Nie mam pomysłu co z nimi zrobić. Zaraz zwariuję...
[hydrauliczne LX] odpowietrzanie hydraulików, uzupełnianie poziomu oleju
Napisano 03 sierpień 2008 - 21:09
Nie mam pomysłu co z nimi zrobić. Zaraz zwariuję...
Rowery
Napisano 04 sierpień 2008 - 09:36
A poza tym oznaką zapowietrzenia jest wyraźna miękkość klamki po zetknięciu zacisków z klockami. Należy wziąć poprawkę na to, że Shimano w porównaniu z innymi hamulcami mają to do siebie, że są miękkie na końcu skoku.
Napisano 04 sierpień 2008 - 10:05
Jeszcze tylko wysmażę klocki w piekarniku i tarcze acetonem odtłuszczę i powinno być ok
Napisano 04 sierpień 2008 - 10:21
Napisano 04 sierpień 2008 - 10:31
Ja osobiście już się obawiałem o przecieki przy klamce, kumpel od którego miałem brać AeroShell Turbine Oil 3, odradził mi ten olej, wyczytał że jest żrący, nie chciałbym uszczelek zniszczyć a przy XTR-ach jest to dość znany problem. Sam już nie wiem co zrobić, chyba będę kupował oryginalny olej.
Rowery
Napisano 04 sierpień 2008 - 10:37
Ale stary płyn wyciągnąłem przez odpowietrznik i w strzykawce było trochę takich jakby `fusów`.
Napisano 04 sierpień 2008 - 10:52
Używał może ktoś DOT 5 silikonowy płyn hamulcowy, warto sie tym zainteresować?
Napisano 04 sierpień 2008 - 11:00
Hmm a doty nie są żrące?
Napisano 04 sierpień 2008 - 11:15
Napisano 04 sierpień 2008 - 12:15
Podejrzewam to przeciekanie jest spowodowane stosowanie żrących płynów, trzeba wykluczyć właśnie te żrące.
Napisano 04 sierpień 2008 - 12:43
Co do różnicy w pracy klamki hamulca tylnego i przedniego to również tak mam i większość hamulców, z którymi miałem styczność tak ma. Najpewniej wynika to właśnie z trudności odpowietrzenia długiego przewodu jak i tego, że długi przewód się łatwiej odkształca, pęcznieje itp.
Co do pocenia się zbiornika, to zauważyłem po odpowietrzaniu następujące zjawisko:
Zalałem, działa, przykręcam dekiel od zbiornika, wycieram klamkę z oleju i w szczelinie pomiędzy deklem a zbiornikiem zostało trochę oleju (wiadomo, ciężko go stamtąd zebrać) i jak naciskam na klamkę to właśnie ten olej lekko wypływał. To jest związane ze wzrostem ciśnienia w zbiorniku, ale jeśli jest odpowiednio mocno skręcony to nie powinien to być olej z układu tylko właśnie jakieś resztki przelane.
Swoją drogą te śrubki na śrubokręt krzyżowy, którymi się przykręca dekiel zbiornika to jest jakiś poroniony pomysł.
Napisano 24 maj 2009 - 14:08
Napisano 24 maj 2009 - 15:26
-klamka ustawiona równolegle
-Nakładam wężyk na śrubę na zacisku
-odkręcam odpowietrznik na klamce
-odkręcam śrubę na zacisku
-Przepompowuje 2 strzykawki Dot4, jednocześnie odbierając strzykawką to co się przeleje przy odpowietrzniku na klamce, stukam w przewody...
-zakręcam odpowietrznik i śrubę przy zacisku
-ściągam wężyk
Klamka gumowata
Poradziłem sobie w dość kłopotliwy i niekonwencjonalny sposób, rozkręcając zbiornik wyrównawczy i odbierając z niego płyn, równocześnie uzupełniając go poprzez zacisk, odpowietrzyłem hamulce idealnie. Nie muszę jednak chyba mówić, że zarówno ja jak i rower był cały upaćkany dotem, a jeszcze tył muszę odpowietrzyć...
Czy jedynym sposobem w tym przypadku jest zakup w pełni szczelnego zestawu do odpowietrzania? Hamulce firmy Hayes.
Pozdrawiam
Napisano 24 maj 2009 - 20:18
Użytkownik Miecho87 dnia 4.08.2008, 12:43 napisał
Dokładnie, ja za pierwszym razem lekko przejechałem krzyże... ;/
Napisano 25 maj 2009 - 08:03
Napisano 25 maj 2009 - 20:02
Użytkownik KANCLERZ111 dnia 25.05.2009, 05:35 napisał
Pozdrawiam
Napisano 26 maj 2009 - 15:23
Użytkownik KANCLERZ111 dnia 25.05.2009, 05:35 napisał
Dzięki za odpowiedź, pozdro...
Użytkownik nevermind dnia 25.05.2009, 20:02 napisał
Pozdrawiam
Ale mówimy o Shimano... ;]
Napisano 26 maj 2009 - 21:30
Napisano 27 maj 2009 - 18:31
Nie odpowietrzałem jeszcze hampli w rowerze, natomiast robiłem to wielokrotnie w samochodzie. Do tego nie potrzeba nowego płynu (no chyba że wymieniamy, a nie tylko odpowietrzamy) strzykawek itp. W warsztacie samochodowym taka metoda nazywa się "pompuj, trzymaj".
Potrzebne graty:
Czysty pojemniczek na płyn
przezroczysty przewód gumowy średnicy odpowietrznika
płaski klucz 7 (z tego co pamiętam).
Dodatkowa ręka, choć sami powinniśmy dać rade.
Zdejmujemy kapturek z odpowietrznika zakładamy na niego przewód i prowadzimy go w dół do pojemniczka.
Pompujemy klamką, po tym przytrzymujemy i odkręcamy odpowietrznik, powinien popłynąć nam płyn.
Nadal trzymając klamkę zakręcamy odpowietrznik i od nowa pompujemy klamką. Dopóki w przewodzie od odpowietrznika będą się pojawiały pęcherze powietrza powtarzamy czynność. Płyn który wypompujemy z układu wlewamy z powrotem do zbiorniczka wyrównawczego.