Skocz do zawartości

[komputery] Kącik komputerowy

Puma [JFK]

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam pytanko do zorientowanych w bebechach kompów. Mam grafe 7600gt ktorą chce podłaczyć do kompa. Jest to wersja na AGP. W komplecie z grafą jest dodatkowy kabel zasilający...i tu moje pytanie. Ten kabel ma być podłączony?? A jeśli tak to czy te 2 końcówki maja być podpięte dodatkowo pod zasilacz czy tylko jedna?? Dla zobrazowania załączam link.

http://www.windpol.com.pl/allegro/produkty...0GS_256_zaw.jpg

Napisano

Ja nigdy sie nie spotkałem z czymś takim. Mam FX 5200 na AGP i poprostu ja podpinam do płyty głównej. Zobacz czy Ci odpali bez podłaczania tego kabelka, jesli nie to ja bym wybrał opcję z podłaczeniem dwóch końcówek do zasilacza

Napisano

No teraz w mocniejszych kartach na agp podobno to jest..ale nie jestem pewny a nie chce spalic karty za którą jeszcze nie zapłaciłem :) .

Chce ja przetestować a jak będzie za słaba to wezme najnowsze dziecko radeona x1950gt pod agp...też coś pisali o dodatkowym kablu zasilającym w nim :D

Napisano

Standardowo kartę podłącza się molexem czyli tymi 4-ro żyłowymi kablami które zasilają napędy.

Tutaj masz jakieś dziwne rozwiązanie :D Ogólnie bez dodatkowego zasilania karta nie powinna wstać ale biorąc pod uwagę że to słaby model to pewnie ruszy i będzie działać ok przy 2D, przy 3D będą zwisy.

Podłącz molexa do jednego złącza a drugi koniec do karty.

Napisano

podłącza się zasilanie tylko do jednej koncówki, obie są inne i tylko do jednej będzie pasować wtyk z zasilacza. druga jest tak jakby 'przedłużeniem' zasilania i mozna ją wpiąć dalej w hhd albo cd rom.

Napisano

No właśnie w tym tkwi problem że obie końcówki są takie same. I obie pasują do zasilacza.....zresztą szczerze mocno wątpie żeby 2 końcówka miałabyć przedłużeniem zasilania :D . Jest to głupie rozwiązanie z logicznego punktu widzenia :). Żeby napięcie szło z zasilacza do karty graficznej i z karty graficznej do następnego dysku twardego lub cd-romu ;) . Coś chyba nie halo :P

Napisano

Przecież to jest po prostu adapter z molexa dla tych, którzy mają starsze zasilacze bez takiej końcówki. Nie jest to żadna przedłużka, bo nie ma przewodu czerwonego (+5V). Sprawdź, czy te żólte przewody z dwóch molexów są połączone ze sobą (nie widzę na zdjęciu), bo jeśli nie, to możliwe jest, że trzeba będzie podłączyć obydwa molexy do zasilacza

Napisano

Z tych dwóch końcówek i kable zółte i czarne są oddzielnie w końcówce podłączanej do karty. Połączone są jedynie brązowe kabelki.

Napisano

tu masz zdjęcie, jak to wygląda w zasilaczach, które mają złącze do zasilania kart graf.

http://zenfist.pl/foto.php/pID/231/fID/09

Te oddzielne przewody są po to, żeby "rozdzielić" prąd na trzy przewody (w Twoim przypadku na dwa), żeby były mniejsze spadki napięcia. Jeżeli odpowiednie piny złącza są ze sobą połączone na płytce karty graficznej (żółte z żółtymi, czarne z czarnymi oczywiście :P ), to teoretycznie wystarczy podłączenie jednego molexa. Choć nie zaszkodzi podłączyć obydwa.

Jeśli chodzi o zasilanie kart graf. to jest to norma w przypadku trochę mocniejszych kart na AGP i tych mocnych/bardzo mocnych na PCI-E (złacze PCI-E ma większą obciążalność prądową)

Napisano
3. nie ma najmniejszych szans, nawet się nie uruchomi

ok, ale próbowałeś uruchamiać podobne gry na Cededze/Wine? czy to tylko teoria? :D nie chciałbym instalować XPka tylko dla jednej gry...

Napisano

A jakie gry udało Ci się już uruchomić? :D Być może jakieś szanse, że się uruchomi faktycznie są (dochodzi tu kwestia obsługi niektórych funkcji directx, z którymi może być problem), ale wydajność będzie nie do zaakceptowania nawet na mocnym kompie. Nie obędzie się bez windows. Wine jeszcze przez długi czas będzie miało ten problem, szczególnie w przypadku, gdy nie używasz oryginalnych, windowsowych dlli (np. dlatego, że nie masz licencji na system).

Napisano

zainstaluję XP pogram pół roku w jedną grę i wywalę. sweet.

a co myślicie o dwurdzeniowych prockach AMD? konkretnie to się zastanawiam nad X2 4000 albo 4200.

