[kultura jazdy] pozdrowienia na drodze
Napisano 22 sierpień 2010 - 21:27
Na wstępie się pragnę się przywitać - pozdrawiam wszystkich.
Wracając do meritum: jeżdżę od niespełna roku i jak do tej pory miałem więcej wspólnego z motocyklami, gdzie bardzo popularne było pozdrawianie się nawzajem kierowców (oczywiście były wyjątki, gdzie osoba prowadząca jakiegoś sporta w hawajskie koszulce i spodenkach nie oddawała pozdrowienia). Mnie taki nawyk wszedł w krew i widząc nadjeżdżającego z naprzeciw / omijanego rowerzystę pozdrawiam go podnosząc dłoń, ale większość nie zwraca uwagi na to.
Moje pytanie brzmi: czy istnieje wśród rowerzystów jakaś forma pozdrowienia, czy też pozdrawiają się tylko swoje grupy między sobą (np. kolarze).
Pozdrawiam Janusz
Rowery
Napisano 22 sierpień 2010 - 21:39
Napisano 22 sierpień 2010 - 21:52
a z tym ze osoby bez kasku nie zwracaja uwagi na takie pozdrowienia to prawda, zreszta takim od pewnego czasu to nawet nie macham
Napisano 22 sierpień 2010 - 21:54
Napisano 22 sierpień 2010 - 21:59
Ale tak bardziej serio jest tak, że pozdrawianie nie zależy od ubioru. Mijam masę ludzi w ciuchach (i w kaskach) za łączną kwotę większą niż niektóre rowery, którzy na pozdrowienie reagują jak bym chciał od nich myto za jazdę (zdziwienie ogólnie). Sporo ludzi w mieście nie pozdrawia z prozaicznego powodu - jak by mieli pozdrawiać każdego mijanego rowerzystę to by w zasadzie mogli jechać non-stop z ręką w górze. Co innego na szlaku.
Ja przyjąłem zasadę pozdrawiania w poniedziałki, środy i piątki. No i w weekendy na trasie innej niż miejska. Resztę dni pozostawiam dla innych, niech mnie też ktoś pozdrowi ;-)
Rowery
Napisano 22 sierpień 2010 - 22:05
Pozdrawiam
Napisano 23 sierpień 2010 - 11:08
i pozdrawiam rowerzystów, którzy wyglądają na umiejących jeździć choć trochę. wygląd to kwestia względna, np. jak widzę zupełnie nie-pro ubranego gościa pedałującego z wysoką kadencją to pozdrawiam bo to z reguły oznacza, że umie jeździć
wczoraj wracając z Serocka pozdrowiłam grupkę chłopaków na ścinarkach (ciuchy pro ale bez kasków) i tylko jeden odmachał a jeden skinął głową... reszta być może nie zwróciła uwagi
jadących zygzakiem nie pozdrawiam, choćby nie wiem jak pro wyglądali
Napisano 23 sierpień 2010 - 11:43
Napisano 23 sierpień 2010 - 12:16
nigdy jeszcze mi sie tak nie zdarzyło żeby koleś ukrywał zdziwienie lub nie odmachnął..
Użytkownik Odi edytował ten post 25 sierpień 2010 - 20:01
Napisano 24 sierpień 2010 - 20:52
Inna rzecz, że mnie, podobnie jak koledze kilka postów wyżej, ręka by odpadła, gdybym miał każdemu w Krakowie machać.
Napisano 24 sierpień 2010 - 21:09
Napisano 24 sierpień 2010 - 21:12
Użytkownik Krzysieek dnia 24 sierpień 2010 - 20:52 napisał
Inna rzecz, że mnie, podobnie jak koledze kilka postów wyżej, ręka by odpadła, gdybym miał każdemu w Krakowie machać.
Dlatego w mieście się nie macha
Fragment autentycznej wiadomości, jaką dostałem przez PW na forum
Napisano 24 sierpień 2010 - 21:48
Napisano 24 sierpień 2010 - 21:55
Ja mam inny patent, wychylam lekko nadgarstek i palce do gory, ale slabo widac. To niestety nie zagle ze mozna spokojnie wymachiwać, aczkolwiek i na zaglach jak potrafi zawiac ladne 5-8B to lepiej trzymac siebie i rzeczy niz pozdrawiac.
Napisano 25 sierpień 2010 - 06:09
[11153g] Kross Level A2 by Crazyk - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa
Napisano 25 sierpień 2010 - 08:00
Napisano 25 sierpień 2010 - 09:29
Napisano 25 sierpień 2010 - 10:10
A, jest wyjątek - dzieci na rowerach w trasie z rodzicami zazwyczaj się uśmiechają, niektóre wołają z daleka dzień dobry. Rodzice... rodzice mają swój kawałek drogi do obserwowania i są tym bardzo zajęci.
Napisano 25 sierpień 2010 - 10:24
Użytkownik Krzysieek dnia 24 sierpień 2010 - 20:52 napisał
W mieście faktycznie sporo ludzi jeździ i trzeba by się namachać. Jednak kiedyś w deszczu jadąc w kierunku ronda Mogilskiego zostałe pozdrowiony przez innego rowerzyste
Darek
Napisano 25 sierpień 2010 - 10:29