Skocz do zawartości

[przerzutka, manetka] Gripshift Rocket z XT lub XTR

wymiennik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam pytanie dotyczące współpracy manetki gripshift Rocket Sram'u i przerzutki XT lub XTR (tylna i przednia). Czy ktoś posiada może taki komplet lub słyszał jakieś opinie na ten temat.

Teoretytcznie Rocket jest dedykowany do przerzutek Shimano (system 1:2), ale nie znam nikogo kto posiada taki sprzęt.

Dodam, że chodzi mi o krótki Rocket, a nie długi (kiedyś takie były w sklepach).

I jeszcze przy okazji jedno pytanie dla upewnienia się. Czy prawdą jest, że gripshift Atack odpowiada Sram 4.0 lub 5.0 a Rocket 7.0? Gdzieś ktoś mi coś takiego powiedział ale nie jestem pewien swojej pamięci. Czym te dwa modele się różnią, czy tylko materiałem, gumą?

Dzięki za odpowiedź i pomoc.

Napisano

Nie wiem jak Rakietki mają się do grup Siamano, jednak miałem styczność z wieloma użytkownikami zestawu Rocket + LX/SLX/XT/XTR i muszę powiedzieć, że to świetny zestaw, jeśli ktoś lubi 'grajpszifty' :D

Napisano

Rockety to okolice bardziej X.9.

podobno średnio działają z shadowami. te przerzutki mają za mocne sprężyny czy coś. sam nie zamierzam sprawdzać-pozostanę przy 1:1 :)

Napisano

Manetki sram attack, to odpowiednik x.7, a rocket x.9. Różnią się tylko gumami (w rocketach są trwalsze, wolniej się ścierają), mechanizm jest taki sam.

Pozdrawiam

Napisano

Od czasów mamutów używam gs różnej maści, w tym także rocketów.

Kombinacja z shimano sprawdza się bardzo dobrze.

Odpowiedniki są właściwie tylko po to by zaszufladkowwać gripy, x-0 także ma ten sam mechanizm co rockety i nowsze attacki. Z punktu widzienia długowieczności wybrałbym rockety.

Napisano

Moje Rockety chodziły z LX/SLX/XTR, w każdym przypadku bez zastrzeżeń. Jednak...system 1:1 to inna bajka i poważnie zastanowiłbym się na Twoim miejscu czy jest sens zostawać przy Shimano.

Swoją drogą długie Rocket tzw. halfpipe, możesz dociąć do dowolnej długości i będą działały nie gorzej od standardowo krótkich.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...