Dokładnie,nawet jeżeli znasz swój rozmiar to lepiej przymierzyć przed zakupem. Za mały kask,to też mniejszy komfort podczas jazdy. Odczuwasz ucisk w okolicach skroni,a nie jest to wskazane.
[Kask] Czy może być lekko ciasny?
Started By laskovy, wrz 09 2011 18:20
28 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 12 wrzesień 2011 - 15:41
Rowery
Napisano 12 wrzesień 2011 - 16:11
Ja w ogóle jakiś dziwny jestem - mierzyłem dzisiaj w sklepie Meridę Element M/L i ta jest znowu lekko za duża... Chyba po prostu wyrżnę troszkę pianki z tego pasa i będzie git
Napisano 14 wrzesień 2011 - 14:57
Jeżeli jeszcze nie wyciąłeś, to lepiej nie wycinaj.
Weź do ręki łyżkę do zupy, nagrzej ją nad gazem, i w ten piękny sposób wymodeluj. Będzie o wiele ładniej niż przy "wyrżnięciu" nożem, a do tego nie uszkadzasz tak bardzo struktury materiału
Weź do ręki łyżkę do zupy, nagrzej ją nad gazem, i w ten piękny sposób wymodeluj. Będzie o wiele ładniej niż przy "wyrżnięciu" nożem, a do tego nie uszkadzasz tak bardzo struktury materiału
Napisano 14 wrzesień 2011 - 17:25
Wyrżnąłem. Z łyżką by nie przeszło, bo to nie była pianka tylko taka miękka guma. Ale leży teraz idealnie.
Napisano 14 wrzesień 2011 - 21:19
W przyszłości można sprzedać na allegro. Zawsze tak robię, jak kupię coś nie w rozmiarze.
Rowery
Napisano 15 wrzesień 2011 - 05:44
1, Na zdjęciach nie widać, co takiego chcesz "modelować" (czytaj: przycinać). Jeżeli obiekt przeznaczony do operacji to główna część kasku, nie ruszałbym tego. Zresztą - opaska nie jest chyba aż tak wiotka, żeby idealnie dopasować się do kształtu głowy, jeżeli została wymodelowana według formy, która Tobie nie odpowiada...
2. Zamawianie kasku na zasadzie "bo ten pasuje według danych katalogowych", "jest ładny" lub "jest uniwersalny", nie ma najmniejszego sensu. Podobnie jak Fenthin, również przymierzyłem bardzo wiele kasków. Zachęcony dobrymi opiniami, chciałem kupić Giro Indicator... skończyło się na przymierzeniu niemal całego asortymentu Giro i Bella - i nic nie pasowało na moją głowę. Pomogła dopiero przymiarka Uvexa. Tak więc - nim kupisz kolejny kask w sklepie internetowym czy na alledrogo, przejdź się do sklepu i poszukaj czegoś, co naprawdę będzie Ci pasować.
2. Zamawianie kasku na zasadzie "bo ten pasuje według danych katalogowych", "jest ładny" lub "jest uniwersalny", nie ma najmniejszego sensu. Podobnie jak Fenthin, również przymierzyłem bardzo wiele kasków. Zachęcony dobrymi opiniami, chciałem kupić Giro Indicator... skończyło się na przymierzeniu niemal całego asortymentu Giro i Bella - i nic nie pasowało na moją głowę. Pomogła dopiero przymiarka Uvexa. Tak więc - nim kupisz kolejny kask w sklepie internetowym czy na alledrogo, przejdź się do sklepu i poszukaj czegoś, co naprawdę będzie Ci pasować.
Napisano 15 wrzesień 2011 - 06:24
Nie wiem, ale kolega chyba najwyraźniej nie czyta całego wątku - napisałem już, że przyciąłem dwa paski szarej gumy po bokach. Guma ta znajduje się między plastikową opaską a pianką kasku - pianka jest nienaruszona. Kask teraz leży idealnie. Inna sprawa, że kask musi się również podobać (najważniejsze żeby pasował oczywiście), a żaden kask MTB z dolnej półeczki cenowej mi nie podchodzi - za dużo pianki w okolicach potylicy (w sensie - kask jest za długi). Co do kupowania na allegro i poprzez Internet - wybaczcie, ale mam w okolicy jakieś 5-6 sklepów rowerowych, różnych: dużych, małych i asortyment ich jest skromny.
Napisano 15 wrzesień 2011 - 06:36
za dużo pianki w okolicach potylicy (w sensie - kask jest za długi)
Schwefel photoblog
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
Napisano 15 wrzesień 2011 - 06:41
Może i mają dłuższy ale nie nachodzą na potylicę (przynajmniej nie te które mierzyłem). Mój nachodzi, aż do szyi. I nie wyglądam w nim jak Alien