Forum rowerowe

• Jesteśmyna

* * * * - 1 głosy

[amortyzator przód] Rock Shox Revelation 426 Air U-Turn 100-130

34 odpowiedzi w tym temacie

#1 dobry

Maniak

• Elita
  • Reputacja: 6
  • 586 postów
  • Imię:Łukasz

Napisano 18 wrzesień 2008 - 10:51

Po dwumiesięcznym służbowym pobycie w USA (i totalnym zaprzepaszczeniu kondycji i na szczęsice nieznaczym zwiększeniu masy tkanki tłuszczowej ciała) wróciłem do Polandii z nowym amortyzatorkiem RS'a. Model 2008. Ponieważ prawie nie widziałem żadnych informacji o nim tutaj na forum postanowiłem go przetestować.

Cena: 500$ - po przeliczeniu wyszło ok 1050 zł
Masa: wg producenta 1817g. Nie miałem okazji zważyć, ale realnie podejrzewam jakieś 1900g z manetką.
Kolor: Czarny matowy :-) ładniejszy niż ten biały błyszczący.

Pierwsze wrażenie i budowa
Po wyjęciu z pudła zrobił na mnie wrażenie - elegancko wykonany, ładny elektryzujący matowy kolor - wygląda jak anodyzowane alu, ładne naklejki, fajne aluminiowe gałki regulacji skoku i kompresji na goleniach, aluminiowe zakrętki zaworów komór i aluminiowe pokrętło tłumienia powrotu. Pierwsze wrażenie super :-)
Grube anodyzowane golenie, szare uszczelki, aluminiowa rura sterowa jako całość sprawiają wrażenie lżejszego niż wyglądają.
Po wyjęciu z pudła amortyzator poszedł do szafy na 1,5 miesiąca i czekał na przyjazd do Polski. W międzyczasie zaniosłem go do pobliskiego serwisu w celu przycięcia rurki sterowej.
Gwiazdki nie nabijałem, zamiast gwiazdki zdecydowałem się na o wiele cięsze rozwiązanie, ale z mojego punktu widzenia wygodniejsze - http://www.jensonusa.com/store/product/HS7...+Head+Lock.aspx
Postanowiłem poeksperymentować, trzeba być otwartym na nowe rozwiązania :-) A na masie mi nie zależy tak bardzo :-)

Montaż
Gdy tylko wróciłem zabrałem się za montowanie tego w rowerze. Po jako takich kombinacjach zbiłem bierznię steru ze starego Darta i nabiłem ją na RVL. Zamontowałem bez problemów. Ponieważ RVL nie ma bossów na V-ki, zakupiłem sobie komplecik Avid Juicy 7 185/160. Również za oceanem.

Przed zamontowaniem porównałem sobie wysokość amortyzatora z moim starym, po to, żeby wcześniej wiedzieć jak zmieni się geometria roweru. I niespodzianka! RVL jest równy z Dartem2 przy skoku ustawionym na ~120mm! Chodzi mi o odległość od osi koła do miejsca gdzie kończy się korona i osadzona jest rura sterowa. Zamontowałem amor, zamontowałem hamulce, skęciłem wszystko headlockiem i ... poszedłem spać :-)

Następnego dnia ustawiłem ciśnienie na zalecane dla mojej wagi (ważę 90kg) i postanowiłem czekać na polepszenie pogody, bo calutki tydzień padało.

Dzisiaj rano nie padało, możliwe że pokropi w dzień, ale postanowiłem mimo wszystko wybrać się do pracy rowerem. Moje wrażenia z pierwszych 14 km są takie:

Amortyzator pracuje świetnie - bardzo płynnie - jest sztywny, czuć to zdecydowanie w porównaniu do Darta2. Blokada działa, zostawiając kilka mm skoku. Ustawienia zalecane dla mojej wagi nie odpowiadają mi - będę musiał spuścić powietrze z pozytywnej albo dopompować negatywną. Jest trochę zbyt twardy i za mało wybiera. Zauważyłem, że negatywna jest sporo mniejsza niż pozytywna i możliwe że przy wykręcaniu pomki z wentyla więcej powietrza ubywa niż z pozytywnej.

Tak więc wracając do amortyzatora, będę musiał się jeszcze pobawić pompką, żeby ustawić tak jak chcę :-)

Napiszę jak już coś konkretnego pojeżdżę. Akurat wybieram się na rowerowy urlop więc mam nadzieję, że amor będzie miał okazję do wykazania się. Oczywiście będę pisać i informować o jego sprawowaniu.

