Skocz do zawartości

[komputery] Kącik komputerowy

Puma [JFK]

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Otóż to - nie chcę ci się konfigurować linuksa, to męcz się z prekonfigurowanym przez microsoft windowsem!

Napisano

To, że coś jest darmowe, nie zawsze oznacza iż jest do lepsze niż coś nie za darmo.

Ponadto, to co zrobiłem pod Linuxem, niekoniecznie zobaczy Windows.

Oczywiście, nie twierdze, że Linux to g.ówno, a Windows wypas.

Napisano
To, że coś jest darmowe, nie zawsze oznacza iż jest do lepsze niż coś nie za darmo.

Ponadto, to co zrobiłem pod Linuxem, niekoniecznie zobaczy Windows.

Oczywiście, nie twierdze, że Linux to g.ówno, a Windows wypas.

Oczywiscie. Lepiej ukrasc Adobe PS niz korzystac z swietnego i darmowego GIMP'a :o

Co do niekompatybilnosci - moge prosic przyklady? :D Kodowanie tekstu? problem banalny do rozwiazania, format paczek? Linux potrafi robic zipy :D

Partycje NTFS linux na spokojnie przeczyta, a na windowsa są narzędzia żeby zobaczyc ext3, reiserfs i pochodne :P

Napisano

Każda na pewno nie - Linux raczej srednio sie nadaje do grania :o Aczkolwiek mozna sprobowac np Cedegi - choc nie wiem czy to jest darmowy projekt...

Ja poczatkujacym (choc sam jakims strasznym kozakiem nie jestem jesli chodzi o linuksa :P ) polecam openSuSE - bardzo przyjemna dystrybucja

Napisano

Powtórze za poprzednikiem - linux nie nadaje się do grania, chyba że zadowolą cię darmowe, opensourcowe gry jak Nexuiz, Alien Arena, Freeciv, Wesnoth, itd, czy komercyjny, natywny Quake Wars (mrrr).

A dystrybucje każdy poleci inną, generalnie to te dystrybucje user-friendly są po trochu jak windows - też są ściśle prekonfigurowane przez devów (zazwyczaj o wiele lepiej niż windows, ale to nie ma znaczenia) - jak chcesz mieć system dostosowany idealnie "pod siebie" to Arch czy Gentoo, ale to już hardcore :) Ale z doświadczenia wiem, że ubuntu jest całkiem fajnie "preskonfigurowane" :blink:

Licz się też z możliwym brakiem sterowników do sprzętu. O ile karty graficzne i inne główne podzespoły komputera są obsługiwane bez problemów, to już może być ciężko z drukarką, skanerem czy kamerką internetowe.

Jeszcze jedno - linux to NIE windows. Tu wszystko jest inne. Inaczej instaluje się programy, inaczej administruje systemem, "flaki" systemu są całkiem inne (kernel, jego budowa, root fs) - jeśli nie chcę ci się zmieniać swojego toku myślenia i przyzwyczajeń, to nie ma sensu!

To tyle, wady wymieniłem. Decyzję podejmij sam. I żeby potem nie było narzekania!

Napisano

To, że Linux to inna bajka jest dla mnei oczywiste ;) Kiedyś na próbe zainstalowałem jako 2 system Mandrake, ale ponieważ był problem z konfiguracją neta odpuściłem sobie. Teraz przy okazji zmiany dusku na pojemniejszy myśle zainstalować jeszcze raz 2 system i właśnie się zastanawiam czy Ubuntu czy Aurox czy Mandrake :) Drukarki i te sprawy to raczej pod Windowsem, Linux bardziej do neta i może nauki :)

Napisano

Vista najlepsza, w kompach się kupuje najnowsze śmieci a nie emerytów, jak xp weszło wszyscy mówil ze syf 98 lepsze, ciekawe kto dalej na 98 jedzie?

Spokojnie do visty wypuszczą poprawki i będzie cacy

Napisano
Vista najlepsza, w kompach się kupuje najnowsze śmieci a nie emerytów, jak xp weszło wszyscy mówil ze syf 98 lepsze, ciekawe kto dalej na 98 jedzie?

Spokojnie do visty wypuszczą poprawki i będzie cacy

Nawrotek masz Ty jakies pojecie na temat systemow operacyjnych? Mam pytanie czego teraz uzywasz i na jakiej podstawie wysnuwasz takie teorie? :) Bo widze ze dobry jestes w plytkich osądach a nie w argumentach ;)

Napisano

Czesciowo to racja ze Vista taka tragiczna nie jest, ale po wylaczeniu kontroli. Po wywaleniu zbednych smieci, optymalizacji. Nastepnie zakupieniu 2gb ramu dla sameg systemu etc etc.

na razie lepiej siedziec na pewnym xpku.

W pracy przerabiam mase telefonow z vista i xp- zdecydowanie logiczniej i zrozumialej pracuje xp.

Napisano

hm przerabiałem chyba większość systemów windowsa

95

98

2000

me

xp

i teraz Vistę

I szczerze powiem, że po każdej przesiadce narzekałem na system ;P

ale po pewnym czasie jakoś pościągało się nowsze sterowniki i system po jakimś czasie się stabilizował i działał

oczywiście oczekiwania co do systemu rosły. Już XP był dla mnie bardzo dobrym systemem oczywiście miał swoje wady ale dało się go spokojnie użytkować. Ale niestety wieszał się :/ ale to też może być wina niezbyt nowoczesnego komutera.

