Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[Kask] Czy może być lekko ciasny?

28 odpowiedzi w tym temacie

#1 laskovy

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 31 postów
  • Imię:Tomasz

Napisano 09 wrzesień 2011 - 18:20

Kupiłem kask Rockrider SIX, rozmiar 57-59. Kupiłem go w Internecie - była okazja. Wiem, że zrobiłem źle, ale mając rozmiar głowy 58 myślałem że będzie dobry. Kask wchodzi mi na głowę, ale jest ciasny w okolicach skroni. Może tak ma być? To kask enduro. Nie wiem co robić - sprzedać go, próbować jakoś dopasować, jeździć w nim? Co doradzicie?

Rowery

• admin

#2 woolfik

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 1
  • 32 postów
  • Imię:Adam

Napisano 09 wrzesień 2011 - 18:40

Jeżeli kupiony w sklepie, z paragonem, to kupując zdalnie masz ustawowe 10 dni na zwrot niezniszczonego towaru. Bo po co się frustrować?

#3 psycho

Amator

• Użytkownik
  • Reputacja: 6
  • 91 postów
  • Imię:Łukasz
Garaż Rower

Napisano 09 wrzesień 2011 - 18:57

Wyświetl postUżytkownik woolfik dnia 09 wrzesień 2011 - 18:40 napisał

Jeżeli kupiony w sklepie, z paragonem, to kupując zdalnie masz ustawowe 10 dni na zwrot niezniszczonego towaru. Bo po co się frustrować?

Według przepisów jeśli było to kupione przez "Kup teraz" masz prawo zwrotu/wymiany, natomiast jeśli była to licytacja to z tego co wiem nie ma przymusu aby sprzedający przyjął zwrot. (oczywiście jeśli było to Allegro) :P
Jeśli kask jest za ciasny to będzie Ci po prostu niewygodnie więc ja bym próbował wymienić lub zwrócić.

Użytkownik psycho edytował ten post 09 wrzesień 2011 - 18:58

#4 tysia87

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 2
  • 104 postów

Napisano 09 wrzesień 2011 - 19:13

Wyświetl postUżytkownik psycho dnia 09 wrzesień 2011 - 18:57 napisał

Według przepisów jeśli było to kupione przez "Kup teraz" masz prawo zwrotu/wymiany, natomiast jeśli była to licytacja to z tego co wiem nie ma przymusu aby sprzedający przyjął zwrot. (oczywiście jeśli było to Allegro) :P
Jeśli kask jest za ciasny to będzie Ci po prostu niewygodnie więc ja bym próbował wymienić lub zwrócić.
Zwrócić można w ciągu 10 dni tylko i wyłącznie jeżeli zostało to kupione od firmy jeżeli od osoby prywatnej to sprzedający nie musi się na to zgodzić i nie ważne czy jest to kupione Kup teraz czy licytacja....
@laskovy spróbuj wymienić na pasujący albo oddać może się osoba sprzedająca zgodzi, ale nie musi :/

#5 tobo

Stary wyjadacz

• Elita
  • Reputacja: 217
  • 8007 postów
  • Imię:Tomek

Napisano 09 wrzesień 2011 - 19:24

1. Kask powinni przyjąć - to chyba korzyść z zakupów internetowych.
2. Na przyszłość: kaski miewają różny kształt skorupy wewnątrz, poza tym też różną głębokość. Oznacza to że w teorii może pasować co do rozmiaru a realnie zupelnie nie. Przez internet kupiłbym tylko kask który zmierzyłem czyli po wizycie w stacjonarnym sklepie, lub taki który zmierzyłem np u kogoś znajomego.
3. Duży problem ze spasowaniem głowy i kasku można mieć jeśli jesteś na granicy rozmiarów. Ja tak miałem np z kaskiem giro switchblade - rozmiar M był płytki i właściwie przyciasny a L luźny i na granicy ściągnięcia klamer.
blue ptak is back!!! :)

http://www.pinkbike.com/photo/5249152/

Rowery

• admin

#6 laskovy

Świeżak

• Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 09 wrzesień 2011 - 19:29

Zwrot odpada - kupiłem od osoby prywatnej, ewentualnie mogę go sprzedać. Noszę go teraz i nie jest źle (poza tym, że wyglądam jak kretyn chodząc w nim po domu :P) Zamierzam go ponosić przez jakąś godzinę i zobaczę czy mnie będzie baniak bolał ;) Problemem w kasku jest opaska dopasowująca - z tyłu jest luźna a przy skroniach jest ciasna. Natomiast sama skorupa w środku pasuje idealnie, nawet jest lekki luz.

#7 tysia87

Pro

• Użytkownik
  • 104 postów

Napisano 09 wrzesień 2011 - 19:36

Na Twoim miejscu pochodziłabym po sklepach i po przymierzała kilka modeli i w tedy jak już dopasujesz zamówiła na np.: alledrogo. Ja tak często robię i nigdy złej rzeczy (czyt. niedopasowanej ) nie kupiłam.

