Użytkownik Simonello dnia 20 kwiecień 2012 - 17:45 napisał
Mam pytanie do posiadaczy i nie tylko - jak wysokim amortyzatorem jest Epicon? Mam tutaj na myśli odległość od osi do korony. Gdzieś mi się obiło o uszy, że jest w tym miejscu wyższy od chociażby XCR - a niestety nie mogę sobie pozwolić na jeszcze dodatkowe uniesienie przodu. Jeśli też ktoś ma porównanie do innych widelców - Reba, Axon, R7 - z chęcią dowiedziałbym się gdzie plasuje się Epicon jeśli chodzi o wysokość.
Mój RLD z 2009 też ma 48 cm. W specyfikacji na stronie producenta jest chyba 481 mm. A jeżeli chodzi o dźwięk wydobywający się podczas ugięcia - u mnie plastikowy element, znajdujący się pomiędzy dwiema sprężynami w lewej goleni, ocierał o metalowy "pręt", na którym te sprężyny są osadzone. Też to zignorowałem, jednak po jakimś czasie ten dźwięk przekształcił się w delikatne skrzypienie. Po rozkręceniu amora okazało się, że plastikowa przekładka między sprężynami ocierała o wcześniej wspomniany "pręt" i wyżłobiła na nim nawet lekkie zagłębienie. Najprawdopodobniej było to spowodowane zbyt małą ilością smaru zaaplikowanego na sprężynę. Po przesmarowaniu skzypienie ustało.
Użytkownik Damiano edytował ten post 26 kwiecień 2012 - 16:03