Z vistą nie mam problemów z zawieszaniem tylko czasem jakiś bug wyskoczy np. zaczyna wariować pasek zadań i wszystko się samoczynnie zaznacza mam nadzieje, że "geniusze" do okien jakoś nad tym zaradzą:)

• 2 tygodnie później...
Napisano
Czesciowo to racja ze Vista taka tragiczna nie jest, ale po wylaczeniu kontroli. Po wywaleniu zbednych smieci, optymalizacji. Nastepnie zakupieniu 2gb ramu dla sameg systemu etc etc.

System ten dynamicznie przydziela pamięć do zadań czyli gdy masz uruchomiony tylko sam system operacyjny wtedy dostępne zasoby są przydzielane systemowi przez co wszystkie okna uruchamiają się w mgnieniu oka, indeksowane pliki są odnajdowane w locie itp... Gdy natomiast uruchamiasz grę system zwalnia zasoby pozostawiając sobie niezbędne minimum a resztę udostępnia wymagającej aplikacji.

U mnie często tak jest, że podczas pracy na necie system potrafi sobie zajmować nawet ponad 1GB Ramu, natomiast bezpośrednio po wyjściu z gry zajmuje około 450-500MB. I co najbardziej mi się podoba w tym systemie - nie zamula z czasem tak jak XP a wręcz przeciwnie - zaraz po samej instalacji indeksuje, rejestruje itp zwalniając trochę działanie systemu ale po tym okresie chodzi coraz płynniej i szybciej. W przypadku Visty jednak spore znaczenie ma szybkość dysku, ja zauważyłem wyraźną różnicę między systemem postawionym na jednym dysku SATA II, a systemem na macierzy Raid-0 stworzonej z 2 takich dysków.

A XP jest spoko, tylko że w trzyletnim lapku 1.6GHz i 512 RAM - tam się sprawdza bardzo dobrze.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Powitać :]

Może ktoś pomoże, trzeba by mi podać nazwę programy szyfrującego ale tu zaczynają się schody ponieważ pamiętam tylko jak wyglądała jego ikona, no ale może ktoś ma taki i się skapnie :)

Ikona wyglądała tak: zielony prostokąt, a w środku trzy białe kółeczka.

Może ktoś ma pojęcie jak ten program się nazywa ??

Zaszyfrowałem sobie zdjęcia, potem przyszły wirusy -> format C -> program poleciał, a zdjęcia zostały, a jak się program nazywał....

Pozdrawiam

Piotrek

• 3 miesiące temu...
Napisano

Kurde, kupiłem sobie netbooka u100. No i dokupiłem 1gb ram kingstona. Zamontowałem, wszystko ładnie komp widzi 2gb ramu, ale czemu mi chwilę podziała i się robi BSOD ?

Z tego co wyczytałem to wina uszkodzonej pamięci, ale ta nie jest uszkodzona - na 100%. Gdy wyciągnąłem ją ani razu nie pojawił mi się BSOD.

Czy do ram można zainstalować sterowniki, albo coś w ten deseń?

Napisano

BSOD i co dalej? Musiał pojawić Ci się kod błędu. Jeśli kod błędu Ci sie pojawił i go sprawdziłeś i to na pewno jest ram to musisz najpierw pokombinowac z kazda koscia osobno i sprawdzic jak sie zachowuje. I co to znaczy chwilę podziała? 5-10 minut? JEśli wystarczająco długo działa to odpalić możesz memtest.

Taki błąd sugeruje awarie któregoś z modułu, niekoniecznie kości pamięci. No i pytanie czy robiłeś overlocking? No i co jest jeszcze możliwe to niezgodne ze soba moduły pamięci.

Napisano

BSOD 2sekundy i restart. Nawet nie zdążę zobaczyć co jest. Się najpierw robią takie paseczki - pewnie dlatego ze grafika korzysta z pamięci ram. Nie ma kości osobno, jedna jest zintegrowana i mam tylko jedno gniazdo na kość. Myślę że to wina softa bo innym użytkownikom to działa bez problemu. Oc jest i nie ma, bo fabrycznie po wcisnieciu fn+F10 procek przyspiesza o 24% i się włącza turbo mode.

Napisano

To nie jest wina softu.

Wejdź do Biosu i sprawdź jaką masz wersję. Jeśli to jest wersja 1.09 to z poziomu biosu można ustawić 3 dowolne poziomy OC. 8, 15, 24% . I domyślam się że możesz mieć ustawione maximum co jest za dużo dla tego lapka. Bo to pewnie msi wind?

W biosie zmień wartość na 15% i powinno grać, jak nie będzie to zmień na 8% i sprawdź. Ustawienia 24% radzę unikać. Jeśli problem w dalszym ciągu będzie się pojawiać to jest to wina nowej kości.

Napisano

Hmm 1.0A mam wersję, tę najnowszą - zaktualizowałem biosa. Po włozeniu kosci tym razem schemat ekranu zmienił się na 640x480 4 bitowy. Ram musi się gryźć z grafiką - nic będę musiał podejść do magików w komputerowym - niech mi włożą innej firmy kość - może zadziała

Napisano

A sprawdziłeś w biosie poziom OC? JEżeli korzystając z lapa uruchomiłeś to oc to za każdym włączeniem lapa będzie chciał uzyskac maksymalny poziom. Zabezpieczenie w komputerze poprostu wyłącza komputer, aby nie uszkodzić procka. Jeżeli to wina OC to zrobisz sobie to sam, a u tzw. "magika" komputerowego zapłacisz minimum 50 zł.

Napisano

OC mam wyłączone aktualnie. 8,15,24 i disabled więc wybrałem disabled. jak nie ma drugiej kości ram to jest ok wszystko. nawet jak jest turbo mode włączony. Vice City lata na nim aż miło :002:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...