Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[hydrauliczne LX] odpowietrzanie hydraulików, uzupełnianie poziomu oleju

• Nie możesz odpowiedzieć
156 odpowiedzi w tym temacie

#41 Nawrotek

Kombinator

• Użytkownik
  • Reputacja: 1
  • 1679 postów
  • Imię:Kuba

Napisano 03 sierpień 2008 - 21:09

No i dzisiaj postanowiłem odpowietrzyć LX'y ;/ Pytanie mam. Czy jest to wykonalne?! O ile przód już ładnie chodzi, o tyle tył jest aodpowietrzalny... :/ Cały czas prawa klamka ma duuużo dłuższy skok od lewej klamki. Próbowałem dobić strzykawką, to mi ją wywaliło i zalało całą tarczę i zacisk... Cilit bang poszedł w ruch i świetnie poradził sobie z odtłuszczeniem ;)

Nie mam pomysłu co z nimi zrobić. Zaraz zwariuję...

Rowery

• admin

#42 hudy

Stały bywalec

• Validating
  • Reputacja: 9
  • 980 postów
  • Imię:Hubert

Napisano 04 sierpień 2008 - 09:36

Ze względu na ułożenie pancerza w rowerze odpowietrzenie tylnego hamulca jest dużo bardziej czasochłonne. Trzeba dokładnie opukiwać pancerze żeby skłonić pęcherzyki powietrza do podróży w górę układu. Moim zdaniem hamulce najłatwiej odpowietrzać zdjęte z roweru. Klamkę zawieszamy na tyle wysoko żeby zacisk swobodnie zwisał nad ziemią. Powietrze ma wtedy prostą drogę do góry. Ważne jest też żeby pompując płyn klamką nie ściskać jej za mocno. Czasem zdarzy się, że dociskając klamkę do samej kierownicy wpuścimy do układu troszkę powietrza.

A poza tym oznaką zapowietrzenia jest wyraźna miękkość klamki po zetknięciu zacisków z klockami. Należy wziąć poprawkę na to, że Shimano w porównaniu z innymi hamulcami mają to do siebie, że są miękkie na końcu skoku.
Zostaliśmy kolarzami, bo droga jest naszym celem. Jazda do celu czyni z nas nieszczęśliwych kolarzy.

#43 Nawrotek

Kombinator

• Użytkownik
  • 1679 postów

Napisano 04 sierpień 2008 - 10:05

Dobra, po nocy samo się wyrównało :D Już jest ok, aczkolwiek przy śrubkach od pokrywy się klamka poci :/

Jeszcze tylko wysmażę klocki w piekarniku i tarcze acetonem odtłuszczę i powinno być ok :)

#44 hudy

Stały bywalec

• Validating
  • Reputacja: 9
  • 980 postów
  • Imię:Hubert

Napisano 04 sierpień 2008 - 10:21

Mi też się pociła. Po czasie jej przeszło. Raczej nie zauważyłem, żeby to miało wpływ na pracę.
Zostaliśmy kolarzami, bo droga jest naszym celem. Jazda do celu czyni z nas nieszczęśliwych kolarzy.

#45 worms

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 384 postów
  • Imię:Krzysiek

Napisano 04 sierpień 2008 - 10:31

Nawrotek, jest szansa że przestanie się pocić.
Ja osobiście już się obawiałem o przecieki przy klamce, kumpel od którego miałem brać AeroShell Turbine Oil 3, odradził mi ten olej, wyczytał że jest żrący, nie chciałbym uszczelek zniszczyć a przy XTR-ach jest to dość znany problem. Sam już nie wiem co zrobić, chyba będę kupował oryginalny olej.

Rowery

• admin

#46 Nawrotek

Kombinator

• Użytkownik
  • 1679 postów

Napisano 04 sierpień 2008 - 10:37

uszczelki są ok, po prostu odkryłem, że ten płyn musi się ułożyć i tyle. Klocki same przestały obcierać o tarczę... Magiczne zjawisko :)

Ale stary płyn wyciągnąłem przez odpowietrznik i w strzykawce było trochę takich jakby `fusów`.

#47 worms

Maniak

• Użytkownik
  • 384 postów

Napisano 04 sierpień 2008 - 10:52

I po jakim czasie takie objawy, kiedy ostatnio zmieniałeś płyn?
Używał może ktoś DOT 5 silikonowy płyn hamulcowy, warto sie tym zainteresować?

