Skocz do zawartości

[komputery] Kącik komputerowy

Puma [JFK]

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

dzięki za opinie- jednak pokusze się o postawienie XP- przyzwyczaiłem się już do niego no i chyba jest nieco lepszym systemem do internetu (na pewno stabilniejszym...). Linux odpada z powodu tego że z kompa korzysta też moja dziewczyna a ją do czegoś nowego przekonać graniczy z cudem :rolleyes2: zresztą komp bedzie wykorzystywany tylko do internetu, winampa i pisania tak więc 128 ramu pewnie starczy...

Napisano

:) ja instalowalem xp koledze ktory mial 64 mb ramu i bujal normalnie oczywiscie nie pomijajac faktu ze czesciej musial go restartowac bo pamiec sie zawalala :!!: a tak na marginesie wystarczy pogrzebac nieco w opcjach i rejestrze powylaczac kilka glupiutkich udogodnien takich jak cienie pod literkami, efekty wizualne, kolorowe menu itp. i wszystko buja jak trzeba ale niestety i tak windsh*ty to zwykle sh*tyyy :!!: LINUX rulezzzz :!!:

p.s turecki zainstalowalbys linuxa nie mowiac nic dziwczynie i nawet by nie wiedziala ze smiga na innym systemie no chyba ze wykonuje inne czynnosci na kompie niz Ty opisales :!!:

Napisano

Ja odpowiem inaczej - nie polecam na pewno samsunga - nawet mimo tego że w którymś z czaspoism komputerowych dobrze ją ocenili. Do wymiany dawałem 3 razy, teraz mam już 4 nagrywarkę z kolei i ta się na razie nie psuje, ale te samsungi strasznie słąbo nagrywają płytki, na innych napędach często nie chce odczytywac. Przy nagrywaniu dvd i odpalaniu na ps2 slychac dziwne piski czasami czego nie ma na plytkach z innych nagrywarek (a wszystko nagrywane praktycznie minimalna predkoscia). Teraz w grugim komputerze mam jakiegoś zwykłęgo philipsa ale działa lepiej niz samsung.

Napisano

Co to samsunga się zgadzam:p teraz mam zwykłą nagrywarkę tej firmy i już raz dawałem do wymiany bo się spaliła.

Więc co będzie dobrego w tej cenie???????

Napisano

W cenie do 180zł,- można zaproponować naprawdę dużo. Może jeszcze napiszesz coś po co Ci ona? Czy ripujesz muzykę, potrzebna Ci dobra korekcja błędów i takie inne pierdoły?

NEC 4571A

BENQ DW1650

Lite-On SHW-16H5S

PIONEER DVR-111D

To tylko niektóre modele, więc wybór jest :P

Napisano

Takie super extra funkcje nie są mi potrzebne. na pewno będe nagrywał nią filmy, gry, muzyczke i czasem jakieś programy.

• 3 miesiące temu...
Napisano

Jeśli chodzi o nagrywarkę DVD to bardzo polecam nagrywarkę Lite-on'a --> http://www.gral.pl/preview/LiteOn/Lite-OnS...EMczarny_40.php

Sam mam ją zamontowaną w kompie i jestem bardzo zadowolony. Nie ma z nią kompletnie żadnych problemów i używam jej od 1,5 roku.

A co do ramu to polecam zainwestować troszke pieniedzy bo róznica jest naprawdę dużżżża :) . Pare dni temu zakupiłem sobie DDRduallchannel 2x512MB GEIL CL-2. Komputerek śmiga na nich niesamowicie ;)

A jak ktoś jest zainteresowany to mam do sprzedania DDRduallchannel 2x256MB Samsung CL-3 Chodzą b. dobrze cały czas miałem w kompie je ale dla mnie to było troszke mało :angry2:

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Mam pytanko, czy ktoś wie jak można pozbyć się ikony kosza z pulpitu?? Chce mieć pulpit bez żadnej ikony i tylko kosz mi został. A jakoś nie moge się go pozbyć :D

Napisano

Katsumoto klikasz prawym przyciskiem myszy na pulpit: "rozmieść ikony na wegług" i odznacz "Pokaż ikony pulpitu" i wszystkie ikonki Ci znikają w trybie ekspresowym :D

Napisano

Gryzoń twój sposób znam ale można się tak pozbyć tylko "Mój komputer" i "Moje dokumenty" kosza tak nie można. Xanagaz dzięki za skuteczny sposób :)

Napisano

>>katsumoto

tak tez mozna, skoro ci sie juz udalo to juz nie aktualne, ale jak ktos ma HOME a nie PRO to tylko tak:

START - > Uruchom -> Regedit

HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\explorer\Desktop\NameSpace\ i usuwamy klucz

{645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E}.

Teraz odświerzamy pulpit i juz na pulpicie nie ma kosza :)

Napisano

Gryzoń twój sposób znam ale można się tak pozbyć tylko "Mój komputer" i "Moje dokumenty" kosza tak nie można. Xanagaz dzięki za skuteczny sposób :)

Dziwne.. :) . Jaki masz dokładnie system?? U mnie na XP home tym sposobem przez prawy przycisk wszystkie ikony znikają :)

Napisano

Jeśli o wymagania WinXP chodzi, to postawiłem takowy na Pentium2 z zegarem 333MHz i 128MB RAMu. Po przestawieniu na "maksymalną wydajność" (taka opcja gdzieś tam w panelu sterowania, wywala niemal wszystko, co czyni XP takim pedalskim ;-) ) działa bardzo dobrze. Rzecz jasna uruchamianie pewnych aplikacji (ambitniejszych niż Pasjans) trwa zauważalnie dłużej niż np. na kompie z Athlonem 1600+ i 512MB RAMu, ale też nie tak źle, by tłuc piąchą w obudowę i pomstować.

