał lyndows, nie są dobrym wyborem, do pancerzy muszą mieć ostrza zaokrąglone, żeby cięcie było precyzyjne i nie miażdżyło pancerza. Dla przykładu: http://allegro.pl/nws-made-in-germany-szczypce-do-ciecia-kabli-1000v-i1895046207.html http://allegro.pl/nozyce-do-kabli-vde-160mm-haupa-f-vat-sopot-i1899643844.html http://allegro.pl/tenaco-nozyce-do-kabli-knipex-95-05-165-i1921039465.html Trochę siedzę w temacie narzędzi, moja praca jest bardzo blisko z nimi związana.
lyndowss Napisano 13 Listopada 2011 Napisano 13 Listopada 2011 Takl właśnie myślałem, że czegoś im brakuje dlatego napisałem, że nie jestem do końca pewien. Dobrze, że enkoder sprostował wypowiedź.
szewczykluk Napisano 14 Listopada 2011 Autor Napisano 14 Listopada 2011 gumowa uszczelniajaca sporo kosztuje jagwire wola chyba okolo 35 zeta za koncowke?chyba ze maniak o cos innego ci chodzilo;)?
Mod Team Puklus Napisano 14 Listopada 2011 Mod Team Napisano 14 Listopada 2011 Ja kiedyś ciąłem gilotyną i obcięło bez problemu ale spłaszczenie pancerza w miejscu ciecie wkurzało, musiałem to prostować zeby linka gładko szła dlatego tne szlifierka
lyndowss Napisano 14 Listopada 2011 Napisano 14 Listopada 2011 Jak mi ucięli w Dobrych Sklepach Rowerowych, to gładko poszło jakimś przecinakiem, ale nie za bardzo pamiętam jak on wyglądał. To po ucięciu tez był lekko spłaszczony, ale wygiętym spinaczem to koleś prostował i nie miałem żadnych problemów z pancerzami.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.