Skocz do zawartości

[licznik]Jaki?

Garownik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Proszę o pmoc w dobiorze licznkia rowerowego.Chciałbym aby licznik miał funkcje jak:Dystans i czas dzienny,Prędkość średnia i maksymalna,Aktualna prędkość,zegar, godzina,pomiar spalonych kalori na dystansie ,nie musi być bajerów jak np. temperatura,ale jak by sie trafiło w rosądnej cenie to czemu nie. :).Cena jak mnie interesuje to ok.30-40zł.Moga to być sklepy internetowe lub allegro.Jeszcze mam pytanie czy lepszy jest licznik bezprzewodowy czy przewodowy i jaka jest różnica oprócz tego,że nie ma kabelka.Licznik będzie zamontowany w Levelu a2.

Za wszystkie odpowiedzi dziekuję ! :)

Napisano

Do 40 zł nie kupisz dobrego licznika bezprzewodowego.

Najlepszy w tym budżecie to Sigma BC509.

Powyższy nie ma dystansu maksymalnego ani spalonych kalorii(ta opcja, działająca sensownie, to jedynie w licznikach które maja połączenie/wbudowany pulsometr)

Nie patrz na chińszczyznę za 15 zł z 50 funkcjami, Sigma to sprawdzona firma i o tym modelu jest wiele informacji na tym forum.

Napisano

Wszystko to czego oczekujesz od licznika oprocz licznika kalorii znajdziesz w sigmie 1009;) ktora goraco polecam, tylko cena troche wyzsza bo gdzies w granicach 60-80pln wersja przewodowa

Napisano

Za dużo wymagań, to takiej kwoty. Chociaż jakieś liczniki za 20zł z 10 funkcji gdzieś kupisz na giełdzie, ale nie polecam. Proponuję zakupić Sigme BC800 ja jestem zadowolonym posiadaczem.

Napisano

Więc mówicie ,że liczniki Sigma to sprawdzona i dobra firma.Jeżeli tak to ze wszystkch podanych tutaj pozycji najbardziej interesuje mnie licznik Sigma 1009 przewodowy.Podałem taką cenę ,ponieważ nie jestem w tej dziedznie zorientowany więc jak zobaczyłem jakieś fajne liczniki na allegro za jakieś 30 zł wię taką cenę napisałem.A zatem jak popatrzyłem na pokrewne modele sigmy,to wpadł mi jesszcze w oko 1609.Czy byłby on dużo lepszy ,bo akurat z funkcji co mnie dodatkowo interesują to temperatura.

Napisano

Posiadam wspomniany 1609, w piątek będzie tydzien jak go mam :icon_cool: Poprzednika 1606 niestety zgubiłem. Kupiłem go za 76zyli w centrumrowerowym. Bardzo fajne liczydełko. Termometr to faktycznie ciekawy bajerek. 1609 posiada jeszcze możliwość instalacji na dwóch rowerach, przy zastosowaniu specjalnej podstawki sam wykrywa na jakim jest aktualnie rowerze. Możesz więc stosować go w rowerach z różnymi obwodami kół. Podstawki, jak i dostawka do licznika kadencji od 1606 działa z tym licznikiem bez problemu mimo, że na stronie jest napisane, że działa tylko z 1606. 1609 posiada jeszcze odliczanie czasu w tył (nie wiem po co), odliczanie km w tył (nie rozumiem za bardzo praktycznej strony tej funkcji no ale jest), stoper, zegarek, kadencję, średnią kadencję, prędkość, średnią prędkość, max prędkość, czas jazdy, dystans dzienny, czas wycieczki, dystans wycieczki lub wyścigu (w zależności od zacięcia właściciela) do 999km lub też do zadanej odległości mieszczącej się w tej granicy., suma km rower 1, suma km rower 2, suma total, czas jazdy rower 1, czas jazdy rower 2, czas jazdy total (to chyba wszystko). Jedyne co mnie wkurza w tym liczniku to wyświetlanie cyfry 2, nie jest tradycyjnie wyświetlany, tak jak do tego przywykłem, tylko przypomina 7 z "ogonkiem" i ciągle zamiast 2 widzę 7. No ale to pewnie jest podyktowane mniejszym zużyciem prądu, o jedną kreskę mniej :teehee: za jakiś czas pewnie się przyzwyczaję.