#48 Nawrotek

Kombinator

• Użytkownik
  • 1679 postów

Napisano 04 sierpień 2008 - 11:00

Hmm jakoś w czerwcu, ale płyn miał kolor różowy a nie żółty, więc musiał to być jeszcze stary shimano. Teraz układ jest zalany na nowo i myślę że będzie już ok. Jutro zrobię test bojowy na lokalnym torze freeridowym :)

Hmm a doty nie są żrące?

#49 pudeleQ

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 861 postów

Napisano 04 sierpień 2008 - 11:15

Tylko DOT 3,4 i 5.1 są żrące, DOT 5 jest na bazie silikonu.

#50 worms

Maniak

• Użytkownik
  • 384 postów

Napisano 04 sierpień 2008 - 12:15

Czyli DOT 5 można stosować z XTR-ami, które często przeciekają przy uszczelce, czy też jest ryzyko przeżarcia uszczelki? Jaki inny płyn, stosował ktoś LHM+ polecany producent Delphi? Czy komuś się zdarzyło przy stosowaniu tego płynu LHM, że później zaczęły przeciekać?
Podejrzewam to przeciekanie jest spowodowane stosowanie żrących płynów, trzeba wykluczyć właśnie te żrące.

#51 Miecho87

Master

• Elita
  • Reputacja: 52
  • 1986 postów
  • Imię:Mieszko

Napisano 04 sierpień 2008 - 12:43

Ja leje LHM+ z Delphi w moje Sainty z klamkami 555 i 556 i nie ma żadnych objawów przeciekania, powiedziałbym nawet, że działa lepiej niż na oryginalnym Shimano w niskich temperaturach. Poza tym kumplowi zalaliśmy tym samym LHM+ jego 485 i też nie wiem nic, żeby przeciekały.

Co do różnicy w pracy klamki hamulca tylnego i przedniego to również tak mam i większość hamulców, z którymi miałem styczność tak ma. Najpewniej wynika to właśnie z trudności odpowietrzenia długiego przewodu jak i tego, że długi przewód się łatwiej odkształca, pęcznieje itp.

Co do pocenia się zbiornika, to zauważyłem po odpowietrzaniu następujące zjawisko:
Zalałem, działa, przykręcam dekiel od zbiornika, wycieram klamkę z oleju i w szczelinie pomiędzy deklem a zbiornikiem zostało trochę oleju (wiadomo, ciężko go stamtąd zebrać) i jak naciskam na klamkę to właśnie ten olej lekko wypływał. To jest związane ze wzrostem ciśnienia w zbiorniku, ale jeśli jest odpowiednio mocno skręcony to nie powinien to być olej z układu tylko właśnie jakieś resztki przelane.

Swoją drogą te śrubki na śrubokręt krzyżowy, którymi się przykręca dekiel zbiornika to jest jakiś poroniony pomysł. :icon_mrgreen:
A wy, lowelki, jedźcie!

AllSaints!

#52 BIGAlus

Amator

• Użytkownik
  • Reputacja: 2
  • 63 postów
  • Imię:Alex

Napisano 24 maj 2009 - 14:08

Czyli nie stosować DOT4 do Deore LX?
Mongoose Teocali Elite, a na half-pipe Wigry 2...

#53 Kubus18

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 5
  • 1346 postów

Napisano 24 maj 2009 - 15:26

Witam. Nigdy nie korzystam z usług serwisów rowerowych, wszystko staram się robić sam, ale dziś gdyby nie to że niedziela, pewnie bym się "rozdziewiczył" pod tym względem. Powiedzcie mi co robię źle, tak w dużym skrócie:
-klamka ustawiona równolegle
-Nakładam wężyk na śrubę na zacisku
-odkręcam odpowietrznik na klamce
-odkręcam śrubę na zacisku
-Przepompowuje 2 strzykawki Dot4, jednocześnie odbierając strzykawką to co się przeleje przy odpowietrzniku na klamce, stukam w przewody...
-zakręcam odpowietrznik i śrubę przy zacisku
-ściągam wężyk
Klamka gumowata

Poradziłem sobie w dość kłopotliwy i niekonwencjonalny sposób, rozkręcając zbiornik wyrównawczy i odbierając z niego płyn, równocześnie uzupełniając go poprzez zacisk, odpowietrzyłem hamulce idealnie. Nie muszę jednak chyba mówić, że zarówno ja jak i rower był cały upaćkany dotem, a jeszcze tył muszę odpowietrzyć...