#8 laskovy

Świeżak

• Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 09 wrzesień 2011 - 19:56

Ale ten... jest jedyny w swoim rodzaju, jest przepiękny (i się sobie w nim podobam :P ) Oczywiście jak będzie niewygodny to go sprzedam a kupię coś innego.

To ten Casques adultes OFFRES PRIVILEGE B'TWIN CLUB Casque Sport SIX BTwin.com

Użytkownik laskovy edytował ten post 09 wrzesień 2011 - 19:58

#9 laskovy

Świeżak

• Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 10 wrzesień 2011 - 09:53

Raczej nic z tego nie będzie - ucisk na skronie jest dosyć denerwujący i przeszkadzający. Poza tym kask ma dziwną linię - zaczyna się tuż nad brwiami co utrudnia noszenie okularów. Oj coś chyba w tej Francji źle rozumieją rozmiar głowy... :(

#10 Zazi

Pro

• Użytkownik
  • 102 postów
  • Imię:Dawid

Napisano 10 wrzesień 2011 - 11:07

PerformanceBikes - YouTube tu masz link jak dobrać kask. Może następnym razem Ci się przyda :P

Użytkownik Zazi edytował ten post 10 wrzesień 2011 - 11:10

#11 laskovy

Świeżak

• Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 10 wrzesień 2011 - 11:11

Tak jak napisałem powyżej - kask kupiłem jako używany (chociaż nie był noszony, ale nie ma po prostu paragonu) od osoby prywatnej.

#12 michuuu

Master

• Użytkownik
  • Reputacja: 92
  • 2075 postów

Napisano 10 wrzesień 2011 - 11:30

Ciasny kask to jak chodzenie w za małych butach. Sprzedaj, kup taki który możesz przymierzyć.
Rozmiarówki producentów niestety się różnią.

Użytkownik michuuu edytował ten post 10 wrzesień 2011 - 11:31

#13 laskovy

Świeżak

• Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 10 wrzesień 2011 - 11:36

Sprzedaję go i decyduję się na ten Madbike. Wysyłkowy sklep rowerowy. Rower, sport, hobby, rekreacja. - Kask MERIDA ELEMENT BLACK M/L 55-61cm. Potrzebuję kask w miarę uniwersalny - do MTB i do szosy, myślę że ten będzie w sam raz. Tyle, że nigdzie nie ma koloru czarnego w rozmiarze L/XL... :(

#14 michuuu

Master

• Użytkownik
  • 2075 postów

Napisano 10 wrzesień 2011 - 11:51

Taki?
Kask ELEMENT - BLACK

#15 laskovy

Świeżak

• Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 10 wrzesień 2011 - 13:14

Taki, ale nie wiadomo czy rozmiar M jest dostępny. Wysłałem zapytanie. Dzięki :)

No i niestety rozmiarów M (tak jak gdzie indziej) nie ma :( Zastanawiam się nad lekkim "przystosowaniem" mojego obecnego kasku. Nacisk na czaszkę odbywa się w miejscu, gdzie przy czole ta plastikowa opaska zaczyna stykać się z tą szarą pianką, po lewej i po prawej stronie na odcinku mniej więcej 1,5 cm. Może tą piankę "wymodelować"? Może troszkę jej wyciąć? Co sądzicie?

Dołączona grafika

#16 michuuu

Master

• Użytkownik
  • 2075 postów

Napisano 10 wrzesień 2011 - 14:19

A Ty nie potrzebujesz L/XL zamiast M?

#17 laskovy

Świeżak

• Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 10 wrzesień 2011 - 14:30

Ja mam rozmiar między 57 a 58, problem w tym, że mam kwadratowy łeb i ten kask mnie ciśnie w kości powyżej skroni. Ten kask jest w rozmiarze L.

Użytkownik laskovy edytował ten post 10 wrzesień 2011 - 14:30

#18 michuuu

Master

• Użytkownik
  • 2075 postów

Napisano 10 wrzesień 2011 - 14:35

No ale M jest mniejsze od L/XL.:whistling:

#19 laskovy

Świeżak

• Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 10 wrzesień 2011 - 19:52

No wiem, ale... kask który mam jest L. Rozumiem, że pytasz o kask Meridy, który jest M, ale M w Meridzie to 55-61, więc się mieszczę :P No ale powracając do tematu - co myślicie o lekkiej "przeróbce" mojego obecnego kasku?

Użytkownik laskovy edytował ten post 10 wrzesień 2011 - 19:54

#20 Fenthin

Master

• Użytkownik
  • Reputacja: 127
  • 2450 postów
  • Imię:Rafał
Garaż Rower

Napisano 10 wrzesień 2011 - 19:55

Mieścić się możesz, ale wiesz ile kasków przymierzyłem zanim kupiłem ten właściwy? Mniejsza o liczby. Takie rzeczy jak kask czy buty BEZWZGLĘDNIE TRZEBA przymierzyć przed zakupem.

Użytkownik Fenthin edytował ten post 10 wrzesień 2011 - 19:55