Napisano
Garownik ja również polecam 1609. Tak jak pisze Przeor posiada więcej funkcji niż 1009. Zobaczysz że z czasem te funkcje które uważasz za zbędne zaczną ci się przydawać. Produkt sprawdzony - posiadam, polecam. O tym liczniku jest bardzo wiele na forum. Poczytaj, jeszcze raz polecam.
Napisano

Wyświetlacz ciekłokrystaliczny(bez podświetlania) bierze tyle prądu, co nic. Żadna oszczędność w tej materii nie ma sensu i uzasadnienia :P Może masz uszkodzone pole z kryształem, bądź połączenie płyki drukowanej z ekranem zawiodło. Z mojego doświadczenia wynika, że nawet lekkie zatłuszczenie od dotknięcia palcem stanowi problem w tego typu wyświetlaczach i musiałem odtłuszczać styki.

Napisano

Żadne uszkodzone pole. W 1609 faktycznie cyfra 2 jest inna i przypomina 7. Wcześniej miałem Sigmę 906 i tam 2 jest normalne. Ale to kwestia przyzwyczajenia.

Napisano

Dołączam się do głosów za Sigmą. Lepiej bez dodatkowych bajerów, a pewny. Licznik kalorii w prostych licznikach to ściema. A jeśli chodzi o liczniki przewodowe vs bezprzewodowe, to tu również odradzam niższą półkę. Na forum była dyskusja o licznikach, które przy wchodzeniu po klatce schodowej pokazywały, że jedzie się kilkadziesiąt km/h :)

Napisano

Wyświetlacz ciekłokrystaliczny(bez podświetlania) bierze tyle prądu, co nic. Żadna oszczędność w tej materii nie ma sensu i uzasadnienia :P Może masz uszkodzone pole z kryształem, bądź połączenie płyki drukowanej z ekranem zawiodło. Z mojego doświadczenia wynika, że nawet lekkie zatłuszczenie od dotknięcia palcem stanowi problem w tego typu wyświetlaczach i musiałem odtłuszczać styki.

Toś mnie Waść obraził :verymad:

No bez jaj, chyba bym się połapał jakby mi się źle cyferki wyświetlały

W centrumrowerowym wyjściowa cena za 1609 to 82,70zł. Jak się ma rabat to jeszcze taniej można wyrwać.

http://www.centrumro...09/Produkt.aspx

Napisano

W 1009 jest jedna funkcja pomiaru średniej prędkości (zresztą jak chyba w każdej innej Sigmie). Jeśli ją sobie wyzerujesz przed każdą wycieczką, można ją nazwać dzienną, jeśli nie zerujesz wcale - masz całkowitą. ;)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Kabelkiem bawisz się tylko raz przy montażu. Zresztą nie wiem czy nie szybciej zamontować ten z kabelkiem czy STS. Ja mam z kabelkiem nie narzekam, żadnych problemów. Nie odradzam STS bo też dużo dobrych opini na jego temat. Tylko po zakupie w dziale "akcesoria" może powstać nowy a zarazem powtarzający się temat: "Sigma .........STS problem z sygnałem"

Napisano

1009 STS nie ma możłiwości podpięcia bezprzewodowo kadencji ani pulsometru, więc ja bym wziął wersje z kablem. Dlaczego? Bo skoro kabel w niczym nie przeszkadza, a nie ogranicza funkcji, to po co sobie utrudniać życie. Chyba że jesteś bajerantem, to wtedy wiadomo, że STS :)

Napisano

Nie będe i tak korzystał z kadencji i pulsometru. Jestem zdecydowany na 1009 tylko braż z kablem czy bez? Osobiście na razie jestem skłonny brać STS bo po co kabel skoro można go nie mieć. Tylko czy STS sie sprawdza zawsze na 100%? Nie ma problemów?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...