Czy jedynym sposobem w tym przypadku jest zakup w pełni szczelnego zestawu do odpowietrzania? Hamulce firmy Hayes.

Pozdrawiam
Dołączona grafika

www.enduro69.pl

#54 BIGAlus

Amator

• Użytkownik
  • 63 postów

Napisano 24 maj 2009 - 20:18

Wyświetl postUżytkownik Miecho87 dnia 4.08.2008, 12:43 napisał

Swoją drogą te śrubki na śrubokręt krzyżowy, którymi się przykręca dekiel zbiornika to jest jakiś poroniony pomysł. :wallbash:

Dokładnie, ja za pierwszym razem lekko przejechałem krzyże... ;/

#55 KANCLERZ111

Pro

• Użytkownik
  • 134 postów
  • Imię:Marek

Napisano 25 maj 2009 - 05:35

chłopie DOT -4 jest żrącym płynem stosowanym tylko w samochodach! Ty stosuj lepiej jakieś tanie oleje mineralne do hamulców hydraulicznych w rowerze. Na allegro tego pełno, ale wystrzegaj się DOTÓW chyba że chcesz sobie za kilka miesięcy zmienić hamulce:O
Dołączona grafika

#56 kryszniok

Amator

• Użytkownik
  • 58 postów
  • Imię:Dominik

Napisano 25 maj 2009 - 08:03

Skoro producent zaleca stosowanie DOT'a to dlaczego go nie stosować? Na oleju mineralnym działa chyba tylko Shimano i Magura, a reszta na różnych odmianach DOT'a

#57 nevermind

Pro

• Użytkownik
  • 154 postów
  • Imię:Marcin

Napisano 25 maj 2009 - 20:02

Wyświetl postUżytkownik KANCLERZ111 dnia 25.05.2009, 05:35 napisał

chłopie DOT -4 jest żrącym płynem stosowanym tylko w samochodach! Ty stosuj lepiej jakieś tanie oleje mineralne do hamulców hydraulicznych w rowerze. Na allegro tego pełno, ale wystrzegaj się DOTÓW chyba że chcesz sobie za kilka miesięcy zmienić hamulce:O
A to dziwne bo Avidy i Formule są od nowości zalane DOT'em :P
Pozdrawiam
Dołączona grafika

#58 BIGAlus

Amator

• Użytkownik
  • 63 postów

Napisano 26 maj 2009 - 15:23

Wyświetl postUżytkownik KANCLERZ111 dnia 25.05.2009, 05:35 napisał

Dzięki za odpowiedź, pozdro... :)

Wyświetl postUżytkownik nevermind dnia 25.05.2009, 20:02 napisał

A to dziwne bo Avidy i Formule są od nowości zalane DOT'em :)
Pozdrawiam

Ale mówimy o Shimano... ;]

#59 wkamil

Maniak

• Użytkownik
  • 231 postów
  • Imię:Kamil

Napisano 26 maj 2009 - 21:30

Ale Kubus mowil o Hayesach, a w tych jest akurat DOT.

#60 Orzech55

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 12 postów
  • Imię:Maciej

Napisano 27 maj 2009 - 18:31

Jeśli można wtrącić i odgrzebać trochę stary temat.
Nie odpowietrzałem jeszcze hampli w rowerze, natomiast robiłem to wielokrotnie w samochodzie. Do tego nie potrzeba nowego płynu (no chyba że wymieniamy, a nie tylko odpowietrzamy) strzykawek itp. W warsztacie samochodowym taka metoda nazywa się "pompuj, trzymaj".
Potrzebne graty:
Czysty pojemniczek na płyn
przezroczysty przewód gumowy średnicy odpowietrznika
płaski klucz 7 (z tego co pamiętam).
Dodatkowa ręka, choć sami powinniśmy dać rade.

Zdejmujemy kapturek z odpowietrznika zakładamy na niego przewód i prowadzimy go w dół do pojemniczka.
Pompujemy klamką, po tym przytrzymujemy i odkręcamy odpowietrznik, powinien popłynąć nam płyn.
Nadal trzymając klamkę zakręcamy odpowietrznik i od nowa pompujemy klamką. Dopóki w przewodzie od odpowietrznika będą się pojawiały pęcherze powietrza powtarzamy czynność. Płyn który wypompujemy z układu wlewamy z powrotem do zbiorniczka wyrównawczego.