Napisano

Brak kasy na intelowskie 2/4 rdzenie czy przywiazanie do amd? Jesli to pierwsze..to nie sa zle....jesli to drugie..to kup sobie intela.

Napisano

raczej niechęć do Intela połączona z brakiem kasy na znaczek firmy :)

sprzęt już wiem jaki, ale z softem widzę, że będzie problem. miało nie być microsoftu, ale czego się nie robi żeby sobie pograć...

Napisano

No miałes racje Napatos ze nic się nie stanie podłączajac dwa molexy :) .. Z jednym w ogole nie chciala karta ruszyc :D . Ale wkoncu zdecydowalem się na radeona x1950 gt...i juz teraz moge ja z czystym sumieniem polecic. Jak na moj juz sotsunkowo stary procek i 1 giga ramu to 12492 tysiecy marków w 3dmarku 03 to całkiem niezły wynik. Niestety ta karta wymagała juz drobnych modernizacji w postaci nowego zasilacza :) .

• 2 tygodnie później...
Napisano

Nvidia ostatnio sie wyrobiła...bo miała kryzys. SAPPHIRE Radeon to dobry produkt + DDR3, niestety nie moge Ci podac czegoś konkurencyjnego bo az tak sie nie znam. 400 pociagnie, zalezy co masz jeszcze w kompie, procek, płyta i reszta. Nerka

Napisano

Bizon, jak masz tyle hajsiwa to nie wchodz w dx10..co to znaczy? Poszukaj moze jakies fajne nvidie 7xxx polecialy z cenami na leb na szyje ...skoro sa 8xxx to ...7xxx to "staroc" :D Moze urwiesz cos z ceny.

400tka utrzyma pod warunkiem ze nie szalejesz z iloscia dodatkowych czesci w srodku kompa :)

Napisano

Proc bartek 2500 + 1 gb ram dysk 80 gb nagrywarka cd i dvd rom .Może bardziej by sie opłacał kupić 7600 gt http://www.allegro.pl/item247870511_agp_in...t_ddr3_box.html

.Kiedyś interesowałem się kompami i wiedziałem co i jak teraz od paru lat nie siedzę w tym więc nie kumam za bardzo .Nie wiem czy warto dopłacać do tego radka czy wziąć geforca .Kasy nie mam na nowa płytę żeby kupić coś pod pci-expres więc muszę sie zadowolić agp.Co w kwocie 450 lepiej kupić ? żeby to był jak najwydajniejsze ?

Napisano

No więc moge sie wypowiedzieć odnośnie nich. Ponieważ obie testowałem. 7600gt to niezła karta i jeżeli nie chcesz szaleć z grafiką to spokojnie Ci wystarczy. Ja dopłaciłem pare złotych i zdecydowałem się na tego radeona. Tylko od razu ostrzegam żeby później nie było zdziwienia...ten radeon jest naprawde cholernie długi więc najpierw sprawdż czy ci wejdzie do obudowy.

Co do zasilacza. Wcześniej miałem noname'a 300W i bez problemu pociągnął 7600gt, procka 2600 HT 1 GB ramu 2 dyski po 80GB i dwa napędy dvdrom.

Radeon potrzebuje więcej prądu niż 7600 więc kupiłem właśnie chefteca 400W i wszystko śmiga bez zarzutu nawet po podkręceniu procka karty i ramu. Naprawde karta godna polecenia. Poza tym sapphire daje sporo dodatków do karty jak kable czy przejściówki. No i musisz mieć do tej karty jednego wolnego molexa pod dodatkowe zasilanie grafy.

W tej chwili w tej cenie to ten radek to najlepsza karta..ale jak wiadomo postęp w komputerach jest tak duzy że być może niebawem wyskoczy coś nowego.

Napisano

a polecacie jakąś alternatywę dla 8600GT? np. z serii 7xxxx ?

i przy okazji, czy ktoś instalował dystrybucję Fedora i jak mu się podobała <_< ?

Napisano
Jak na moj juz sotsunkowo stary procek i 1 giga ramu to 12492 tysiecy marków w 3dmarku 03 to całkiem niezły wynik.

Tylko tyle na takim GPU :( To chyba masz proc klasy P4 1.6Ghz. Moja X850pro zrobiła nieco ponad 13tys. na 12 potokach. Jak ją zmodowałem na X850XT PE to wykręciła ~15500. Jest to karta już nie pierwszej młodości więc tym bardziej się dziwię.

Napisano

Łączna długość karty to jakieś 24 cm i do tego trzeba dodać około 1,5 cm które dojdą po podłączeniu dodatkwego zasilania.

Co do wyników to jest to stosunkowow stary procek i stara płyta główna która nie wykorzystuje karty graficznej tak jak powinna. Co prawda też nie zaznaczyłem wszystkich testów. Jak będe miał więcej czasu to odpale pełny test na czysto o na lekkich modyfikacjach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...