Rowery

• admin

#2 tobo

Stary wyjadacz

• Elita
  • Reputacja: 217
  • 8004 postów
  • Imię:Tomek

Napisano 18 wrzesień 2008 - 11:44

po zazartej dyskusji na forum z czego ucieka powietrze przyznalem ze rzeczywiscie powietrze ucieka z wezyka a nie przez zawor z komory amora.
pompujac komore negatywną w granicach wartosci pozytywnej - lub wiecej - widelec si sie skurczy. komora pozytywna skroci wystającą czesc goleni. ja pompowalem obie wartosci równe ale nizsze niz fabrycznie podane
blue ptak is back!!! :)

http://www.pinkbike.com/photo/5249152/

#3 dobry

Maniak

• Elita
  • 586 postów

Napisano 18 wrzesień 2008 - 12:36

dzięki za rady. spróbuję równo, ale mniej. co do powietrza to faktycznie tak by było logicznie :-) a potem, przy podłączeniu pompki drugi raz ciśnienie się wyrównuje i wtłacza do wężyka :-) dopiero teraz mi to do głowy trafiło, heh

#4 wkamil

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 2
  • 231 postów
  • Imię:Kamil

Napisano 18 wrzesień 2008 - 13:05

Wyświetl postUżytkownik tobo dnia 18.09.2008, 12:44 napisał

po zazartej dyskusji na forum z czego ucieka powietrze przyznalem ze rzeczywiscie powietrze ucieka z wezyka a nie przez zawor z komory amora.
pompujac komore negatywną w granicach wartosci pozytywnej - lub wiecej - widelec si sie skurczy. komora pozytywna skroci wystającą czesc goleni. ja pompowalem obie wartosci równe ale nizsze niz fabrycznie podane

A jak takie ustawienie przeklada sie na prace amora?

#5 Robert

Stary wyjadacz

• Użytkownik
  • Reputacja: 10
  • 4968 postów
  • Imię:Robert

Napisano 18 wrzesień 2008 - 19:36

Im większe ciśnienie w komorze negatywnej tym amortyzator jest bardziej czuły na małe nierówności.

Ja zawsze mam w negatywnej komorze połowę tego co w pozytywnej. Po długich testach takie ustawienie najbardziej mnie zadowala ;)

Choć być może pojawią mi się kolejne kłopoty z tym amortyzatorem... nie zapeszam jednak. Może mu przejdzie.

Rowery

• admin

#6 wkamil

Maniak

• Użytkownik
  • 231 postów

Napisano 18 wrzesień 2008 - 22:54

Na codzien tez mam wyzsze cisnienie w komorze pozytywnej, tez mniej wiecej o polowe. Niemniej ja sie pytam, o ustawienie rownego cisnienia w obydwoch komorach :-) No nic, najwyzej jutro do pracy zapakuje pompeczke i pobawie sie w przewie na herbatke ;-)

#7 Robert

Stary wyjadacz

• Użytkownik
  • Reputacja: 10
  • 4968 postów
  • Imię:Robert

Napisano 20 wrzesień 2008 - 10:40

Zwracam honor ;) dziwnie pracował mi ten amor, ale mu przeszło ;)

#8 dobry

Maniak

• Elita
  • 586 postów

Napisano 29 wrzesień 2008 - 11:09

Pogoda mi się nie trafiła tam gdzie wziąłem rower na urlop i udało mi się przejechać jakieś 120 km, z czego jakieś 30% to asfalt a pozostałość to w miarę płaske twarde ubite i obfite w korzenie i zakręty ścieżki leśne. Trochę się pobawiłem z ustawieniami ciśnienia komór i najbardziej mi odpowiadało ustawienie ciśnienia na równi w obu komorach, lecz mniejszego niz zalecane. Napompowałem je dla osoby ważącej mniej więcej 75 kg wg zaleceń RS. I takie ciśnienie mi odpowada - amortyzator jest bardzo miękki, sag jest większy ale to właśnie mi odpowiada.

Bardzo mi odpowiada jak sztywny jest ten amortyzator. Zakręty pokonuje się o wiele wygodniej. Cały przód nabrał nowej sztywności. W ogóle komfort jazdy podniósł się wiele. Do tego Juicy7, które zastąpiły sd5 są rewelacyjne - w końcu nie bolą mnie dłonie od ściskania klamek na długich zjazdach.

na razie tyle. Przebieg 135 km, zadowolenie z pracy bardzo duże; trochę się pobawiłem pompką ale to też raczej za przyjemność uznać można :-)

#9 wkamil

Maniak

• Użytkownik
  • 231 postów

Napisano 29 wrzesień 2008 - 11:17

1. Mocno Ci sie skrocil widelec?

2. Jaki masz SAG przy takim ustawieniu?

#10 dobry

Maniak

• Elita
  • 586 postów

Napisano 07 październik 2008 - 08:50

Przy ustawieniu pozytywna == negatywna widelec się nie skrócił. Sag - przy amorze ustawionym na 115 wynosi jakie 25 - 30 mm. Ale sprawdzę dokładnie potem.

Przy okazji amortyzatorowi strzeliło kolejne 300 km, tym razem ze dwa razy w lasku wolskim i wyprawa do dolinek krakowskich i sprawił się bardzo dobrze. Jak na razie nic nie regulowałem od ostatnich ustawień. Blokada na podjazdach nieoceniona. Praca na zjazdach świetna. W końcu mam lepszą kontrolę nad tym gdzie przednie koło jedzie. Z większą pewnością siebie zjeżdżałem w miejscu gdzie z dartem2 leżałem dwa razy na glebie. O wiele zwiększyła się precyzja sterowania.

