Napisano 15 sierpień 2011 - 19:29
Na wstępie chciałem wszem i wobec ogłosić że wiem z jakim ryzykiem wiąże się jazda w słuchawkach, ale jeśli jeżdżę sam w górach to nie robi mi to zbytniej różnicy.
Otóż potrzebuję słuchawek NAUSZNYCH, koniecznie takich, które zmieściłyby mi się pod kask rowerowy. Do tej pory miałem Koss Porta Pro i one były genialne, ale nie zdążyłem sprawdzić czy wejdą mi wygodnie roazem z kaskiem na głowę, wysłałem na gwarancję i zostały mi tylko pieniądze po nich.
Mój budżet to ok 150zł. Liczy się wygoda, żeby się na głowie trzymały i weszły pod kask, no i jakość dźwięku.
Moje typy: - właśnie Koss Porta Pro
- Koss Sporta Pro (ze składanym pałąkiem do tyłu tylko czy się trzymać bedzie?)
- AKG K 412 P
- AKG K 414 P
- AKG K 416 P
- Sennheiser PX 100
Macie doświadczenie z tymi słuchawkami? A może z innymi?
Pozdrawiam, Michał
Rowery
Napisano 16 sierpień 2011 - 10:41
Ewentualnie jeszcze możesz popatrzeć te Sennheiser pmx 70.
Napisano 16 sierpień 2011 - 11:23
Nausznych nie używałem, akurat w moich pałąk nie grał z kaskiem (i myślę, że takie słuchawki, jak podałeś, nie będą wygodne z kaskiem), ale mam doświadczenie z takimi, jakie podał nanek3, czyli dousznymi. Jedyna zaleta jest taka, że można z nimi jeździć po mieście, ponieważ przy normalnej głośności słychać dobrze otoczenie. Wady - otoczenie słychać w równym stopniu, co muzykę i "odłuchowo" wypadają blado w porównaniu z dokanałowymi, wypadają z ucha mimo pałąka.
Aha, nie przesadzaj z przywiązywaniem zbyt dużej wagi do jakości dźwięku, podczas jazdy będziesz się znacznie mniej koncentrował na "niuansach" niż siedząc lub nawet idąc. Co nie znaczy, że warto kupować słabe słuchawki.
Napisano 17 sierpień 2011 - 09:26
sam uzytkuje takie sony, ale nie polecam, bo graja zalosnie, a koszt...szkoda gadac
Napisano 17 sierpień 2011 - 12:58
Generalnie, największy problem to odgłosy jazdy, wiatr i przesuwanie się słuchawek - trudno jest pogodzić to ze słuchaniem muzyki, szczególnie jeśli chce się być jeszcze w pełni świadomym otoczenia.
Chociaż nie słuchałem jeszcze takich właśnie większych nausznych słuchawek (nie izolujących), chętnie bym spróbował. Ale wydaje mi się, że będzie niewiele lepiej niż ze zwykłymi dousznymi.
Użytkownik kosa23 edytował ten post 17 sierpień 2011 - 12:46
Rowery
Napisano 05 wrzesień 2011 - 06:08
A uczucie jak nagle TIR ciebie wyprzedzi w bliskiej odległości jest okropne.
Ja od zawsze używam słuchawek dousznych, najlepiej z regulacją głośności .
Teraz słucham MP3 lub Radia z telefonu ale też na dousznych
Napisano 09 luty 2012 - 18:14
W moim przypadku problem ze znalezieniem odpowiednich słuchawek jest o tyle większy, że:
- standardowe słuchawki douszne w trakcie jazdy mi wypadają (takie koślawe uszy mam i nic nie poradzę
- słuchawki dokanałowe za bardzo odcinają od rzeczywistości a jeżdzę również po mieście.
- słuchawki z pałąkiem za ucho odpadają ze względu na jazdę w okularach więc zaczepić o ucho nic więcej się nie da.
- słuchawki z pałąkiem na głowę odpadają w związku z nazwą tematu.
Czy ktoś widział/użytkował coś co nadało by się dla mnie?
Z góry dziękuję za info
Napisano 09 luty 2012 - 20:46
Użytkownik Franio edytował ten post 11 luty 2012 - 08:50
Ortografię poprawiłem, ale nad interpunkcją to już sam musisz popracować..
Napisano 09 luty 2012 - 21:09
Napisano 10 luty 2012 - 08:00
Ja bym się poważnie zastanowił nad słuchawkami dokanałowymi, które są dobre bo nie wypadająOstatnio z uszu nawet takich koślawych jak moje
Kolarstwo to jedna z najtrudniejszych dyscyplin sportu. Nawet najgorszy kolarz jest wciąż wybitnym sportowcem...
...Nadjeżdzają znienacka. Zawsze cicho, zawsze szybko. Atakują człowieka przyzwyczajonego do zwracania uwagi na odgłsy jezdni. Budzą popłoch, bo dokąd uciekać z ... chodnika. Rowerzyści
Napisano 10 luty 2012 - 17:17
Obecnie korzystam z nokiowskich, które dostałem wraz z telefonem i nie jest źle.
Choć na rowerze nie jeżdżę w słuchawkach, a jeśli już to tylko z jedną.
Jazda po mieście i słuchanie muzyki jest zbyt ryzykowne, jadąc z kimś niegrzeczne, a jadąc po lesie lub górach wolę się rozkoszować ciszą i dźwiękami natury:)
Napisano 10 luty 2012 - 17:36
Jeśli chodzi o jakość dźwięku, to w cenie, w której można je kupić, ciężko znaleźć coś lepszego.
Ride life. Ride Giant.