tommek7 Napisano 18 Października 2011 Napisano 18 Października 2011 Witam ponownie Tak jak pisałem kupiłem sobie oponki Racing Ralph Evo... Mam do was pytanie jak poprawnie ułożyć opony w obręczy by nie było bicia, jest to w ogóle wykonalne? Początkowo ściągnąłem stare gumy i założyłem nowe, lekko je ugniatałem w trakcie pompowania i to co ujrzałem po zakręceniu kołem mnie przeraziło... Następnie zdjąłem je jeszcze raz, przeleciałem obręcze szmatką z WD-40 i ponownie założyłem gumy. Tym razem dość solidnie je formowałem, ugniatałem itp. Efekt jest lepszy niż ten za pierwszym razem, ale niestety odbiega on od ideału... Na moich wcześniejszym druciakach opona chodziła idealnie równo, teraz niestety bije trochę na boki oraz góra/dół. W prawdzie nie są to już tak duże bicia jak za pierwszym po pierwszym założeniu, ale jednak są... widać wyraźne ruszanie się opony w trakcie kręcenia. Rawka była nasmarowana WD-40, a koła pompowałem do 5 atmosfer, następnie spuszczając i zostawiając na 3 atmosfery. Pytanie jest następujące, czy da się jakoś uformować te opony by chodziły prosto jak żyletka? Pozdrawiam
rastatajm Napisano 18 Października 2011 Napisano 18 Października 2011 Myślę, że się niestety nie da - wada produkcyjna? Słyszałem już opinie, że schwalbe potrafią być krzywe...
Laqss24 Napisano 18 Października 2011 Napisano 18 Października 2011 Spróbuj wysmarować ranty opony mydłem,a dętkę talkiem.Przed założeniem opony na koło, dętkę trochę napompuj i ułóż w oponie tak aby nigdzie nie była poskręcana,a po założeniu opony wentyl żeby nie był wciśnięty ani pochylony na bok.
Andrew Napisano 18 Października 2011 Napisano 18 Października 2011 też trafiło mi się kilka krzywych schwalbe. Firma schodzi na psy, bo ma najwyższe ceny, a jakość robi się podła. Spróbuj posmarować całą stopkę płynem do mycia naczyć i napompuj na 4 bary. Powinna wskoczyć. Obejrzyj jak opona siedzi na obręczy - na boku opony jest ciągła linia, która pomaga ocenić prawidłowość osadzenia.
tommek7 Napisano 18 Października 2011 Autor Napisano 18 Października 2011 Tak patrzyłem na tą ciągłą linie, aczkolwiek nawet jeśli w którymś miejscy była lekko bliżej lub dalej obręczy to nie dało się za bardzo nic z tym zrobić. Wydaje mi się, że to co teraz osiągnąłem to optimum. Dalsze próby powodowały już tylko pogłębianie krzywizn. Dodam, że opony były kupowane z 2 różnych źródeł i obie ułożyły się tak samo... Edit: I co i tylko dlatego, że zapomniałem dodać "[opona]" w tytule, dostałem ostrzeżenie? Bezsens...
tobo Napisano 18 Października 2011 Napisano 18 Października 2011 Primo: zakladajac konto na tym forum zobowiazales sie przestrzegac pewnych zasad zawartych w regulaminie. Jak pojdziesz do banku i podpiszesz umowe kredytu nie czytajac tego co drobnym drukiem napisane - twoj problem jesli potem warunki ci sie nie spodobaja. Co do opony: czasami 5 atmosfer nie wystarczy. Ugniatanie i ukladanie tez z reguly nie pomaga. Ja pompuje nawet i 7 atmosfer jesli trzeba.
Sandacz Napisano 18 Października 2011 Napisano 18 Października 2011 Pojeździj trochę i zrób kolejne podejście za jakiś czas... Jak się opony nieco wyrobią, uelastycznią, może da się je ułożyć lepiej? Mój Smart Sam i Albert też nie są idealne. Co prawda bicia promieniowego nie mają, ale niewielkie osiowe tak. Podczas układania opon zwracałem szczególną uwagę właśnie na zminimalizowanie bicia promieniowego, bo to bardzo irytuje na odcinkach asfaltowych :-). W terenie niewielkie bicia nie są tak istotne w kontekście telepania całego bicykla :-). Dodatkowo mam wrażenie, że po każdym kolejnym kapciu, który zmusza oczywiście do zdejmowania opon, dają się one ułożyć coraz lepiej :-)
kolo1 Napisano 20 Października 2011 Napisano 20 Października 2011 Witam . Oponek Schwalbe mam kilka modeli - aby je poprawnie ułożyć wystarczy tak jak pisał kolega Tobo pompować ją aż do skutku , czyli aż charakterystyczne "strzeli" na obręczy . Pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.