Jeszcze przed zimą zawiozę go do serwisowania. Opiszę wtedy co w nim panowie znaleźli i jak zachowuje się po serwisie.

#11 wkamil

Maniak

• Użytkownik
  • 231 postów

Napisano 07 październik 2008 - 09:25

Wyświetl postUżytkownik dobry dnia 7.10.2008, 09:50 napisał

Przy ustawieniu pozytywna == negatywna widelec się nie skrócił. Sag - przy amorze ustawionym na 115 wynosi jakie 25 - 30 mm. Ale sprawdzę dokładnie potem.
Hmm, to ciekawe, u mnie sie zawsze skraca, tak powyzej 50 psi - niezaleznie od cisnienia w komorze pozytywnej.

#12 tobo

Stary wyjadacz

• Elita
  • Reputacja: 217
  • 8004 postów
  • Imię:Tomek

Napisano 07 październik 2008 - 10:18

w uzywanym przeze mnie skok przy rownym cisneniu obu komor wynosil jakies 129/128 mm.
blue ptak is back!!! :)

http://www.pinkbike.com/photo/5249152/

#13 wkamil

Maniak

• Użytkownik
  • 231 postów

Napisano 07 październik 2008 - 10:22

Ale jak liczyles skok?

#14 dobry

Maniak

• Elita
  • 586 postów

Napisano 07 październik 2008 - 10:51

Amortyzator ma pokazaną podziałkę i wartości 100 115 i 130 mm.

Ja sprawdziłem czy nie straciłem skoku w następujący sposób:
Pokrętło regulacji skoku na max.
Napis na rurze pokazuje 130 wyraźnie, do tego próbowałem wyciągać jeszcze amor, czy może nie da się więcej - nie dało się. ALE robiłem to w powietrzu. Postawiony rower na ziemi ugina amor, pewnie na ten milimetr właśnie :-)

ps. ja jeżdżę z ustawionym cały czas na 115 mm - jak dla mnie najbardziej optymalne ustawienie

#15 wkamil

Maniak

• Użytkownik
  • 231 postów

Napisano 07 październik 2008 - 11:02

No ale te podzialki to sie jakos nie bardzo maja do rzeczywistosci. Albo ja cos zle licze :-) W kazdym razie teraz przykladam linijkie do sprzeta ktory stoi u mnie w pracy w pokoju i amor jest wykrecony maksymalnie  (ale juz po skroceniu) i ledwo widac "130" - liczac od tego punktu do korony wychodzi 135 mm. Wiec jak to jest z tym skokiem "130" odkad dokad to liczyc?

Ile dokladnie psi wcisnales? Napisales ze dla 75 kg, ale ile dokladnie?

#16 Schwefel

Loża szyderców

• Admin
  • Reputacja: 270
  • 11482 postów
Garaż Rower

Napisano 07 październik 2008 - 11:22

A jak sobie to wyobrażałeś? Przy twoim założeniu, że przy skoku 130mm golenie wystają na 130mm korona uderza w golenie dolne i masz po amorze. Zawsze jest te kilka mm zapasu.
Schwefel photoblog

"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

#17 wkamil

Maniak

• Użytkownik
  • 231 postów

Napisano 07 październik 2008 - 12:01

Chyba raczej dobre kilkanascie mm, bo u mnie "na ta chwile" amor jest skrocony juz dobry centymetr, a miarka pokazuje 135 mm. Pytanie moje jest nastepujace, dlaczego u mnie amor sie skraca, a u kolegow nie. U mnie po napompowaniu komory negatywnej do powiedzmy 90 psi skroci sie leko o 2 cm i powtarzam, niezaleznie od tego czy w komorze pozytywnej jest wiecej czy mniej czy tyle samo psi.

#18 dobry

Maniak

• Elita
  • 586 postów

Napisano 07 październik 2008 - 13:35

Ponieważ już minęły ze 2 tygodnie jak pompowałem (może więcej) nie pamiętam dokładnie ale chyba to było ok 125 psi do pozytywnej i negatywnej, albo 130. Tak jak mówię, nie pamiętam. W każdym razie nie tracę skoku. Próbując "wyciągnąć" bardziej dolne golenie nie dam rady. Czyli amor się nie skraca sam z siebie. Te podziałki które tam są na goleni, są jak najbardziej prawdziwe.

#19 wkamil

Maniak

• Użytkownik
  • 231 postów

Napisano 07 październik 2008 - 14:04

To powiedz ile u ciebie jest mm liczac od grubej kreski ponizej liczby 130 - tej na ktorej jest napis "mm" do korony goleni.

#20 dobry

Maniak

• Elita
  • 586 postów

Napisano 10 październik 2008 - 09:27

O, nie miałem czasu zajrzeć tu przez kilka dni. Zmierzę dzisiaj i powiem. Przy okazji zmierzyłem sobie jakiś czas temu sag - mam w tej chwili 24mm sagu.