1987poli Napisano 30 Września 2011 Napisano 30 Września 2011 Spotkałem się z ofertę widelca w sklepie internetowym. Jest on przynajmniej niecodzienny http://www.synkros.pl/product-pol-2544-Widelec-karbonowy-trekkingowy.html cena jest kusząca, za to waga już niestety nie bardzo. Jak sądzicie warto kupić taki widelec? Wagowo jest dosłownie identyczny ze stalowym, jednak karbon to karbon. Tłumi swoje. PS. Dowiadywałem się o wszystko i to nie jest karbonowo powlekane czy jakieś takie wynalazki. Powiedziano mi, że waga jest duża ze względu na rurę sterową i to aluminiowe podwyższenie.
Mod Team Puklus Napisano 1 Października 2011 Mod Team Napisano 1 Października 2011 Mnie to Śmierdzi, mało carbonu w carbonie, ze co rura sterowa, i alu podwyższenie sprawiają ze waży 2x tyle? no nie sądze. Zanim bym nie pomacał to bym chyba nie kupił. Jest nie wiele lżejszy od mojego revela ktory ma 150mm skoku...to mowi samo za siebie. Carbonowe wersje Sidów ważą 1200-1250g a mają przeciez system spreżyn, tłumików, olej itd...
1987poli Napisano 2 Października 2011 Autor Napisano 2 Października 2011 Myślę, że możesz mieć racje. Jakość tego produktu jest wątpliwa, ale mówiąc szczerze "napaliłem" się już trochę na ten widelec. Po pierwsze znalezienie karbonowego widelca trekingowego naprawdę nie jest łatwe. Po drugie to i tak mnie na to nie stać . Chciałem ew. Chr-Mo ale nie mogłem trafić. Co do wagi to takie dobrej klasy ważą 700 gramów. (Mówię o crossowym nie o szosowym widelcu). jest więc różnica 300g i 500 złotych...
Mod Team Puklus Napisano 2 Października 2011 Mod Team Napisano 2 Października 2011 niestety w tym sporcie jest tak ze do pewnego pułapu jest ok pozniej drożeje wykresem funkcji kwadratowej a nawet i sześciennej
1987poli Napisano 3 Października 2011 Autor Napisano 3 Października 2011 Prawda. Dzięki za opinię i liczę jeszcze na inne głosy w tej sprawie. A powiedzcie mi jeszcze czy karbon= karbon? Mam na myśli to czy własności włókna węglowego są różne w zależności od wykonania czy raczej tego spieprzyć się nie da?
Klosiu Napisano 3 Października 2011 Napisano 3 Października 2011 Oczywiście że widelce karbonowe różnych producentów diametralnie się różnią, szczególnie te niskiej klasy od tych topowych. Szerokie spektrum, od sprężystości cegły , do całkiem ładnego tłumienia. To zależy od wielu czynników, ilości warstw karbonu, rodzaju żywicy, procesu wygrzewania. I myślę raczej że ten widelec jest raczej z tej pierwszej opcji. Wolałbym kupić jakiś stalowy widelec, skoro się nie różnią masą.
1987poli Napisano 3 Października 2011 Autor Napisano 3 Października 2011 Btw: zastanawiałem się jak coś może być szytwe i sprężyste. Wydawało mi się że coś sztywnego w ogóle nie będzie tłumić drgań. A tu takie cyrki. A może chodzi o częstotliwość tłumienia (drgania wysokiej częstotliwości nie są przenoszone a te o niskiej częstotliwości są?).
Klosiu Napisano 3 Października 2011 Napisano 3 Października 2011 Bo sztywna rama jest sztywna w płaszczyźnie poziomej, to znaczy nie chodzi (nie gnie się) na boki przy bardzo mocnym pedałowaniu. Rama wiotka "zawija" tyłem na przykład przy sprincie na stojąco, jest też mniej precyzyjna w sterowaniu. Jest to bardzo deprymujące i powoduje straty mocy, dlatego wszyscy chcą sztywnych ram. Natomiast w płaszczyźnie pionowej rama często pracuje, szczególnie karbon, i jest to bardzo pożądane, bo wybiera drobne nierówności. Oczywiście wybierane są tylko malutkie nierówności w asfalcie, nie należy spodziewać się cudów, choć w mojej szosówce czuję wyraźnie, jak karbonowy widelec się ugina przy wpadnięciu w dziurę.
Fenthin Napisano 3 Października 2011 Napisano 3 Października 2011 Jakoś nie chce mi się wręcz wierzyć, że to nie powlekany metal. Skoro mamy trzymać się podobnej półki cenowej, Mosso, cały z aluminium, waży w granicach 650-700g. I nie jest to widelec szosowy, a MTB. Do trekkinga też da się go założyć, ale trzeba mieć z przodu tarczę. Poza tym węgiel i stalowa sterówka? Kto w ogóle wpadł na taki pomysł? Osobiście odpuściłbym sobie takie wynalazki.
1987poli Napisano 3 Października 2011 Autor Napisano 3 Października 2011 Dzięki za krótki wykładzik Klosiu Fenthin- Alu będę omijał łukiem. Jeżdżę długie dystanse i bardzo męczyły by mi się nadgarstki. Poza tym Mosso nie założe bo mam 28'' i przywiązanie do V'ek. Teraz jednak zastanawiam się czy faktycznie nie kupić sobie po prostu stalowego widelca. Koszt mniej więcej 70złotych, czyli niemalże za darmo . Chciałem na karbon w remizie wyrywać, więc jeszcze po dumam . Nie jestem lamusem co koniecznie chce mieć karbon bo fajnie wygląda. Ale z drugiej strony trochę się już ucieszyłem na ten widelec. Wiecie jak to jest :/... PS. Dzięki za rzeczowe posty.
lajtspid Napisano 4 Października 2011 Napisano 4 Października 2011 jednak karbon to karbon. Tłumi swoje. Czy ja wiem. Maiłem podobny chiński widelec (karbonowe golenie, aluminiowa korona i rura) w przełajówce. Lepsze, zauważalne podczas jazdy tłumienie daje założenie grubszej gumy i minimalne obniżenie ciśnienia. Albo nawet nawinięcie na kierownicę dwóch owijek. Taki karbon fajnie wygląda i tyle.
1987poli Napisano 4 Października 2011 Autor Napisano 4 Października 2011 No to daję sobie spokój. Słyszałem też, że takie widelce mogą się zwyczajnie złamać pod ciężarem zawodnika (te kiepskie). A to mnie już przeraża .
1987poli Napisano 5 Października 2011 Autor Napisano 5 Października 2011 Mam jeszcze jedno pytanie. Mianowicie na Allegro znajdują się używane częsci rowerowe w tym używne widelce karbonowe. Sprzedający pisze, że są w b. dobrym stanie. Nie mam jednak pewności czy np. jeśli widelec taki zaliczył wywrotkę może być uszkodzony wewnątrz? Nie żebym był taki nieufny ale sprzedający ma przynajmniej dwa widelce, więc przypuszczam, że to handlarz i może nie mieć pewłnych informacji na temat historii produktów dodam jeszcze linki z ofertami http://allegro.pl/widelec-empella-cross-trekking-full-carbon-28-i1836026353.html http://allegro.pl/widelec-kinesis-lite-carbon-series-28-cross-i1836026563.html
Fenthin Napisano 5 Października 2011 Napisano 5 Października 2011 Może. Tak to już jest z węglem, że na pierwszy rzut oka nie da się nic ocenić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.