Bajdełej - czy komuś działa Settlers 3 na WinXP? Kombinuję jak psychiczny w kaftanie bezpieczeństwa i ciągle wyskakuje coś o kernel32.dll. Tryb zgodności próbowałem na wszystkie sposoby, nie bangla. Dziwne tym bardziej, że na Win2000 banglało bez problemu.

Napisano

Przekroczono limit czasu połączenia

Serwer ftp.bluebyte.com odpowiada zbyt powoli.

* Witryna może być tymczasowo niedostępna lub zbyt obciążona. Spróbuj ponownie za kilka minut.

* Jeśli nie możesz otworzyć żadnej strony, sprawdź swoje połączenie sieciowe.

* Jeśli Twój komputer jest chroniony przez zaporę ogniową lub serwer proxy, sprawdź, czy program Firefox jest uprawniony do łączenia się z Internetem.

Buuu, nie ma tego na http? Mam net tylko w pracy, a tu porobili jakieś niemiłe rzeczy z ftpami. Może to jest przyczyna.

A może to, że ostatnia aktualizacja na settlers3.com jest z 2001 roku i tego pliku zwyczajnie się pozbyli jacyś niegodziwi ludzie.

Napisano

Jeśli o wymagania WinXP chodzi, to postawiłem takowy na Pentium2 z zegarem 333MHz i 128MB RAMu. Po przestawieniu na "maksymalną wydajność" (taka opcja gdzieś tam w panelu sterowania, wywala niemal wszystko, co czyni XP takim pedalskim ;-) ) działa bardzo dobrze. Rzecz jasna uruchamianie pewnych aplikacji (ambitniejszych niż Pasjans) trwa zauważalnie dłużej niż np. na kompie z Athlonem 1600+ i 512MB RAMu, ale też nie tak źle, by tłuc piąchą w obudowę i pomstować.

Bajdełej - czy komuś działa Settlers 3 na WinXP? Kombinuję jak psychiczny w kaftanie bezpieczeństwa i ciągle wyskakuje coś o kernel32.dll. Tryb zgodności próbowałem na wszystkie sposoby, nie bangla. Dziwne tym bardziej, że na Win2000 banglało bez problemu.

Format lekiem na całe zło......:)...

Czasami sa dziwne rzeczy z kompem i zadne patche nie pomagają. Kiedys miałem zainstalowana jakąs gierke, odpalała sie normalnie itp. pózniej ja odinstalowałem. Po jakims czasie zateskniłem instaluje..a tu bład jakiś smieszny. W ogóle nie dało sie gierki odpalić. Dopiero pełny format dysku spowodował ze zainstalowało sie normalnie i giera działała.

A co do tej instalacji Xp na tym P2 to gratuluje :) . Ja mam u siebie pentium 4 2,6 GHz HT i ponad giga ramu (geil CL-2) i wciaz mam wrazenie ze moj komp jest za wolny :):D

Napisano

Formatu też próbowałem (nic wielkiego dla kogoś, kto cztery lata męczył się z Win98 - tam format i nowy system były co miesiąc, zwłaszcza jak jeszcze net miałem w domu), niczewo nie dało.

Kwestia przyzwyczajenia jeśli o szybkość komputera chodzi - ja w ogóle mam małe wymagania w wielu dziedzinach życia, a na komputer wydaję jeszcze mniej niż na rower, więc nie oczekuję jakiegoś demona szybkości ;-)

Acz mam zagwozdkę z wyborem systemu, bo WinXP ma dużo pożytecznych drobiazgów, których nie ma Win2000 (lepszą obsługę pendrive'a chociażby). Z kolei na tym drugim bangla więcej gierek i jest wyraźnie szybszy na mojej wspaniałej maszynie. Linuxów nie próbowałem jak dotąd, odstraszają mnie nieco problemami z gierczeniem w to, co lubię.

Ale i tak nic nie przebije Win95 pod względem szybkości - ładowanie w 20 sekund od wciśnięcia "power" do gotowego do pracy pulpitu. Nie ma animowanych piesków i innych tam fallusików, ze 128MB RAMu nie wie, co robić i w ogóle mknie jak po dobrej amfie. Kozacki system, ale nie obsługuje tylu rzeczy, że dałem sobie spokój ;-)

Napisano

>jonas, jak potrzebujesz tylko podstawowe rzeczy z winXP, to warto by było zainstalowac sobie PowerXP, czyli okrojona wejsje XPka. Wymagania to 52ramu i P2 266mhz;)

Mam ten systemik na celeronie 366 i 128ram. śmiga podobnie jak normalny XP na moim sempronie 2600+ i 512ram.

P.S. Postawiłem normalnego XPka Proffesional na celeronie 366 i 64ramu. System o dziwo chodził, i nawet dało sie na nim poniekąd pracowac;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...